|
resetuje sie licznik dzienny kilometrów |
| Autor |
Wiadomość |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 16:22
|
|
|
Kondensator jest w liczniku i on z biegiem lat ....
a więcej niech sobie każdy dopowie
ale jak widać kolega Grześ, -rozumy pozjadał |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 18:10
|
|
|
| pepi napisał/a: | | tak tylko autor pisał że ma sprawne aku |
Ja też miałem ... nówkę Bannera.
Poza tym może być jeszcze problem ze stykiem na klemach, a także aku może być lekko niedoładowane - wtedy efekt jest podobny.
Pzdrw. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 18:49
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | ja to maiłem na aku BANNER - odradzam wszystkim. | - mam też nie dobre wspomnienia o aku Banner, ale przy sprawnej instalacji i prawidłowym ładowaniu nie ma prawa spaść napięcie poniżej progu resetu.
| Adam_2000 napisał/a: | | Poprawianie fabryki - jakieś dodatkowe akumulatory itp, to takie leczenie objawów, a nie choroby. | - zgadzam się z tym w 100% |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 19:14
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | pepi napisał/a: | ...
[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 17:42 ]
przepraszam czy u nas na forum nie ma obowiązku wypełnienia wieku ??
czy coś się zmieniło ?? | Co ten "obowiązek" miał by dawać? Toć mogę sobie dziś zmienić wiek i znów będę miał 19 lat |
Dokładnie ! Lepiej by było podać ilość przejechanych km - choć to też nie zawsze odzwierciedla wiedzę czy doświadczenie piszącego ...
[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 19:18 ]
| bingo napisał/a: | Grześ napisał/a:
ja to maiłem na aku BANNER - odradzam wszystkim.
- mam też nie dobre wspomnienia o aku Banner, ale przy sprawnej instalacji i prawidłowym ładowaniu nie ma prawa spaść napięcie poniżej progu resetu. |
Nie powinno - ale w zimie, przy większej ilości startów, i nienajlepszym regulatorze napięcia (np. tylko 13,7V) - wtedy może się pojawić. Tak było u mnie.
| bingo napisał/a: | Adam_2000 napisał/a:
Poprawianie fabryki - jakieś dodatkowe akumulatory itp, to takie leczenie objawów, a nie choroby.
- zgadzam się z tym w 100% |
Toteż aku poszedł po paru miesiącach w odstawkę !
BTW, w takim razie jak poprawiasz np. napinacze, węża powrotnego do termostatu, instalację ??? Podpowiesz coś konkretnego ???
| Cytat: | bo pepi uważa że ryby i dzieci nie maja głosu |
Jako małolat powinien po piwo innym latać !
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 19:37
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | BTW, w takim razie jak poprawiasz np. napinacze, węża powrotnego do termostatu, instalację ??? Podpowiesz coś konkretnego ??? |
Jestem zwolennikiem przywrócenia do stanu fabrycznego.
Jeżeli coś wytrzymało 10-15 lat, to po takiej naprawie będzie śmigać następne 5. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 20:08
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | Grześ weź mi napisz po co robisz podjazdy do Adama i bingo? |
A gdzie ty widzisz jakieś podjazdy ????
| pablo19 napisał/a: | | Chłopaki napisali w kontekście dodawania pierdółki do zegarów, a Ty podpinasz ich tekst do całego samochodu. |
Napisałem o moich własnych doświadczeniach.
A że w każdym niemal samochodzie są jakieś słabsze punkty - chyba to dość oczywiste. I jeżeli coś da się poprawić - to dlaczego nie ? Rozwiązania fabryczne są często kompromisem, a nierzadko są po prostu niedopracowane.
| Adam_2000 napisał/a: | Jestem zwolennikiem przywrócenia do stanu fabrycznego.
Jeżeli coś wytrzymało 10-15 lat, to po takiej naprawie będzie śmigać następne 5. |
Być może - ale nie zawsze. Nie ma reguły, inaczej jest w przypadku zużycia, inaczej przedwczesnego starzenia, a inaczej przy błędach czy niedoróbkach konstrukcyjnych. Ja nie generalizuję - staram się przyjrzeć problemowi i usunąć przyczynę kłopotów lub je np. obejść - jak np. z tym małym akumulatorkiem przy wskaźnikach. Albo rozdymanych chłodnicach w BOB-ie - choć to trudniejszy problem.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
artur.k

Auto: BOB,Chevy Tahoe
|
Wysłany: |16 Gru 2012|, 2012 20:17
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: |
dokładnie Adam;chyba zapominamy czasem, że nasze autka maja po kilkanaście lat i nie uwierzę że w 99roku w wielorybie padła wiązka,skrzynka czy kolektor przy prawidłowej eksploatacji autka |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 08:19
|
|
|
Pomysł z diodą i akumulatorkiem ciekawy (brak kasowania po odpięciu akumulatora).
Można by też taki 4,8V dać bezpośrednio w zegarach.
Sprawdzałeś jaki maksymalny pobór prądu występuje na linii zasilającej zegary? |
Reader |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 08:30
|
|
|
| Reader napisał/a: | Pomysł z diodą i akumulatorkiem ciekawy (brak kasowania po odpięciu akumulatora).
Można by też taki 4,8V dać bezpośrednio w zegarach. |
Oj nie wiem czy Goldcap by się sprawdził - nie wiem skąd jest źródło RESETA dla procesora. Jak rozbebeszę poprzedniego wieloryba to sprawdzę.
| Reader napisał/a: |
Sprawdzałeś jaki maksymalny pobór prądu występuje na linii zasilającej zegary? |
Nie ... Ale w każdym razie akumulator ołowiowy (uwaga na ładowanie tych NiMH czy NiCd !!! - ołowiowy ładuje tak samo) 12V 0,6 Ah starcza na przynajmniej kilka dni !!!
Podejrzewam, że ułamek mA - bo to przecież rozładowuje Aku. Kiedyś mierzyłem prąd z aku, w stanie czuwania na zamkniętym aucie. Wyszło coś koło 4 mA - ale dopiero po jakiś 10 minutach albo więcej. Odbiornik radiowy pilota bierze co najmniej 2 mA ...
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
buku
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 10:22
|
|
|
Przerabiałem już wszystko... i dałem spokój. Wiosna. lato jesień i do temperatury 0C nie wiem co to reset. jak spada poniżej zero to co dwa tygodnie po pierwszym resecie doładowuje i znowu spokój na dwa tygodnie. Kondensator wymieniony, akku wymienione (banner) chyba pechowo i dalej to samo co dwa lata temu. Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie Może przez to nowe akku rozwaliłem. |
_________________ Piotr
Było:Fiat Tempra 1.9 TDS Version Limitada
Daihatsu HI-Jet
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 10:28
|
|
|
| buku napisał/a: | Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie Może przez to nowe akku rozwaliłem. | TIMER powinien rozłączyć po kilkunastu minutach zdaje się. U Ciebie lampka rozładowywała akumulator do zera? |
Reader |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 10:35
|
|
|
| buku napisał/a: | Przerabiałem już wszystko... i dałem spokój. Wiosna. lato jesień i do temperatury 0C nie wiem co to reset. jak spada poniżej zero to co dwa tygodnie po pierwszym resecie doładowuje i znowu spokój na dwa tygodnie. Kondensator wymieniony, akku wymienione (banner) chyba pechowo i dalej to samo co dwa lata temu. Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie Może przez to nowe akku rozwaliłem. |
No właśnie tak miałem, tylko w schowku światełko gasło. teraz mam LEDy i sprawdziłem, wyłącza.
Banner ma właśnie taką cechę że ma większą rezystancję wewnętrzną. I stąd ten dodatkowy akumulatorek.
[ Dodano: |17 Gru 2012|, 2012 10:36 ]
| Reader napisał/a: | | buku napisał/a: | Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie Może przez to nowe akku rozwaliłem. | TIMER powinien rozłączyć po kilkunastu minutach zdaje się. U Ciebie lampka rozładowywała akumulator do zera? |
Powinien ... A próbowałeś ? Bo ja widziałem że u mnie nie wyłącza, nawet po zamknięciu centralnym nie gaśnie - jak wewnętrzne. A i wnętrze i te do czytania timer wyłącza.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 12:16
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | Powinien ... A próbowałeś ? Bo ja widziałem że u mnie nie wyłącza, nawet po zamknięciu centralnym nie gaśnie - jak wewnętrzne. A i wnętrze i te do czytania timer wyłącza. |
Bo on rozłącza dopiero później, po kilkunastu minutach.
Jest za to odpowiedzialny TIMER, zresztą nigdy nie robiłeś przy Scorpio z pootwieranymi drzwiami , np. sprzątając?
Wtedy przechodzi w stan oszczędzania akumulatora i dopiero otworzenie drzwi kierowcy albo włączenie zapłonu wybudza system. |
Reader |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 12:52
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | Powinien ... A próbowałeś ? Bo ja widziałem że u mnie nie wyłącza, nawet po zamknięciu centralnym nie gaśnie - jak wewnętrzne. A i wnętrze i te do czytania timer wyłącza. |
Bo on rozłącza dopiero później, po kilkunastu minutach.
Jest za to odpowiedzialny TIMER, zresztą nigdy nie robiłeś przy Scorpio z pootwieranymi drzwiami , np. sprzątając?
Wtedy przechodzi w stan oszczędzania akumulatora i dopiero otworzenie drzwi kierowcy albo włączenie zapłonu wybudza system. |
Wiele razy to widziałem, choćby czytając coś na parkingu. Ale schowka jakoś nie wyłączało ... No i powinno wyłączyć po zamknięciu auta pilotem czy też kluczykiem.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 12:55
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Struna napisał/a: | | czemu takie tematy z modyfikacjami lądują w koszu... |
A widzisz tutaj coś konkretnego ?
Od strony normalnego użytkownika, to tylko jakieś sugestie, bez opracowania step-to-step.
A tematów "reset zegarów" było już chyba parę, nie ? |
Nie jest tak źle - ci co obserwują - widzą co się dzieje. Inni ... faktycznie za wiele informacji nie ma, ale np. te o aku Banner są w moim odczuciu ważne.
Ale co ciekawe - tego Bannera nie używam w aucie od 2006 roku, po problemach w zimie w PL i w następnym roku lecie we Włoszech. I do dziś mam go w przyczepie, ma około 40% pierwotnej pojemności, tyle że dla małych prądów rozładowania (tak do 10A - w przyczepie wystarcza).
Pzdrw.
[ Dodano: |17 Gru 2012|, 2012 12:58 ]
| Struna napisał/a: | Grześ napisał/a:
Wiele razy to widziałem, choćby czytając coś na parkingu. Ale schowka jakoś nie wyłączało ... No i powinno wyłączyć po zamknięciu auta pilotem czy też kluczykiem.
akurat schowka nie wyłącza - też to miałem. |
Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ... Chyba warto by było się wpiąć na zasilanie np. lampek do czytania.
Teraz ma 3 białe LEDy, świecą tak samo, a biorą 20 mA. Ale taka mała zmiana wydaje się sensowna - nie raz widziałem aku rozładowane przez lampkę w schowku.
Ktoś wie którą stroną słupka kable od tych lampek idą ?
Pzdrw. |
Grzegorz |
| Ostatnio zmieniony przez Grześ |17 Gru 2012|, 2012 12:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|