|
Czarny olej silnikowy zaraz po wymianie MKI 2.9. |
| Autor |
Wiadomość |
Kasia

Auto: Scorpio :)
Pomogła: 1 raz Wiek: 41 Dołączyła: 11 Lut 2011 Skąd: Lublin
|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:07
|
|
|
| Struna napisał/a: | | kiedyś nie było problemów z tymi produktami |
I może większość cały czas "żyje" przeszłością. No nie za fajnie wyglądał ten filtron po wyjęciu. Faktycznie wyglądał na bardzo "zmęczonego pracą".
Sama zmiana na motorcrafta i częste wymiany oleju pomogą pozbyć się ewentualnych resztek z filtrona? Czy trzeba zajrzeć głębiej?
I takie głupie pytanie jeszcze: za każdym razem trzeba zmieniać filtr? Nawet jeśli to motorcraft? |
_________________ Gdy ci smutno gdy ci źle, wsiądź do Scorpio, przejedź się.
MKI 2.0 HB (żegnaj mój pierwszy i jedyny)
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
YaKuZ
MK1 ONLY?

Auto: Nie Volvo :P
Pomógł: 16 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Maj 2007 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:09
|
|
|
| Kasia napisał/a: | | I takie głupie pytanie jeszcze: za każdym razem trzeba zmieniać filtr? Nawet jeśli to motorcraft? |
co ci Kasiu po nowym oleju jak syf ze starego filtra znów go zasyfi...? nowy filtr to podstawa |
_________________ Lex
VoY
Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:11
|
|
|
| Kasia napisał/a: | | Sama zmiana na motorcrafta i częste wymiany oleju pomogą pozbyć się ewentualnych resztek z filtrona? | yyy - a poszły jakieś resztki w obieg ? jeśli tak to żadne cuda na to nie pomogą jak tylko rozbiórka silnika w drobiazgi i czyszczenie magistral olejowych. | Kasia napisał/a: | | za każdym razem trzeba zmieniać filtr? Nawet jeśli to motorcraft? | tzw. serwis olejowy obejmuje wymianę oleju, filtr oleju oraz filtr powietrza, czasami również filtr paliwa oraz filtry kabinowe.
Filtr oleju wymienia się obligatoryjnie - to tani element a szkoda przez pozorna oszczędność 20-30 zeta sobie zafundować poważną awarię silnika. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:13
|
|
|
| YaKuZ napisał/a: | | Kasia napisał/a: | | I takie głupie pytanie jeszcze: za każdym razem trzeba zmieniać filtr? Nawet jeśli to motorcraft? |
co ci Kasiu po nowym oleju jak syf ze starego filtra znów go zasyfi...? nowy filtr to podstawa |
No fakt, w takim układzie to raczej nic. Dzięki |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:17
|
|
|
faktycznie można by choć jeden dekiel zwalić i zobaczyć co tam ciekawego się ukaże.
Uszczelki ( jak to w 12V6 ) już i tak pewnie wątłe, więc można się szarpnąć na te 30 - 50 zeta i po takiej inspekcji wrzucić nowe ( będzie z rok spokój z wyciekami spod pokryw )
Jak nie będzie mega syfu pod pokrywami to płukanka i świeży olej, przy kolejnej zmianie to samo i się wyczyści. |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:22
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Kasia napisał/a: | | Sama zmiana na motorcrafta i częste wymiany oleju pomogą pozbyć się ewentualnych resztek z filtrona? | yyy - a poszły jakieś resztki w obieg ? jeśli tak to żadne cuda na to nie pomogą jak tylko rozbiórka silnika w drobiazgi i czyszczenie magistral olejowych. |
Tego to nie wiem. Da się to jakoś zdiagnozować bez wcześniejszej rozbiórki?
Silnik pracuje równo, nie ma trzęsawek, rzucawek itp. co przy ewentualnym zatkaniu resztkami filtra mogłoby chyba występować?
| Struna napisał/a: | tzw. serwis olejowy obejmuje wymianę oleju, filtr oleju oraz filtr powietrza, czasami również filtr paliwa oraz filtry kabinowe.
Filtr oleju wymienia się obligatoryjnie - to tani element a szkoda przez pozorna oszczędność 20-30 zeta sobie zafundować poważną awarię silnika. |
Racja. Często ta "oszczędność" prowadzi do późniejszych podwojonych kosztów. Ale tak jak piszę, nie wiedziałam, że filtron potrafi tak nabroić.
Filtr paliwa też sobie przejrzę i powietrza. A kabinowe to które to?
| Struna napisał/a: |
Uszczelki ( jak to w 12V6 ) już i tak pewnie wątłe, więc można się szarpnąć na te 30 - 50 zeta i po takiej inspekcji wrzucić nowe ( będzie z rok spokój z wyciekami spod pokryw ) |
Ok. |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
| Ostatnio zmieniony przez Kasia |5 Sie 2013|, 2013 15:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
YaKuZ
MK1 ONLY?

Auto: Nie Volvo :P
Pomógł: 16 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Maj 2007 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:27
|
|
|
w mk1 żadnym już raczej nie spotkasz filtra kabinowego podobno były kiedyś....wszyscy słyszeli ale nikt nie widział no prawie nikt....w prospekcie do mk1 widnieje że coś takiego występowało... |
_________________ Lex
VoY
Karawan Ghia z Wężem na RSie MSB
Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB |
| Ostatnio zmieniony przez YaKuZ |5 Sie 2013|, 2013 15:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:29
|
|
|
| YaKuZ napisał/a: | w mk1 żadnym już raczej nie spotkasz filtra kabinowego podobno były kiedyś....wszyscy słyszeli ale nikt nie widział no prawie nikt....w prospekcie do mk1 widnieje że coś takiego występowało... |
Aha Stąd ich właśnie nie kojarzę |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:39
|
|
|
| Kasia napisał/a: | | Tego to nie wiem. Da się to jakoś zdiagnozować bez wcześniejszej rozbiórki? | wyluzuj jak ciśnienie oleju nie świeciło podczas pracy silnika to raczej nic nie wessało ( bo i w tych przypadkach, które widziałem nic nie wessało do obiegu, tylko wkład się jakby zassał do środka filtra drastycznie zmniejszając jego przepływ.
Jak weźmiesz filtr to łapki i zajrzysz do środka to powinnaś zrozumieć o czym piszę. |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 15:51
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Kasia napisał/a: | | Tego to nie wiem. Da się to jakoś zdiagnozować bez wcześniejszej rozbiórki? | wyluzuj jak ciśnienie oleju nie świeciło podczas pracy silnika to raczej nic nie wessało ( bo i w tych przypadkach, które widziałem nic nie wessało do obiegu, tylko wkład się jakby zassał do środka filtra drastycznie zmniejszając jego przepływ.
Jak weźmiesz filtr to łapki i zajrzysz do środka to powinnaś zrozumieć o czym piszę. |
A no weź wyluzuj, najpierw straszysz a później mówisz wyluzuj
Przyjrzę się teraz przy wymianie filtrowi. dzięki |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 16:01
|
|
|
nie straszę, informuję o spotkanych przypadkach trochę chyba się źle zrozumieliśmy, nie napisałem że wessało wkład w obieg, tylko go zassało, zassało do wnętrza filtra ( a powinna go trzymać taka stalowa siatka, własnie po to żeby nie doszło do zassania i zmniejszenia przepływu ) |
|
|
|
 |
PiotrekGran
730 563 952

Auto: 3x24v
Pomógł: 6 razy Wiek: 33 Dołączył: 20 Lut 2012 Skąd: Radomsko
|
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 17:08
|
|
|
łoj - to zaszalałem |
|
|
|
 |
konrad85
502 997 723

Auto: '95 2.9 COSS ASB GHIA sedan+LPG
Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Gru 2012 Skąd: Lublin Swoboda
|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 22:44
|
|
|
| ogólnie można kupić tanio części tylko trzeba monitorować aukcje, np ja kupiłem na necie trzy filtry oleju MC do swojego oczatego z wyprzedaży w jakimś tam sklepie forda po 14zł za sztukę,to chyba niedrogo... |
|
|
|
 |
PiotrekGran
730 563 952

Auto: 3x24v
Pomógł: 6 razy Wiek: 33 Dołączył: 20 Lut 2012 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 23:18
|
|
|
| konrad85 napisał/a: | | ogólnie można kupić tanio części tylko trzeba monitorować aukcje |
Ameryki nie odkryłeś |
_________________ Po co mieć jednego Forda, skoro można mieć trzy |
|
|
|
 |
|
|