|
Spalanie |
| Autor |
Wiadomość |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 12:17
|
|
|
no i speedo rozjasnuil wszystko. to ze ladnie spala itp nie ma znaczenie. zadajmy tylko jedno pytanie, kiedy gdzie i dlaczego zdarzyło cisie 1 raz ze wskazowka temperatury weszła na czerwone |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 12:21
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | no i speedo rozjasnuil wszystko. to ze ladnie spala itp nie ma znaczenie. zadajmy tylko jedno pytanie, kiedy gdzie i dlaczego zdarzyło cisie 1 raz ze wskazowka temperatury weszła na czerwone |
Nigdy nie weszła mi na czerwone pole. W korkach jak byłem we Wrocku i w Warszawie wchodziła na ostatnią literkę napisu NORM przed czerwonym polem. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 14:36
|
|
|
| A wiatraki Ci się załączają i kręcą ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 19:07
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | A wiatraki Ci się załączają i kręcą ? |
Temperatura podchodziła mi pod czerwone pole (ale nigdy nie weszła) zawsze w korkach, więc trudno mi było sprawdzać wiatraki skoro co chwilę było podjeżdżanie po parę metrów a jak korek się rozładował to wystarczyło max kilometr normalnej jazdy i temperatura spadała do normalnej. Dlatego trudno się przyznać, ale nie wiem czy wiatraki normalnie się załączają. Będę musiał zrobić jakiś test, załamuje mnie ta głowica . |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 20:34
|
|
|
| czytam te posty i przerażenie w oczach mam, że coś takiego może się przetrafić mojemu ukochanemu scorpiakowi:) i na pewno jedno zrobię przed kolejnym latem, sprawdzam u mechanika stan wiatraków, czy na pewno działają oraz niech mi zrobi dodtkowy włącznik w kabinie żebym mogł włączyć te wiatraki jak się dochodzi do jakiegoś większego korka, co o tym myślicie ?? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 21:30
|
|
|
myslimy iz jak fabryczny zestqaw
działa poprawnie
nie ma zadnego problemu |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 23:30
|
|
|
tylko zawsze istnieje szansa,ze akurat rozsypie sie w srodku lata w gigantycznym korku. wiec ja robie na wiosne wlacznik reczny co by czuwac nad czujnikiem no i swoja kasa (na nieprzewidawane zmiany silnika)
pozdrawiam
maciek
p.s. wiem,ze moje czarnowidztwo nie jest na miejscu ale jak czytam o kosztach napraw i jak latwo ten silnik sie sypie od przegrzania to wole byc podwojnie zabezpieczony |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2005|, 2005 14:52
|
|
|
| mmmk napisał/a: | tylko zawsze istnieje szansa,ze akurat rozsypie sie w srodku lata w gigantycznym korku. wiec ja robie na wiosne wlacznik reczny co by czuwac nad czujnikiem no i swoja kasa (na nieprzewidawane zmiany silnika)
pozdrawiam
maciek
p.s. wiem,ze moje czarnowidztwo nie jest na miejscu ale jak czytam o kosztach napraw i jak latwo ten silnik sie sypie od przegrzania to wole byc podwojnie zabezpieczony |
zgdazam się całkowicie z tobą i pewnie na wiosne coś takiego też zrobię
pozdrawiam |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2005|, 2005 19:05
|
|
|
Aż tak nie musicie go straszyć to że ubywa płynu to nie znaczy od razu że uszczelka pod głowicą bo równiedobże może gdzieś mnieć wyciek z chłodnicy lub z połączenia metalowo-gumowych.
Mój też ma ten objaw z rana zę do puki nie przekrocze 2tyś obrotów to chodzi kijowo a płynu nie bierze mi wogóle.
A to że para leci z rury to normalne zjawisko jak się jeżdzi na gazie tym bardziej że temperatura niska na żewnątrz i wiadomo różnica temeratur więc leci para.
Czemu wszyscy się przyczepili że jak bierze to od razu uszczelka pod głowica.
To na razie tyle dziękuję |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2005|, 2005 19:07
|
|
|
no zawsze mozna potrzymac samochod na kanale i poobserowac wycieki. padajaca pompa wody tez najpierw leje po kropelce. a wieczne to nic nie jest pomimo,ze moja jest rok 90 i jeszcze ok ale to zalezy od wielu czynnikow
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
buku
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
|
Wysłany: |14 Lis 2005|, 2005 19:14
|
|
|
| dolewam około litra płynu na 1000/2000 km.Wycieków żadnych nie stwierdziłem mimo badania dosyć wnikliwego i to nie jeden raz.ale myślę że jest to wina mikronieszczelności i ubywa po prostu para wodna jak się mocno nagrzeje.dlatego nie widać mokrych miejsc lub plam.Trochę pomogło wlanie specyfiky do uszczelniania układu chłodzenia....skutek uboczny zamknęło na dobre termostat.Właśnie kilka dni temu zmusiło mnie to do rozebrania go i dokładnego wyczyszczenia.Teraz jest ok.MOże jest jeszcze taka sprawa że zalewam zawsze do maximum i to może jest to o czym tu pisano a nie jak misię zdaje nieszczelnośći. |
_________________ Piotr
Było:Fiat Tempra 1.9 TDS Version Limitada
Daihatsu HI-Jet
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2005|, 2005 19:23
|
|
|
no ja zawsze mam max i tak zostaje. w ciagu posiadania scorpio raz tylko mialem polowe skali i dolalem znowu i tak jest.(znaczy max)
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2005|, 2005 22:41
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | sierars1 napisał/a: | | A to że para leci z rury to normalne zjawisko jak się jeżdzi na gazie |
kolega Rufus nie ma gazu |
Chorubka żle doczytałem ale tak jak pisze Rufus mogą być micronieszczelności i faktycznie tego sięnie wykryje do puki jakiśprzewód nieszczeli lub cośgorszego sięstanie tak jak ja mniałem. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |15 Lis 2005|, 2005 01:25
|
|
|
| jak juz wskazowka dojezdzala do czerwonego to jest w DOHC zwykle juz po ptokach - czego oczywiscie nie zycze. Obseprwowac płyn i jeździc. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2005|, 2005 03:24
|
|
|
| Nie zawsze bo w moim przypadku wskazówka stała normalnie tylk ocoś zaczoł silnik szwankować a z tyłu zobaczyłem jeden wielki kłęb pary i na tym się skończyło jakoś dojechałem te pare kilosów do garażu a potem na hol i do warsztatu. |
|
|
|
 |
|
|