|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Prędkość maksymalna w dieslu, ale nie tylko... |
| Autor |
Wiadomość |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Wrz 2004|, 2004 13:58 Prędkość maksymalna w dieslu, ale nie tylko...
|
|
|
Oglądam sobie stronkę, na której sprzedawca samochodu "FORD Scorpio 2.5 Turbo GLX" z 1997 roku "chwali" się osiągnięciem zawrotnej, maksymalnej prędkości... 193 km/h. przy 115 konnym silniku...
Może powinienem, wobec tego, odpieprzyć sie od swojego samochodu, że wyciąga jedynie 150 km/h? Więcej nie wyciągnie - sprawdziłem to juz na "zrobionym"zawieszeniu, którego napawające mnie obawą przy większych prędkościach łomoty, okazały się być... po prostu nie wywazonym/źle wyważonym kołem. Zastanawia mnie czy komuś z dieslowców udało się osiągnąć większe prędkości - bo trochę marnie to wygląda w porównaniu do osiągnięć benzyniaków... Swoja drogą zauważyłem, zę im dłużej jeżdżę tym wózkiem - tym lepiej mi "chodzi"... Ciekawe... |
|
|
|
 |
lukasz [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Wrz 2004|, 2004 15:09
|
|
|
| Jestem szczęśliwym posiadaczem Kombi 2.5 td z 1992, silnik niestety tylko 92KM. Jadąc po autostradzie po drugiej stronie Odry osiągnąłem ok. 180 km/h. Prędkość została porównana z prędkościomierzem innego samochodu. Dodam tylko, że silnik ma 212 tys km przebiegu, zrobionego w Niemczech. |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |16 Wrz 2004|, 2004 17:51 Re: Prędkość maksymalna w dieslu, ale nie tylko...
|
|
|
| _Mu. napisał/a: | Swoja drogą zauważyłem, zę im dłużej jeżdżę tym wózkiem - tym lepiej mi "chodzi"... Ciekawe... |
Moze byl zamulony bo poprzedni wlasciciel go zalowal a jak go troszke przegoniles zaczal normalnie chodzic. |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Wrz 2004|, 2004 11:10
|
|
|
| Pewnie tak było. (: Poza tym stał bardzo długi czas, na co wzkazuje mocne poobsrywanie wozu, jak go brałem i ogólne zasyfienie. Poprzedni właścicle to była straszna fleja, gdzie się nie dotknę, to jakiś brud, ba syf, fajans lub fuszerka np. zamiast blachowkrętu, wyjety z okna, pokryty jeszce białą olejna wkręt do drewna i temu podobne - ręce się załamują jak tam można było zapuścić samochód... |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
|
Wysłany: |17 Wrz 2004|, 2004 13:54
|
|
|
Mu wierz mi że można. Ja jak pierwszego wieloryba bralem to stał dłuuuugo nie odpalany, a później zaczęły się cuda typu odpadające boczki, mrówki w wentylacji, osy w nadkolach itd. dużo czasu kosztowało mnie doprowadzenie go do stanu używalności. O czasie jego stania niech powie ci ta historia: pierwsze odpalenie - pomyślne, pierwsza jazda - ujdzie w tłoku, pierwsze hamowanie - tarcza pękła.
A co do diesla - odmulisz go troszke, pojeździsz i będzie GUT. |
|
|
|
 |
demon [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Wrz 2004|, 2004 20:41 2,5 TD zamykanie budzika:)
|
|
|
Wiatam. ja mojego scorpiona kupilem z 2 lata temu w niemczech, byl w bardzo dobrym stanie poniewaz koles od roku juz nim nie jezdzil( mial inna fure). Oczywiscie wracajac nie moglem sobie odmowic co scorupka potrafi na tamtych autostradach:) no i udalo mi sie zamknac zegar ( czyli 240) dodam ze mam 90r. i silnik 2,5 TD z silnikiek pegeota.
Zauwazylem jednak ze duzy wplyw na te osigi w tamtym czasie mialo niemieckie paliwo, silnik byl dynamiczniejszy:). a teraz po uplywie 2 lat na trojmiejskiej obwodnicy jedzie te 180-200 ale to juz naprawde szkoda go tak dusic. POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
SirTrojan

Auto: Infiniti FX35 '06 AWD 290 KM :)
|
Wysłany: |18 Wrz 2004|, 2004 22:38
|
|
|
| 180 km/h scorpio turbo 1991 rok ale teraz niestey tylko 150. Padła turbina. Może ktoś może polecić jakiś warsztat? |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Wrz 2004|, 2004 23:15
|
|
|
| Właśnie - TURBINA... Zastanawiam sie czy aby moja działą. pośrednik, od którego kupowałem wózek wspomniałcoś, że silnik był robiony, ale nie wie czy turbina też - czy jest jakiś symptom tego, że ona działa lub nie? Czy wskazówką może być to, że w korku silnik mi się grzeje ~ chłodzenie mi nie działa? Czytałem jakąś wzmiankę, z kttórej wynikało, że są to rzeczy ze sobą jakoś skojarzone... |
|
|
|
 |
tereszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Wrz 2004|, 2004 09:14
|
|
|
CZEŚĆ!!!
Podobno mój 2.5 D poleci 150 może nawet troche więcej sam nie wiem bo licznik mi nie działa ale poprzedni własciciel sprawdzał. Te liczniki w scorpio chyba często się psują? Ktoś wie jak to naprawić!
Mu w moim scorpio nie ma turbiny ale miałem kiedyś galanta z turbiną i było czuć jak zaczynała działać (chyba cos koło 2500 tyś. obr.). Możesz to sprawdzić jadąc powoli na jedynce a potem gaz na maxa i poczujesz jak nagle silnik „dostaje mocy”. Nie wiem czy w skorupach tak jest ale w moim galancie było to czuć i to nawet mocno. Lepsze sposoby sprawdzenia podpowiedzą pewnie posiadacze scorup z turbina. POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Wrz 2004|, 2004 12:05
|
|
|
Scorpio stare TD 240km/h, hahahahha. Wiekszych bzdur nie slyszalem na swiece
.
Ludzie, traktujcie to forum bardziej powaznie. |
|
|
|
 |
SirTrojan

Auto: Infiniti FX35 '06 AWD 290 KM :)
|
Wysłany: |19 Wrz 2004|, 2004 12:32
|
|
|
Sprawna turbinka sama daje znać o sobie . Około 2300 obrotów dostaje koniaka takiego że aż serce rośnie. Mój ciągnął do ok 3500 póżniej nie było już różnicy. Niestety teraz jak dociskam to tylko dym i nic poza tym. Z podpowedzi użytkonników wnioskuję że mam zrypaną pompę ale może coś jeszcze...
Turbinkę dobiłem wycieczką do Francji. Trasa ponad 1000 km a na czeskich dalnicach , niemieckich autobanach i francuskich "blablabla" wyciskalem z niego 160-170 km/h. Caly tyl był zakopcony tak stary autobus. Upałniemiłosierny i silnik z lekka przegrzany. Smutne... Zabawne ze typ z warsztatu powiedział mi że to chyba w tak dziwny sposób przepala się nowy tłumik końcowy... póżniej zimąproblemuy z zapalaniem- najczęsciej używałem startera z areozolu. Niezdrowe to ale działało. |
|
|
|
 |
hryniak [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Wrz 2004|, 2004 22:39
|
|
|
Demon, a może miałeś wtedy fele 13 i gumy 55 - wtedy 240 spoczko |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2004|, 2004 09:34
|
|
|
| SirTrojan napisał/a: | Sprawna turbinka sama daje znać o sobie . Około 2300 obrotów dostaje koniaka takiego że aż serce rośnie.
|
hmmm - no to objawy mam dosyś podobne, przy czym u mnie najlepiej ciągnie przy 2700, ale, fakt - zaczyna gdzies powyżej 2 tysięcy obr./min...
| Cytat: |
Mój ciągnął do ok 3500 póżniej nie było już różnicy. Niestety teraz jak dociskam to tylko dym i nic poza tym.
|
U mnie obroty powyżej 3000 nie występują. Występuje natomiast dym. 3 tys. na 5. biegu to maks - moze z tego wynika prędkość maksymalna 140 km/h?
Acha, Trojan, a jak miałes jeszcze sprawną turbine to ile wyciągałes maskymalnie i przy jakich to było obrotach, oraz biegach. U mnie to 120 km/h na czwartym biegu i 140 na piątym, a z górki 150. Po równym nie uciągnie więcej niż 140... A trochę juz "przegoniłem" wóz - jakies 300 km przy prędkości maksymalnej, a wcześniej ok 400 przy 110-120 km/h.
Hipotezę o skrzyni od silnika benzynowego odkładam ad acta - ponieważ dawałaby efekt mułowatości, ale obroty by były - a tutaj 3 tys. i kicha...
Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2004|, 2004 21:39
|
|
|
A może koledze się pomyliło i zamiast 1 wsawił 2.
Tak sie zastanawiam że jeśli disel pójdzie 240 to może sprzedam swego i kupię TD ropa tańsza mniaj spali i w kieszeni trochę zostanie.
Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH |
|
|
|
 |
demon [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2004|, 2004 22:01 :)
|
|
|
| Panowie tak sie smiejecie ale mowie powaznie , pojechalem moim scorpiakiem 240, ale nie twierdze ze jechalem nim tak przez dlyzszy czas dojechalem do konca budzika i noga z gazu bo o maly wlos by nie explodowal, wszystko sie w nim trzeslo ale sie udalo... wiem ze niktorym sie wydaje ze to nie mozliwe ale jednak tak bylo,tan samochod by w tedy w 100% sprawny nie to co teraz:(((( a z drugiej strony to moze i diesel nie ma takiego kopa jak benzynka ale jak juz sie rozbuja to tez ladnie poleci)))) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |