$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Szarpie i brak mocy....
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpie i brak mocy....
Autor Wiadomość
milun 

Auto: x type 3.0 sport
Wysłany: |2 Mar 2012|, 2012 18:16   

Panowie jaka listwe kupic, do mego walenia??
A jest mozliwosc zreanimowania tych wtryskiwaczy brc??
Od czego one padaja, na filtrze mam z 8tys.

Sierra 90' 2.0 Dohc Ghia
Scorpio 90' 2.0 Dohc
Scorpio 95' 2.0 Dohc Ghia
Ostatnio zmieniony przez milun |2 Mar 2012|, 2012 20:11, w całości zmieniany 2 razy  

czechu
[Usunięty]

Wysłany: |4 Mar 2012|, 2012 20:39   może podpowiem a może ktoś mi podpowie...

Witam! Otóż zaczynając od początku pewnego dnia postanowiłem zmienić silnik z obecnego 2.0 8V na 2.0 16V. Silnik w bardzo dobrej kondycji, sprężanie wahało się od 13-14, pochodzenie anglik. Po zamontowaniu nowego serca reaktywowałem całą wiązkę silnika do 16v. Podpiąłem komputer do 16V. Postanowiłem również zamontować nową listwę gazu Regfast niebieską do gazu DIEGO G3 który montowałem w 2009r. Zaraz po odpaleniu zaczęły się problemy. Brak mocy, strzelanie z rury i w skrócie padaka szarpanie i w ogóle. Wszystko to działo się wyłącznie na gazie i to wtedy gdy się dość mocno rozgrzał. Idąc więc w tym kierunku sądząc że to gaz odbyłem wiele wiele wycieczek do oczywiście znakomitych naszych polskich znawców którzy najlepiej wymienili by mi całe auto :) Po wydaniu mnóstwa pieniędzy postanowiłem spróbować własnych sił w kalibracji gazu. Zakupiłem kabel za 100zł oprogramowanie sciągłem ze strony producenta i po dziesiątkach przejechanych kilometrów i hektolitrach spalonego paliwa poddałem się nie widząc zmian na lepsze. Skończyło się na serwisie KME w Łodzi gdzie skierowano mnie na trop zapłonu. Trochę poczytałem na forum i zgodnie z tymi radami zacząłem ingerencję w cały układ zapłonowy. Wymieniłem czujnik położenia wału, przewody, cewki i świece na nowe motocrafta za 100zł. Po wykręceniu starych świec okazało się że są pęknięte. Moja radość znalezionego problemu nie trwała wiecznie objawy po bardzo krótkim okresie powróciły świece pękły i powtórka z rozrywki. Podirytowany pod wpływem inwencji obudziłem sie jako bob budowniczy. Zespawałem płytę montowaną do przodu głowicy na której zamontowałem cewki od silnika 8V. Zmieniłem również przewody na takie jakie akurat miałem od Windstara 3.8 V6 były nowe i oryginalne wiec pomyślełem że to dobry pomysł. Do tego kupiłem nowe świece irydowe. I BINGO! Działa super rozwiazanie proste a co najważniejsze zrobione z "resztek". Objawy ustąpiły. :)

No i tu kończą się moje sukcesy zaczynają się schody. Po tym wszystkim okazało się ze spala mi 16 litrów gazu PRZYKRO! Mając czytniki OBD2 odczytałem kody błędów, Wymieniłem czujnik temp powietrza i sonde lambda. Efektów brak. Po wielokrotnym odczytaniu ciągle pojawiającego się błędu który brzmi tak:
P0141 Podgrzewanie sondy lambda bl cyl 1, czujnik 2 wadliwe działanie
i 2 krotnym zmienianiu sondy lambda ( używanych oczywiście więc istnieje możliwość ze wszystkie były złe) błąd się odnawia ( co ciekawe dopiero po przejechaniu ok 90km) zaczynam się zastanawiać co jest nie tak
Dodam że mam pozostałą instalacje elektryczną od 8V ale nie sądzę żeby to był problem oraz wydech i instalację z jedną sondą lambda. Tu kolejne moje pytanie czy w 16V są dwie sondy?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |4 Mar 2012|, 2012 22:04   

No ale problem nadal jedynie na gazie wystepuje?
No i spala te 16 benzyny czy LPG i w jakim cyklu jazdy?

Reader

czechu
[Usunięty]

Wysłany: |6 Mar 2012|, 2012 21:36   

jeśli chodzi o szarpanie itp problem został całkowicie rozwiązany z czego się cieszę. Natomiast zostaje kwestia tych błędów na kompie i tych sond. Jeżdżę na LPG i po mieście spala mi 16,5l gazu delikatną nogą więc nie sądzę żeby to było normalne a na benzynie nie jeżdżę w ogóle więc ciężko mi powiedzięc ile Pb mogłby spalić. zastanawia mnie czego to jest kwestia czy wadliwych sond jakie zakładałem, ich ilości ( bo przed przełożeniem silnika na 8V miałem jedna) nie wiem czy ten komputer szuka tej brakującej o ile ma być no kompletnie brak mi pomysłów :/

to co znalazłem na forum na temat tego błędu:
gw21 napisał/a:
P0141 Downstream Heated Oxygen Sensor Heater circuit fault - Bank No. 1. Błąd obwodu grzałki sondy za katalizatorem (prawej).
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda (grzałka), spalony bezpiecznik F40 mała skrzynka bezpieczników
Ostatnio zmieniony przez czechu |7 Mar 2012|, 2012 17:26, w całości zmieniany 2 razy  

gem.ini
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2012|, 2012 01:16   

Odświeżam problem miluna dla krokodylka 2.0 DOHC z sekwencją ;)
Wymienione świece, cewka, palec i kopułka jakies 3 miesiące temu przy okazji podobnych problemów (gaśnięcia, kulawej pracy, strzelania z wydechu), teraz objawy są identyczne z milunem - silnik pracuje normalnie na wolnych obrotach, przy przyspieszaniu/gazowaniu szarpie, pyrka, strzela - na gazie wiecej, na PB mniej i powyżej 2 tyś. obrotów jest to wszystko mniej odczuwalne.
Pytanie czy można jakoś sprawdzić kondycje kabli WN oprócz podpinania nowych :D
Znachor od gaziu oznajmił, że nie może wyregulować dwoch wtrysków (że sa w trybie full open czy coś w ten deseń) i chce regenerować dwa z czterech tych elektrozaworków.
Czy może szukać listwy?

Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |14 Lip 2012|, 2012 08:28   

gem.ini napisał/a:
Pytanie czy można jakoś sprawdzić kondycje kabli WN oprócz podpinania nowych

taa, w nocy możesz próbować zrobić dyskotekę, odpalić motorek i takim spryskiwaczem do kwiatków popsikać po kabelkach, byle rozsądnie, jak iskierki będą latać na wierzchu do wiadomo, że kabelki kosz ;)
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG
Ostatnio zmieniony przez Zysio |14 Lip 2012|, 2012 08:28, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |14 Lip 2012|, 2012 13:23   

jak szarpie w zakresie od 1000 do 2000 na gazie, to mogą to być wtryski, ale na PB powinno być super. ja włąsnie wymienam całe listwy, podobno (ale podkreślam - podobno) regeneracja na długo nie pomaga.

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |14 Lip 2012|, 2012 22:08   

a jaki ty gaz masz lpg ?
chodzi o model

gem.ini
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2012|, 2012 22:23   

pepicosi napisał/a:
a jaki ty gaz masz lpg ?
chodzi o model