|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak sprawdzić cewki zapłonowe 2,3 16V |
| Autor |
Wiadomość |
Adam [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 09:06 Jak sprawdzić cewki zapłonowe 2,3 16V
|
|
|
Nie chodzi mi dobrze na wszystkie cylindry ale tylko chwilami. Sprawdziłem ze jest to cylinder 2 czyli ten pod cewka. Sprwdziłem tez ze ma przebicia na kablu od 3cylindra. Jak sie go odepnie to słychac przeskoki iskry. Jak sprawdzic cewke ewentualnie jakie powinno byc zasilanie cewki???
Na cewce jest napisane + i - ale jak badałem napiecia to na obu biegunach niernik podpiety pod "mase" pokazywał ok 13-14V a nie na jednym + 14 a na drugim -14 ???? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 09:15
|
|
|
| Na [+] powinno być napięcia zasilania, a więc 12-14V, a drugi jest sterowany. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Adam [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 09:34
|
|
|
Wiedziałem ze moge na Ciebie liczyc Tylko ze na - powinno byc coraz wiecej - w zaleznosci od obrotow (dobrze kombinuje). U mnie na małych obrotach jest blisko tych 14 natomiast im wyzsze to mniej ale na + |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 09:39
|
|
|
| Adam napisał/a: | Wiedziałem ze moge na Ciebie liczyc Tylko ze na - powinno byc coraz wiecej - w zaleznosci od obrotow (dobrze kombinuje). U mnie na małych obrotach jest blisko tych 14 natomiast im wyzsze to mniej ale na + |
Adaś, miernikiem tego właściwie nie sprawdzisz, bo tam są po prostu przebiegi prostokątne.
Ale w zasadzie masz rację... im wyższe obroty, tym miernik będzie pokazywał niższe napięcie.
Jeżeli jak piszesz masz słabą iskrę, to spróbuj zamieć cewki miejscami... jeżeli ta "słaba iskra" się przeniesie, to na bank cewka pada. Jeżeli nie, to szukaj w kablach sterujących.
Nie wiem, czy masz już poprawione tą nieszczęsną wiązkę (sparciałe kable). |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Adam [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 09:54
|
|
|
| Kable wymieniałem bo jak sciagalem głowice to calkiem sie polamaly i wogule nie chcial chodzic. Teraz sie zastanawiam czy jeszcze gdzies sie nie zwierają. ?? Dlatego szukam jakie powinno byc napiecie na zasilaniu cewek?? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |