$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - błąd czujnik wałka rozrządu P0340
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
błąd czujnik wałka rozrządu P0340
Autor Wiadomość
ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |2 Paź 2012|, 2012 11:07   

pablo19 napisał/a:
Po raz kolejny jestem pod wrażeniem.

I z wrażenia zapomniałeś doczytać , że nie istnieje coś takiego jak prawidłowość w kierunku skręcenia tych przewodów ? :)

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |2 Paź 2012|, 2012 11:41   

ford2fast napisał/a:
pablo19 napisał/a:

I z wrażenia zapomniałeś doczytać , że nie istnieje coś takiego jak prawidłowość w kierunku skręcenia tych przewodów ? :)
Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny. Ta "nuta" jest wywołana tym, że z tego co pamiętam to linie sił pola magnetycznego wytwarzanego przez przepływ prądu w przewodniku zostały dawno temu opisane i może jednak ten sposób skręcenia ma mikroskopijny wpływ na sygnał idący tym przewodem, nie wiem, nie znam się, bo do mądrych nie należę, a Ty?
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

ford2fast 
603911630

Wysłany: |2 Paź 2012|, 2012 11:45   

pablo19 napisał/a:
ford2fast napisał/a:
pablo19 napisał/a:

Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny. Ta "nuta" jest wywołana tym, że z tego co pamiętam to linie sił pola magnetycznego wytwarzanego przez przepływ prądu w przewodniku zostały dawno temu opisane i może jednak ten sposób skręcenia ma mikroskopijny wpływ na sygnał idący tym przewodem, nie wiem, nie znam się, bo do mądrych nie należę, a Ty?

Jestem pewien na 1000% , że w tym przypadku kierunek skręcenia przewodów nie ma najmniejszego znaczenia :)

pablo19 napisał/a:
nie wiem, nie znam się

To najprościej jest nie wypowiadać się w temacie , o którym nawet bladego pojęcia brak :)
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |2 Paź 2012|, 2012 11:46, w całości zmieniany 2 razy  

ford2fast 
603911630

Wysłany: |2 Paź 2012|, 2012 11:55   

pablo19 napisał/a:
ford2fast napisał/a:
...
Jestem pewien na 1000% , że w tym przypadku kierunek skręcenia przewodów nie ma najmniejszego znaczenia :)
...
Skąd ta pewność?

Poparta wiedzą :)
Jeżeli nie wierzysz zawsze możesz sobie puścić ten sygnał na oscyloskop przy skręcie w prawo lub w lewo :)
Tylko uważaj na zakrętach i nie pisz za szybko :):

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 09:21   

pablo19 napisał/a:
Na moje oko to jemu chodziło o prawidłowość skręcenia przewodów
... na zgodność z oryginałem. Dość wyraźnie to napisałem.

pablo19 napisał/a:
Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny.
Sami sobie generujecie zagadki.
Chodziło mi o wszystkie wszyściusieńkie fabrycznie skręcone przewody w wiązce silnika, podłużnicy , zarówno czujnikowe, EDIS czy ABS, itd. są zrobione jednakowo.
Mi osobiście nie przeszkadza że ktoś u siebie nie skręca, skręca w inną stronę , kierunek skręcenia zmienia co 33cm czy na odcinku od ECU do złącza robi w jednym kierunku a od złącza do czujnika w drugą.
Dla mnie nie ma problemu zrobić to tak jak fabrycznie jest i tak robię.

Reader

ford2fast 
603911630

Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 09:42   

pablo19 napisał/a:
Kolega f2f czasem stoi murem za inżynierami z fabryki, a czasem nie. Jakieś to takie niejednoznaczne stanowisko.

A kolega pablo19 nie może się powstrzymać przed OT bo nabija licznik swoich postów :):
Uważam za zwykłą głupotę skręcanie bizońskich drutów w jakimś tam określonym kierunku :)
Tym bardziej , że kierunek skrętu nie ma ŻADNEGO znaczenia :)
I nigdy nie stałem murem za inżynierami z fabryki , tylko twierdzę , że projektanci zawsze mają jakiś określony cel w takim a nie innym wykonaniu :roll:
I zawsze twierdziłem , że Ci z Siemensa odpowiedzialni za instalacje w MkII i emkaczy popełnili kolosalną głupotę projektując skrzynki bezpiecznikowe umieszczone w podszybiu :)
Że o ekologicznym materiale na wiązki nie wspomnę :):

ford2fast 
603911630

Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 10:18   

pablo19 napisał/a:
ford2fast napisał/a:
...
A kolega pablo19 nie może się powstrzymać przed OT bo nabija licznik swoich postów :):
...
Moje "nabijanie postów" przy Twoim "zawiłym" sposobie wypowiedzi to mały pikuś. Pozdrawiam.
EOT z mojej strony.

Nigdy nie dorównam Ci w ilości OT i nawet nie zamierzam próbować :):

WieSiu napisał/a:
sprawdze czy mi to ktos skrecil

Sprawdzian przeprowadzony ? :)
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |3 Paź 2012|, 2012 10:19, w całości zmieniany 1 raz  

gw21 
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
Wysłany: |7 Paź 2012|, 2012 10:26   

Czujnik wałka jest "umasowiony" wspólnie z czujnikiem obrotowym skrzyni. Dlatego miga ci OD. W jakim stanie masz wiązkę skrzyni? Może łapie jakieś przepięcia z elektrozaworów. Ewentualnie ktoś pomylił biegunowość któregoś z czujników.
Ostatnio zmieniony przez gw21 |7 Paź 2012|, 2012 10:28, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu