|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
błąd czujnik wałka rozrządu P0340 |
| Autor |
Wiadomość |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |2 Paź 2012|, 2012 11:07
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | Po raz kolejny jestem pod wrażeniem. |
I z wrażenia zapomniałeś doczytać , że nie istnieje coś takiego jak prawidłowość w kierunku skręcenia tych przewodów ? |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |2 Paź 2012|, 2012 11:41
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | pablo19 napisał/a: | | Po raz kolejny jestem pod wrażeniem. |
I z wrażenia zapomniałeś doczytać , że nie istnieje coś takiego jak prawidłowość w kierunku skręcenia tych przewodów ? | Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny. Ta "nuta" jest wywołana tym, że z tego co pamiętam to linie sił pola magnetycznego wytwarzanego przez przepływ prądu w przewodniku zostały dawno temu opisane i może jednak ten sposób skręcenia ma mikroskopijny wpływ na sygnał idący tym przewodem, nie wiem, nie znam się, bo do mądrych nie należę, a Ty? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |2 Paź 2012|, 2012 11:45
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | pablo19 napisał/a: | | Po raz kolejny jestem pod wrażeniem. |
I z wrażenia zapomniałeś doczytać , że nie istnieje coś takiego jak prawidłowość w kierunku skręcenia tych przewodów ? | Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny. Ta "nuta" jest wywołana tym, że z tego co pamiętam to linie sił pola magnetycznego wytwarzanego przez przepływ prądu w przewodniku zostały dawno temu opisane i może jednak ten sposób skręcenia ma mikroskopijny wpływ na sygnał idący tym przewodem, nie wiem, nie znam się, bo do mądrych nie należę, a Ty? |
Jestem pewien na 1000% , że w tym przypadku kierunek skręcenia przewodów nie ma najmniejszego znaczenia
| pablo19 napisał/a: | | nie wiem, nie znam się |
To najprościej jest nie wypowiadać się w temacie , o którym nawet bladego pojęcia brak |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |2 Paź 2012|, 2012 11:46, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |2 Paź 2012|, 2012 11:55
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | ...
Jestem pewien na 1000% , że w tym przypadku kierunek skręcenia przewodów nie ma najmniejszego znaczenia
... | Skąd ta pewność? |
Poparta wiedzą
Jeżeli nie wierzysz zawsze możesz sobie puścić ten sygnał na oscyloskop przy skręcie w prawo lub w lewo
Tylko uważaj na zakrętach i nie pisz za szybko |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 09:21
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | Na moje oko to jemu chodziło o prawidłowość skręcenia przewodów | ... na zgodność z oryginałem. Dość wyraźnie to napisałem.
| pablo19 napisał/a: | | Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny. | Sami sobie generujecie zagadki.
Chodziło mi o wszystkie wszyściusieńkie fabrycznie skręcone przewody w wiązce silnika, podłużnicy , zarówno czujnikowe, EDIS czy ABS, itd. są zrobione jednakowo.
Mi osobiście nie przeszkadza że ktoś u siebie nie skręca, skręca w inną stronę , kierunek skręcenia zmienia co 33cm czy na odcinku od ECU do złącza robi w jednym kierunku a od złącza do czujnika w drugą.
Dla mnie nie ma problemu zrobić to tak jak fabrycznie jest i tak robię. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 09:42
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | Kolega f2f czasem stoi murem za inżynierami z fabryki, a czasem nie. Jakieś to takie niejednoznaczne stanowisko. |
A kolega pablo19 nie może się powstrzymać przed OT bo nabija licznik swoich postów
Uważam za zwykłą głupotę skręcanie bizońskich drutów w jakimś tam określonym kierunku
Tym bardziej , że kierunek skrętu nie ma ŻADNEGO znaczenia
I nigdy nie stałem murem za inżynierami z fabryki , tylko twierdzę , że projektanci zawsze mają jakiś określony cel w takim a nie innym wykonaniu
I zawsze twierdziłem , że Ci z Siemensa odpowiedzialni za instalacje w MkII i emkaczy popełnili kolosalną głupotę projektując skrzynki bezpiecznikowe umieszczone w podszybiu
Że o ekologicznym materiale na wiązki nie wspomnę |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 10:18
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | ...
A kolega pablo19 nie może się powstrzymać przed OT bo nabija licznik swoich postów
... | Moje "nabijanie postów" przy Twoim "zawiłym" sposobie wypowiedzi to mały pikuś. Pozdrawiam.
EOT z mojej strony. |
Nigdy nie dorównam Ci w ilości OT i nawet nie zamierzam próbować
| WieSiu napisał/a: | | sprawdze czy mi to ktos skrecil |
Sprawdzian przeprowadzony ? |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |3 Paź 2012|, 2012 10:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |7 Paź 2012|, 2012 10:26
|
|
|
| Czujnik wałka jest "umasowiony" wspólnie z czujnikiem obrotowym skrzyni. Dlatego miga ci OD. W jakim stanie masz wiązkę skrzyni? Może łapie jakieś przepięcia z elektrozaworów. Ewentualnie ktoś pomylił biegunowość któregoś z czujników. |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
| Ostatnio zmieniony przez gw21 |7 Paź 2012|, 2012 10:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |