|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Zmierzone przebiegi na cewce wys napięcia |
| Autor |
Wiadomość |
ramanujan

Auto: '88 2.9 Manual HB +LPG
|
Wysłany: |16 Lut 2014|, 2014 15:58
|
|
|
Wiem, znamy się z listwą dość dobrze, kolektor siedzi na 6 śrubach. żeby z tą odmą nie było niejasności, zrobię fot i wsadzę
Przedmuchy są niewielkie, jak dotkniesz ręką to praktycznie nie czuć ruchu powietrza, czuć tylko że w środku jest cieplejsze. w dużych mrozach jak zdjąłeś wężyk lekko para szła. |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |16 Lut 2014|, 2014 16:00
|
|
|
| ramanujan napisał/a: | | Przedmuchy są niewielkie |
To bodaj najlepsze fordowskie silniki były ....
Ja bym jednak od zrobienia benzyny zaczął .... |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |16 Lut 2014|, 2014 19:05
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | | Pojedyncze mikrosekundy maja tu znaczenie wylacznie aptekarskie |
Niekoniecznie ....
Kolega od problemów z ABS/TCS może mieć właśnie to. Ja miałem zakłócenia w nieoryginalnej wiązce (tzw. regenerowana) fałszujące odczyt sond lambda. Zrobienie obejścia usunęło problem skutecznie
Im "ostrzejsze" szpilki, tym więcej problemów. |
Jasne ale mowie o tylko tej konkretnej sprawie - tzn pomiarach wysokiego napiecia i walce o us.
| Grześ napisał/a: |
| pandy napisał/a: | | w ukladach zaplonowych uzywano dwoch tranzystorow |
Znacznie więcej modeli. Nie wiem co w EDISie siedzi, może MOSfet ze zintegrowaną diodą podłożową Zenera - to najlepsze zabezpieczenie. |
Nie ten czas - EDIS to lata 80 (wczesne) a wtedy mosfetow w samochodowce nie bylo.
| pandy napisał/a: | | EDIS mierzy sobie prad w ukladzie wtornym |
A niby jak ?
EDIS nie mierzy prądu (wrórny - niby jak ??) - załącza klucz na czas będący funkcją (stałej) indukcyjności cewki i (zmiennego) napięcia zasilającego cewkę.
Stary moduł polonezowski za to mierzył prąd ... |
przejezyczenie, oczywiscie mierzy prad po stronie pierwotnej i dobiera dwell time proporcjonalnie do wartosci pradu.
| pandy napisał/a: | | te szpilka bardziej tylko dochodzi impedancja |
Indukcyjność rozproszona pierwotnego uzwojenia cewki jest większa, + wtórnego też ... |
Odnosze wrazenie ze juz naprawde masz duzo wolnego czasu... na indukcyjnosc rozporszenia nie masz zadnego wplywu bo to rzecz indywidualna dla sposobu wykonania cewki. |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |16 Lut 2014|, 2014 20:19
|
|
|
| pandy napisał/a: | | na indukcyjnosc rozporszenia nie masz zadnego wplywu |
Ech chyba nie rozumiesz problemu.
Szpilki na przebiegach po stronie pierwotnej są efektem tychże właśnie indukcyjności.
To co napisałeś - nijak się ma do problemu.
Zresztą problem wypadania zapłonów prawdopodobnie leży zupełnie gdzie indziej.
| pandy napisał/a: | | EDIS to lata 80 (wczesne) |
+10 lat o ile wiem. Pierwsze patenty, to 1984, 1989. Ale to w tym wypadku nieistotne. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 08:11
|
|
|
| ramanujan napisał/a: | ...
8. Jedna rzecz mi doszła ostatnio. Jak jade na umiarkowanym obciążeniu w granicach 2,5-3k rpm, to słychać takie rzegotanie jakbyś potrząsał puszką z kulkami łożysk.. To może był łańcuch rozrządu? Mógł się poluzować jakoś jego naciąg? Nie znam konstrukcji i nie zwalam winy na rozrząd, ale czy przesunięcie fazy może być takie, że wpłynie na prace silnika? Naciąg jest hydrauliczny czy mechaniczny? | Jeśli dobrze wyobrażam sobie ten dźwięk to u mnie tak hałasował rozwalony aparat zapłonowy. Nie zawsze wydawał takie dźwięki, ale na wolnych obrotach też to było słychać. Druga opcja to pompa wody. Jak byłeś u mnie ostatnio to nie słyszałem nic z ww.
Przywróciłeś już wszystkie podciśnienia do stanu fabrycznego? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 12:17
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | | na indukcyjnosc rozporszenia nie masz zadnego wplywu |
Ech chyba nie rozumiesz problemu. |
Prawdopodobnie... przepraszam.
Szpilki na przebiegach po stronie pierwotnej są efektem tychże właśnie indukcyjności.
To co napisałeś - nijak się ma do problemu. |
Prawdopodobnie... przepraszam.
Zresztą problem wypadania zapłonów prawdopodobnie leży zupełnie gdzie indziej.
| pandy napisał/a: | | EDIS to lata 80 (wczesne) |
+10 lat o ile wiem. Pierwsze patenty, to 1984, 1989. Ale to w tym wypadku nieistotne. |
Prawdopodobnie... przepraszam. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |