|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
ogrzewanie i dziwne wskazanie tripa na ogrzewaniu?? |
| Autor |
Wiadomość |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Wrz 2010|, 2010 20:48
|
|
|
| To jest tak zaprogramowane "na zime" celem osuszania powietrza i przeciwdzialaniu parowania szyb. W nowszych fordach jest to jakos juz opisane w focusie na panelu klimy wszystkie pozycje nawiewu i mocy wentylatora sa na bialo. Poza dwoma "na szybe" i "3" ktore sa na zolto, jak je wybierzesz to klima sie sama wlacza i suche powietrze leci na szybe. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |24 Wrz 2010|, 2010 23:24
|
|
|
| zbyszek napisał/a: | | I wtedy też nie włączysz obiegu zamkniętego | - a to muszę sprawdzić
[ Dodano: |24 Wrz 2010|, o 23:28 ]
| Darol napisał/a: | | "na zime" celem osuszania powietrza i przeciwdzialaniu parowania szyb | - nie na zimę, tylko ogólnie. klima osusza powietrzi i dzieki temu powietrze przepływajace przy dszybi ma niską wilgotność względną i chętnie odbiera wilgość z szyby. Jak jeszcze je podgrzejemy, to efekt jeszcze lepszy w niektórych przypadkach, chć nie zawsze - kwestia późnejszego ochłodzenia powietrza od szyby i może powodować ponowne zaparowanie. niektóre auta nie mają możliwości nadmuchu ciepłego powietrza na szybe, inne mają zawsze powietrze schłodzone na szybę, a inne jedno i drugie.
co do zimy - czasem efekt masz odwrotny, bo para osiada na drugiej stronie szyby, bo ją przechłodzisz. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Wrz 2010|, 2010 14:23
|
|
|
| bingo napisał/a: | | a to muszę sprawdzić | jest jak mówi Zbyszek.
Trzeba też pamiętać że były dwie wersje "softu" klimatrona i zachowują się one dosyć różnie od siebie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 12:30
|
|
|
| Struna napisał/a: | | że były dwie wersje "softu" klimatrona i zachowują się one dosyć różnie od siebie | - naliczyłem do tej pory cztery, ale różnią się drobiazgami, głownie staounkiem pracy klap i prędkości wentyla oraz czasem pamięci AC. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 13:00
|
|
|
ja tylko dwie - starsza pamięta stan AC cały czas, nowsza około godzinę. Do tego różnica w zachowaniu przy ustawieniu pokrętła nawiewu i możliwość zamknięcia obiegu.
Być może kwestia zależności wentyla od vss również jest inna w tych wersjach - nie miałem na tyle czasu pomacać starą wersję aby to ocenić. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 14:10
|
|
|
ja miałem z pamięcią 2h, teraz mam 1h, strowanie klapą po odpaleniu w obu wersjach zablokowane (nie bawiłem się, wiec nie powiem jak i dlaczego), praca klap identyczna. W jednej wersji czujnik temp. zewnętrznej ma znaczny wpływ na klapy grzania (dlatego przeniesiony za parownik - o niebo lepiej), w poprzednim nie miało znaczenia.
Z wersji wcześniejszych to wiem o wersji ze stała pamięcia AC (chyba od ciebie zresztą) , i miałem auto z inną pracą klap i wentyla niż u mnie (reszty nie wiem jak miało, bo nie sprawdzałem, ale na pewno nie było pamięci stałej. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 14:16
|
|
|
| a jaka była ta inna praca klap i wentyla ? czym się różniło ? |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 16:16
|
|
|
przede wszystkim start - pói nie zaczął chłodzić lub grzać (w zależności od potrzeby) klapy nawiewu zawsze z nawiewem na nogi (częściowym, nie całkowitym), później nawiew zgodnie z pokrętłem.
w czasie pracy normalnej wyższe obroty wentyla, co powodowało inne ustawienie klap. (oczywiście mmowa po ustabilizowaniu się temp., a nie w czasie adaptacji). |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 16:25
|
|
|
| bingo napisał/a: | | klapy nawiewu zawsze z nawiewem na nogi | to ja prawie zawsze mam nawiew ustawiony na szybę i nogi, więc nawet bym nie zauważył |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |30 Wrz 2010|, 2010 16:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 17:17
|
|
|
| Struna napisał/a: | | to ja prawie zawsze mam nawiew ustawiony na szybę i nogi, więc nawet bym nie zauważył | - wtedy nie ruszał nawet klapami. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |