$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - resetuje sie licznik dzienny kilometrów
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
resetuje sie licznik dzienny kilometrów
Autor Wiadomość
pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 16:22   

Kondensator jest w liczniku i on z biegiem lat ....
a więcej niech sobie każdy dopowie :-d
ale jak widać kolega Grześ, -rozumy pozjadał :-d

Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 18:10   

pepi napisał/a:
tak tylko autor pisał że ma sprawne aku

Ja też miałem ... nówkę Bannera.

Poza tym może być jeszcze problem ze stykiem na klemach, a także aku może być lekko niedoładowane - wtedy efekt jest podobny.

Pzdrw.

Grzegorz

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 18:49   

Grześ napisał/a:
ja to maiłem na aku BANNER - odradzam wszystkim.
- mam też nie dobre wspomnienia o aku Banner, ale przy sprawnej instalacji i prawidłowym ładowaniu nie ma prawa spaść napięcie poniżej progu resetu.

Adam_2000 napisał/a:
Poprawianie fabryki - jakieś dodatkowe akumulatory itp, to takie leczenie objawów, a nie choroby.
- zgadzam się z tym w 100%

Grześ 

Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 19:14   

pablo19 napisał/a:
pepi napisał/a:
...
[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 17:42 ]
przepraszam czy u nas na forum nie ma obowiązku wypełnienia wieku ??
czy coś się zmieniło ??
Co ten "obowiązek" miał by dawać? Toć mogę sobie dziś zmienić wiek i znów będę miał 19 lat :)

Dokładnie ! Lepiej by było podać ilość przejechanych km - choć to też nie zawsze odzwierciedla wiedzę czy doświadczenie piszącego ...

[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 19:18 ]
bingo napisał/a:
Grześ napisał/a:
ja to maiłem na aku BANNER - odradzam wszystkim.
- mam też nie dobre wspomnienia o aku Banner, ale przy sprawnej instalacji i prawidłowym ładowaniu nie ma prawa spaść napięcie poniżej progu resetu.

Nie powinno - ale w zimie, przy większej ilości startów, i nienajlepszym regulatorze napięcia (np. tylko 13,7V) - wtedy może się pojawić. Tak było u mnie.

bingo napisał/a:
Adam_2000 napisał/a:
Poprawianie fabryki - jakieś dodatkowe akumulatory itp, to takie leczenie objawów, a nie choroby.
- zgadzam się z tym w 100%

Toteż aku poszedł po paru miesiącach w odstawkę !

BTW, w takim razie jak poprawiasz np. napinacze, węża powrotnego do termostatu, instalację ??? Podpowiesz coś konkretnego ???

Cytat:
bo pepi uważa że ryby i dzieci nie maja głosu :P

Jako małolat powinien po piwo innym latać ;-) !

Pzdrw.

Grzegorz

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 19:37   

Grześ napisał/a:
BTW, w takim razie jak poprawiasz np. napinacze, węża powrotnego do termostatu, instalację ??? Podpowiesz coś konkretnego ???

Jestem zwolennikiem przywrócenia do stanu fabrycznego.
Jeżeli coś wytrzymało 10-15 lat, to po takiej naprawie będzie śmigać następne 5.

Grześ 

Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 20:08   

pablo19 napisał/a:
Grześ weź mi napisz po co robisz podjazdy do Adama i bingo?

A gdzie ty widzisz jakieś podjazdy ????

pablo19 napisał/a:
Chłopaki napisali w kontekście dodawania pierdółki do zegarów, a Ty podpinasz ich tekst do całego samochodu.

Napisałem o moich własnych doświadczeniach.

A że w każdym niemal samochodzie są jakieś słabsze punkty - chyba to dość oczywiste. I jeżeli coś da się poprawić - to dlaczego nie ? Rozwiązania fabryczne są często kompromisem, a nierzadko są po prostu niedopracowane.

Adam_2000 napisał/a:
Jestem zwolennikiem przywrócenia do stanu fabrycznego.
Jeżeli coś wytrzymało 10-15 lat, to po takiej naprawie będzie śmigać następne 5.

Być może - ale nie zawsze. Nie ma reguły, inaczej jest w przypadku zużycia, inaczej przedwczesnego starzenia, a inaczej przy błędach czy niedoróbkach konstrukcyjnych. Ja nie generalizuję - staram się przyjrzeć problemowi i usunąć przyczynę kłopotów lub je np. obejść - jak np. z tym małym akumulatorkiem przy wskaźnikach. Albo rozdymanych chłodnicach w BOB-ie - choć to trudniejszy problem.

Pzdrw.

Grzegorz

artur.k 

Auto: BOB,Chevy Tahoe
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 20:17   

Adam_2000 napisał/a:

dokładnie Adam;chyba zapominamy czasem, że nasze autka maja po kilkanaście lat i nie uwierzę że w 99roku w wielorybie padła wiązka,skrzynka czy kolektor przy prawidłowej eksploatacji autka :512:

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 08:19   

Pomysł z diodą i akumulatorkiem ciekawy (brak kasowania po odpięciu akumulatora).
Można by też taki 4,8V dać bezpośrednio w zegarach.

Sprawdzałeś jaki maksymalny pobór prądu występuje na linii zasilającej zegary?

Reader

Grześ 

Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 08:30   

Reader napisał/a:
Pomysł z diodą i akumulatorkiem ciekawy (brak kasowania po odpięciu akumulatora).
Można by też taki 4,8V dać bezpośrednio w zegarach.

Oj nie wiem czy Goldcap by się sprawdził - nie wiem skąd jest źródło RESETA dla procesora. Jak rozbebeszę poprzedniego wieloryba to sprawdzę.

Reader napisał/a:

Sprawdzałeś jaki maksymalny pobór prądu występuje na linii zasilającej zegary?

Nie ... Ale w każdym razie akumulator ołowiowy (uwaga na ładowanie tych NiMH czy NiCd !!! - ołowiowy ładuje tak samo) 12V 0,6 Ah starcza na przynajmniej kilka dni !!!

Podejrzewam, że ułamek mA - bo to przecież rozładowuje Aku. Kiedyś mierzyłem prąd z aku, w stanie czuwania na zamkniętym aucie. Wyszło coś koło 4 mA - ale dopiero po jakiś 10 minutach albo więcej. Odbiornik radiowy pilota bierze co najmniej 2 mA ...

Pzdrw.

Grzegorz

buku 
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 10:22   

Przerabiałem już wszystko... i dałem spokój. Wiosna. lato jesień i do temperatury 0C nie wiem co to reset. jak spada poniżej zero to co dwa tygodnie po pierwszym resecie doładowuje i znowu spokój na dwa tygodnie. Kondensator wymieniony, akku wymienione (banner) chyba pechowo :) i dalej to samo co dwa lata temu. Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie :) Może przez to nowe akku rozwaliłem.
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB

Reader 

Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 10:28   

buku napisał/a:
Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie :) Może przez to nowe akku rozwaliłem.
TIMER powinien rozłączyć po kilkunastu minutach zdaje się. U Ciebie lampka rozładowywała akumulator do zera?

Reader

Grześ 

Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 10:35   

buku napisał/a:
Przerabiałem już wszystko... i dałem spokój. Wiosna. lato jesień i do temperatury 0C nie wiem co to reset. jak spada poniżej zero to co dwa tygodnie po pierwszym resecie doładowuje i znowu spokój na dwa tygodnie. Kondensator wymieniony, akku wymienione (banner) chyba pechowo :) i dalej to samo co dwa lata temu. Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie :) Może przez to nowe akku rozwaliłem.

No właśnie tak miałem, tylko w schowku światełko gasło. teraz mam LEDy i sprawdziłem, wyłącza.

Banner ma właśnie taką cechę że ma większą rezystancję wewnętrzną. I stąd ten dodatkowy akumulatorek.

[ Dodano: |17 Gru 2012|, 2012 10:36 ]
Reader napisał/a:
buku napisał/a:
Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie :) Może przez to nowe akku rozwaliłem.
TIMER powinien rozłączyć po kilkunastu minutach zdaje się. U Ciebie lampka rozładowywała akumulator do zera?

Powinien ... A próbowałeś ? Bo ja widziałem że u mnie nie wyłącza, nawet po zamknięciu centralnym nie gaśnie - jak wewnętrzne. A i wnętrze i te do czytania timer wyłącza.

Pzdrw.

Grzegorz

Reader 

Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 12:16   

Grześ napisał/a:
Powinien ... A próbowałeś ? Bo ja widziałem że u mnie nie wyłącza, nawet po zamknięciu centralnym nie gaśnie - jak wewnętrzne. A i wnętrze i te do czytania timer wyłącza.

Bo on rozłącza dopiero później, po kilkunastu minutach.
Jest za to odpowiedzialny TIMER, zresztą nigdy nie robiłeś przy Scorpio z pootwieranymi drzwiami , np. sprzątając?
Wtedy przechodzi w stan oszczędzania akumulatora i dopiero otworzenie drzwi kierowcy albo włączenie zapłonu wybudza system.

Reader

Grześ 

Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 12:52   

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:

Bo on rozłącza dopiero później, po kilkunastu minutach.
Jest za to odpowiedzialny TIMER, zresztą nigdy nie robiłeś przy Scorpio z pootwieranymi drzwiami , np. sprzątając?
Wtedy przechodzi w stan oszczędzania akumulatora i dopiero otworzenie drzwi kierowcy albo włączenie zapłonu wybudza system.

Wiele razy to widziałem, choćby czytając coś na parkingu. Ale schowka jakoś nie wyłączało ... No i powinno wyłączyć po zamknięciu auta pilotem czy też kluczykiem.

Pzdrw.

Grzegorz

Grześ 

Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 12:55   

Adam_2000 napisał/a:
Struna napisał/a:
czemu takie tematy z modyfikacjami lądują w koszu...

A widzisz tutaj coś konkretnego ?
Od strony normalnego użytkownika, to tylko jakieś sugestie, bez opracowania step-to-step.
A tematów "reset zegarów" było już chyba parę, nie ?

Nie jest tak źle - ci co obserwują - widzą co się dzieje. Inni ... faktycznie za wiele informacji nie ma, ale np. te o aku Banner są w moim odczuciu ważne.

Ale co ciekawe - tego Bannera nie używam w aucie od 2006 roku, po problemach w zimie w PL i w następnym roku lecie we Włoszech. I do dziś mam go w przyczepie, ma około 40% pierwotnej pojemności, tyle że dla małych prądów rozładowania (tak do 10A - w przyczepie wystarcza).

Pzdrw.

[ Dodano: |17 Gru 2012|, 2012 12:58 ]
Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:
Wiele razy to widziałem, choćby czytając coś na parkingu. Ale schowka jakoś nie wyłączało ... No i powinno wyłączyć po zamknięciu auta pilotem czy też kluczykiem.
akurat schowka nie wyłącza - też to miałem.

Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ... Chyba warto by było się wpiąć na zasilanie np. lampek do czytania.

Teraz ma 3 białe LEDy, świecą tak samo, a biorą 20 mA. Ale taka mała zmiana wydaje się sensowna - nie raz widziałem aku rozładowane przez lampkę w schowku.

Ktoś wie którą stroną słupka kable od tych lampek idą ?

Pzdrw.

Grzegorz
Ostatnio zmieniony przez Grześ |17 Gru 2012|, 2012 12:59, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu