$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - HBC DIY :-)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
HBC DIY :-)
Autor Wiadomość
Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 19:40   

Tak, tylko ja zrobiłem typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC.

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 19:58   

Adam_2000 napisał/a:
Tak, tylko ja zrobiłem typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC.

teraz rozumiem (tzn nie rozumiem dlaczego DC/DC).

btw poniewaz do mojego Scorpio nie mam dostepu to moze zdradzisz info czy sterowanie jest symetryczne czy asymetryczne w orginalnym HBC?
Ostatnio zmieniony przez pandy |29 Kwi 2013|, 2013 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

Adam_2000 

Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:13   

Powiem tak - na razie, podpierałem się danymi od kolegów z Anglii (http://www.fordscorpio.co.uk/hbctest.htm), piszą że sterowanie to 1.7-5V względem masy.
Ale dla spokoju ducha, podłączę się miernikiem, albo oscyloskopem, żeby mieć 100% pewność.
Chociaż, z drugiej strony, zastanawia oznaczenie Control Signal T1 i Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność).

pandy 

Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:19   

Adam_2000 napisał/a:
Powiem tak - na razie, podpierałem się danymi od kolegów z Anglii (http://www.fordscorpio.co.uk/hbctest.htm), piszą że sterowanie to 1.7-5V względem masy.
Ale dla spokoju ducha, podłączę się miernikiem, albo oscyloskopem, żeby mieć 100% pewność.
Chociaż, z drugiej strony, zastanawia oznaczenie Control Signal T1 i Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność).

no i to mnie meczy - nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy - domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym. Ja niestety mam Scorpio daleko a kiedy jestem przy nim to nie mam swoich gratow i tak w kolko.

Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:22   

pandy napisał/a:
PWM w silnikach do 400 - 500Hz max - straty w uzwojeniach beda bardzo duze powyzej 20kHz (bo ponizej 20kHz bedzie slychac) i sie bedzie grzal silnik...

No niezupełnie. Miałbyś rację gdyby w uzwojeniach była tak duża składowa zmienna. Tymczasem indukcyjność uzwojenia (także w silniku komutatorowym) jest tak duża, że składowa zmienna jest dużo niższa.

Te kilkaset Hz (do ok. 4 kHz) w falownikach wynika głównie z ograniczonych czasów wyłączania IGBT, a także strat na przełączanie.

Sterowanie małą częstotliwością daje co prawa dużą składową zmienną, ale z kolei układ mechaniczny to uśrednia. Tyle że silnik się nieco bardziej grzeje.

Popróbuj - zobaczysz sam. Być może przydźwięk w radiu zależy od jego klasy - u mnie fordowski 2007 i 2004 niestety trochę przydźwięku przenosiły. Ale CB jeszcze więcej.

Grzegorz

Adam_2000 

Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:25   

pandy napisał/a:
nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy

Mnie to wsio ryba, wejście zrobiłem na transoptorze, więc może pracować i tak, i tak.

pandy 

Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:41   

Grześ napisał/a:
pandy napisał/a:
PWM w silnikach do 400 - 500Hz max - straty w uzwojeniach beda bardzo duze powyzej 20kHz (bo ponizej 20kHz bedzie slychac) i sie bedzie grzal silnik...

No niezupełnie. Miałbyś rację gdyby w uzwojeniach była tak duża składowa zmienna. Tymczasem indukcyjność uzwojenia (także w silniku komutatorowym) jest tak duża, że składowa zmienna jest dużo niższa.

Te kilkaset Hz (do ok. 4 kHz) w falownikach wynika głównie z ograniczonych czasów wyłączania IGBT, a także strat na przełączanie.

Sterowanie małą częstotliwością daje co prawa dużą składową zmienną, ale z kolei układ mechaniczny to uśrednia. Tyle że silnik się nieco bardziej grzeje.

Popróbuj - zobaczysz sam. Być może przydźwięk w radiu zależy od jego klasy - u mnie fordowski 2007 i 2004 niestety trochę przydźwięku przenosiły. Ale CB jeszcze więcej.

grzanie silnika bedzie spodowodowane pradami wirowymi w wirniku - nie robilem testow z duzymi silnikami ale w wypadku malych silnikow sie to potwierdza

co do przydzwieku to znow pojawia sie klasyczny problem zaklocen przenoszonych - ja slyszalem w CB np silnik wycieraczek ale nie slyszalem silnika dmuchawy

trzypion 
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:42   

A to taka filozofia zrobić za PWM filtr LC?

pandy 

Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:42   

Adam_2000 napisał/a:
pandy napisał/a:
nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy

Mnie to wsio ryba, wejście zrobiłem na transoptorze, więc może pracować i tak, i tak.

Myslalem o fotorezystorze bo wtedy z automatu uklad przestaje reagowac na smieci na liniach.

Grześ 

Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 21:47   

Adam_2000 napisał/a:
sterowanie to 1.7-5V

Mierzyłem u mnie - 1,7 do 4,4 V

Adam_2000 napisał/a:
typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC.

W sumie to najlepsze, ale zazwyczaj indukcyjność wirnika jest tak duża, że powyżej nastu kHz i tak impedancja dla składowej zmiennej jest bardzo duża.

Mam wrażenie, że ten HBC analogowy jest kompromisem między dziadowską elektroniką i przydźwiękiem.

A na koniec - jako że się naukawo zrobiło, IMHO największy sens mają propozycje konkretnych układów - dla tych co im HBC padło ....

[ Dodano: |29 Kwi 2013|, 2013 21:48 ]
Adam_2000 napisał/a:
Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność)

To raczej sygnał zwrotny, informujący np. o awarii. Muszę to u nie pomierzyć ...

Grzegorz

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |30 Kwi 2013|, 2013 00:27   

Cytat:
domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym

Są na dwóch ale też są na jednym - instalacje, HBC zamienne wiec na 100% względem masy bez mierzenia wiadomo.

Reader

pandy 

Wysłany: |1 Maj 2013|, 2013 17:45   

Reader napisał/a:
Cytat:
domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym

Są na dwóch ale też są na jednym - instalacje, HBC zamienne wiec na 100% względem masy bez mierzenia wiadomo.

Gdyby tak bylo to byloby bardzo fajnie - nie trzeba byloby kombinowac i mozna zrobic prosty regulator PWM na np TL494.

Grześ 

Wysłany: |1 Maj 2013|, 2013 22:32   

pandy napisał/a:
Gdyby tak bylo

Przecie już pisałem że kiedyś koledze taki prosty układ na szybciora zrobiłem. Wejście sterujące jest odniesione do masy - można więc robić co się chce. Tyle że na przydźwięk uważać trzeba. Na TL494 też można, ale po co tak skomplikowany układ robić ??? Dwa operacyjne wystarczą + odpowiedni MOSfet.

Grzegorz

pandy 

Wysłany: |1 Maj 2013|, 2013 23:37   

Grześ napisał/a:
pandy napisał/a:
Gdyby tak bylo

Przecie już pisałem że kiedyś koledze taki prosty układ na szybciora zrobiłem. Wejście sterujące jest odniesione do masy - można więc robić co się chce. Tyle że na przydźwięk uważać trzeba. Na TL494 też można, ale po co tak skomplikowany układ robić ??? Dwa operacyjne wystarczą + odpowiedni MOSfet.

Poniewaz samochod to dziwne srodowisko - nagminnym problemem jest wlasnie zla masa i prady bladzace dlatego uzywa sie sygnalow silnopradowych, przekaznikow, dlatego wlasnie uzywa sie masy pomiarowej a nie masy nadwozia tam gdzie trzeba uniknac tych problemow (i dlatego Scorpio jezdzi nawet z nadgnitymi wiazkami i skrzynkami).

Co do TL494 (albo SG3524) - ma wszystko czego potrzeba, jest sprawdzony - po co kombinowac - nie zaoszczedzi sie na obudowie (a jesli tak to ile? 8 nozek?), prosta i przewidywalna aplikacja, do tego mozna zrobic zabezpieczenie nadpradowe itp.

hapa999 

Auto: Scorpio 1995r.2.0 16V manual sedan +BRC
Wysłany: |31 Gru 2013|, 2014 09:40   

Panowie dość głupie pytanie dla was:) Gdzie znajduje sie te HBC bo coś mi klima sie zepsuła-jak wyłączam ją to ona i tak sobie hula dalej. Muszę powtarzać czynność aż do skutku. Czy to może być właśnie problem HBC?
Szczęśliwego Nowego!

Odpowiedz do tematu