|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
BOB gaśnie na wolnych obrotach |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |15 Lis 2012|, 2012 15:37
|
|
|
| pzp1255 napisał/a: | | Pytanie do kolegi: x00x - mnie zajela wymiana wiazki wraz z zalozeniem nowej ze 4 dni. A tutaj kolega wymienia w ciagu jednego dnia. | sorry, ale gdzie w tej wypowiedzi zawarte jest pytanie ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
kat

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Pomógł: 66 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lis 2006 Skąd: katowice
|
Wysłany: |15 Lis 2012|, 2012 15:37 Re: Wiazka podluznicy
|
|
|
| pzp1255 napisał/a: |
Pytanie do kolegi: x00x - mnie zajela wymiana wiazki wraz z zalozeniem nowej ze 4 dni. A tutaj kolega wymienia w ciagu jednego dnia.
Pozdrawiam. |
raz ,ze juz mial zrobiana ta wiazkę,ale "zapomnial"zrobic kilku kabelkow,a dwa,ze on to auto z 5 razy rozebral i zlozyl do kupy,moze dlatego tak szybko mu to teraz idzie |
_________________ Złodziej najgłośniej krzyczy " Łapać złodzieja !" |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |15 Lis 2012|, 2012 17:02
|
|
|
pzp1255, gdzie Ty tu widzisz 1 dzień?
Od wpisu, że wytargal do założenia widzę 2 tygodnie. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |15 Lis 2012|, 2012 17:29
|
|
|
Czas upływa naprawdę bardzo szybko |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
x00x

Auto: '01 3.0D BMW e39 kombi
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 03 Cze 2008 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: |15 Lis 2012|, 2012 17:46
|
|
|
wyjęcie wiązki trwało 1 dzień z zdjęciem dechy żeby zabrać ja do domu, w między czasie zaliczyłem święta więc sie przeciągnęło, nie był to mój pierwszy raz ;] bo poprzednio jak to robiłem to zrobiłem drugą wiązkę z praktycznie identycznego auta ale po założeniu okazało sie ze jest ciut inna był różnice w wtyczkach pd deska wiec musiałem wsadzc jednak moją i przez to została zrobiona dosyć niedokładnie co odbiło się na mnie i skończyło powtórką z rozrywki |
|
|
|
 |
pzp1255

Auto: Scorpio 1995 3.0L ASB sedan +LPG
|
Wysłany: |30 Lis 2012|, 2012 10:55 Robienie wiazki
|
|
|
wiazke trzeba robic dokladnie, najlepiej miec dobry schemat , albo inny sposob : wymieniac kabelek po kabelku. Pospiech niestety nie jest dobrym doradca. Pomylka duzo kosztuje, nie mozna potem znalezc bledu, a nawet jak sie znajdzie, to samo wyciaganie wiazki i jej montaz to tez gruba sprawa.
Ale zycze wytrwalosci.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |30 Lis 2012|, 2012 20:07 Re: Robienie wiazki
|
|
|
| pzp1255 napisał/a: | | wiazke trzeba robic dokladnie, najlepiej miec dobry schemat , albo inny sposob : wymieniac kabelek po kabelku. Pospiech niestety nie jest dobrym doradca. Pomylka duzo kosztuje, nie mozna potem znalezc bledu, a nawet jak sie znajdzie, to samo wyciaganie wiazki i jej montaz to tez gruba sprawa. |
Masz rację z tym schematem - to na szczęście jest dostępne. Ale niestety są drobne rozbieżności - i jedynym 100% sposobem jest wymiana po jednej żyle, nawet jak wymieniasz przewody czujnikowe na ekranowane. No i długość - ale w tym wypadku warto pomyśleć o paru modyfikacjach. No i osobne poprowadzenie sygnałów z czujników, nie razem z prądowymi czy impulsowymi. Słabawa sonda lambda jest bez problemu zakłócana np. przez impulsy na cewki - ja tak miałem, choć to groźniejsze w wiązce na podłużnicy. A kabelek od EDISa do cewki da się spokojnie bokiem poprowadzić - tylko +12 z głównej wiązki, ma większy przekrój. To samo dotyczy CKP - jak łapie zakłócenia, autko lekko poszarpuje.
No i niestety PIP i SAW z Edisa do ECU - niby jeden kabel, niby ekranowany, ale jak jest upływność na żyłach to sterowanie wariuje, silnik szarpie, czasem mocy nie ma albo w ogóle nie odpala. Ja mam od 2 lat obejście, ładnym ekranowanym kabelkiem 3 x 0,35 mm^2. Tam nie ma żadnych prądów !
Pzdrw. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |