|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
HBC DIY :-) |
| Autor |
Wiadomość |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 19:40
|
|
|
| Tak, tylko ja zrobiłem typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 19:58
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Tak, tylko ja zrobiłem typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC. |
teraz rozumiem (tzn nie rozumiem dlaczego DC/DC).
btw poniewaz do mojego Scorpio nie mam dostepu to moze zdradzisz info czy sterowanie jest symetryczne czy asymetryczne w orginalnym HBC? |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |29 Kwi 2013|, 2013 20:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:13
|
|
|
Powiem tak - na razie, podpierałem się danymi od kolegów z Anglii (http://www.fordscorpio.co.uk/hbctest.htm), piszą że sterowanie to 1.7-5V względem masy.
Ale dla spokoju ducha, podłączę się miernikiem, albo oscyloskopem, żeby mieć 100% pewność.
Chociaż, z drugiej strony, zastanawia oznaczenie Control Signal T1 i Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność). |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:19
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | Powiem tak - na razie, podpierałem się danymi od kolegów z Anglii (http://www.fordscorpio.co.uk/hbctest.htm), piszą że sterowanie to 1.7-5V względem masy.
Ale dla spokoju ducha, podłączę się miernikiem, albo oscyloskopem, żeby mieć 100% pewność.
Chociaż, z drugiej strony, zastanawia oznaczenie Control Signal T1 i Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność). |
no i to mnie meczy - nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy - domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym. Ja niestety mam Scorpio daleko a kiedy jestem przy nim to nie mam swoich gratow i tak w kolko. |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:22
|
|
|
| pandy napisał/a: | | PWM w silnikach do 400 - 500Hz max - straty w uzwojeniach beda bardzo duze powyzej 20kHz (bo ponizej 20kHz bedzie slychac) i sie bedzie grzal silnik... |
No niezupełnie. Miałbyś rację gdyby w uzwojeniach była tak duża składowa zmienna. Tymczasem indukcyjność uzwojenia (także w silniku komutatorowym) jest tak duża, że składowa zmienna jest dużo niższa.
Te kilkaset Hz (do ok. 4 kHz) w falownikach wynika głównie z ograniczonych czasów wyłączania IGBT, a także strat na przełączanie.
Sterowanie małą częstotliwością daje co prawa dużą składową zmienną, ale z kolei układ mechaniczny to uśrednia. Tyle że silnik się nieco bardziej grzeje.
Popróbuj - zobaczysz sam. Być może przydźwięk w radiu zależy od jego klasy - u mnie fordowski 2007 i 2004 niestety trochę przydźwięku przenosiły. Ale CB jeszcze więcej. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:25
|
|
|
| pandy napisał/a: | | nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy |
Mnie to wsio ryba, wejście zrobiłem na transoptorze, więc może pracować i tak, i tak. |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:41
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | | PWM w silnikach do 400 - 500Hz max - straty w uzwojeniach beda bardzo duze powyzej 20kHz (bo ponizej 20kHz bedzie slychac) i sie bedzie grzal silnik... |
No niezupełnie. Miałbyś rację gdyby w uzwojeniach była tak duża składowa zmienna. Tymczasem indukcyjność uzwojenia (także w silniku komutatorowym) jest tak duża, że składowa zmienna jest dużo niższa.
Te kilkaset Hz (do ok. 4 kHz) w falownikach wynika głównie z ograniczonych czasów wyłączania IGBT, a także strat na przełączanie.
Sterowanie małą częstotliwością daje co prawa dużą składową zmienną, ale z kolei układ mechaniczny to uśrednia. Tyle że silnik się nieco bardziej grzeje.
Popróbuj - zobaczysz sam. Być może przydźwięk w radiu zależy od jego klasy - u mnie fordowski 2007 i 2004 niestety trochę przydźwięku przenosiły. Ale CB jeszcze więcej. |
grzanie silnika bedzie spodowodowane pradami wirowymi w wirniku - nie robilem testow z duzymi silnikami ale w wypadku malych silnikow sie to potwierdza
co do przydzwieku to znow pojawia sie klasyczny problem zaklocen przenoszonych - ja slyszalem w CB np silnik wycieraczek ale nie slyszalem silnika dmuchawy |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2012 Skąd: Zurych
|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:42
|
|
|
| A to taka filozofia zrobić za PWM filtr LC? |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 20:42
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | pandy napisał/a: | | nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy |
Mnie to wsio ryba, wejście zrobiłem na transoptorze, więc może pracować i tak, i tak. |
Myslalem o fotorezystorze bo wtedy z automatu uklad przestaje reagowac na smieci na liniach. |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |29 Kwi 2013|, 2013 21:47
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | sterowanie to 1.7-5V |
Mierzyłem u mnie - 1,7 do 4,4 V
| Adam_2000 napisał/a: | | typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC. |
W sumie to najlepsze, ale zazwyczaj indukcyjność wirnika jest tak duża, że powyżej nastu kHz i tak impedancja dla składowej zmiennej jest bardzo duża.
Mam wrażenie, że ten HBC analogowy jest kompromisem między dziadowską elektroniką i przydźwiękiem.
A na koniec - jako że się naukawo zrobiło, IMHO największy sens mają propozycje konkretnych układów - dla tych co im HBC padło ....
[ Dodano: |29 Kwi 2013|, 2013 21:48 ]
| Adam_2000 napisał/a: | | Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność) |
To raczej sygnał zwrotny, informujący np. o awarii. Muszę to u nie pomierzyć ... |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |30 Kwi 2013|, 2013 00:27
|
|
|
| Cytat: | | domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym |
Są na dwóch ale też są na jednym - instalacje, HBC zamienne wiec na 100% względem masy bez mierzenia wiadomo. |
Reader |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |1 Maj 2013|, 2013 17:45
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Cytat: | | domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym |
Są na dwóch ale też są na jednym - instalacje, HBC zamienne wiec na 100% względem masy bez mierzenia wiadomo. |
Gdyby tak bylo to byloby bardzo fajnie - nie trzeba byloby kombinowac i mozna zrobic prosty regulator PWM na np TL494. |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |1 Maj 2013|, 2013 22:32
|
|
|
| pandy napisał/a: | | Gdyby tak bylo |
Przecie już pisałem że kiedyś koledze taki prosty układ na szybciora zrobiłem. Wejście sterujące jest odniesione do masy - można więc robić co się chce. Tyle że na przydźwięk uważać trzeba. Na TL494 też można, ale po co tak skomplikowany układ robić ??? Dwa operacyjne wystarczą + odpowiedni MOSfet. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |1 Maj 2013|, 2013 23:37
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | | Gdyby tak bylo |
Przecie już pisałem że kiedyś koledze taki prosty układ na szybciora zrobiłem. Wejście sterujące jest odniesione do masy - można więc robić co się chce. Tyle że na przydźwięk uważać trzeba. Na TL494 też można, ale po co tak skomplikowany układ robić ??? Dwa operacyjne wystarczą + odpowiedni MOSfet. |
Poniewaz samochod to dziwne srodowisko - nagminnym problemem jest wlasnie zla masa i prady bladzace dlatego uzywa sie sygnalow silnopradowych, przekaznikow, dlatego wlasnie uzywa sie masy pomiarowej a nie masy nadwozia tam gdzie trzeba uniknac tych problemow (i dlatego Scorpio jezdzi nawet z nadgnitymi wiazkami i skrzynkami).
Co do TL494 (albo SG3524) - ma wszystko czego potrzeba, jest sprawdzony - po co kombinowac - nie zaoszczedzi sie na obudowie (a jesli tak to ile? 8 nozek?), prosta i przewidywalna aplikacja, do tego mozna zrobic zabezpieczenie nadpradowe itp. |
|
|
|
 |
hapa999

Auto: Scorpio 1995r.2.0 16V manual sedan +BRC
|
Wysłany: |31 Gru 2013|, 2014 09:40
|
|
|
Panowie dość głupie pytanie dla was:) Gdzie znajduje sie te HBC bo coś mi klima sie zepsuła-jak wyłączam ją to ona i tak sobie hula dalej. Muszę powtarzać czynność aż do skutku. Czy to może być właśnie problem HBC?
Szczęśliwego Nowego! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |