|
zaparowany |
| Autor |
Wiadomość |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 10:30
|
|
|
Kevin, a ogrzewanie to już naprawiłeś?
Tego: http://climatic-home.com/...tic_550-42.html sobie kup kiedyś go oglądałem w markiecie, ale był za <200 zł z myślą o osuszeniu od czasu do czasu auta. On ma zasilacz na 12 lub 9 woltów także żaden problem z podłączeniem w aucie Zbudowany jest z płytki "peltiera" i nawet dwie takie płytki sobie kupiłem, tylko na razie mam inne priorytety niż robić sobie osuszacz domowym sposobem co wcale nie jest jakimś tam ajwaj |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 11:37
|
|
|
pablo to juz taniej wyjdzie zrobic maly agregat na bazie starszego kompresorka z lodowki - mysle ze w 250zl czlowiek by sie zamknal jakby dobrze pokombinowac a wydajnosc nieporownywalnie wyzsza tylko po co skoro to samo moze zrobic klima w aucie?
A co do roszenia i szyb - juz widze ze malo kto pamieta lekcje PO - czym sie traktowalo szkla maski pgaz? (bylo albo specjalne mydelko w sztyfcie albo kropelka ludwika albo kropla gliceryny) |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 11:46
|
|
|
| Ja klimy nie mam stąd myśl, o takim sposobie. Taka używana płytka na aledrogo kosztowała 9 zł + jakiś radiator i wiatraczek od kompa, pojemnik na wodę i mam osuszacz. Wiem, że z wydajnością może być słabo, ale przeliczając na koszt to chyba nie tak strasznie wychodzi? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 13:21
|
|
|
taka plytka... ok po pierwsze peltier to pompa cieplna - musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo - zalozmy ze typowy peltier wezmie ok 80 - 90W mocy elektrycznej, sprawnosc ok 5 - 10% - zalozmy ze 10% - w najlepszym razie uzyskasz 8W mocy uzytecznej i 88W ciepla ktore trzeba zgubic (wciac sie w uklad wodny? - nie bardzo bo jak silnik zacznie pracowac to bedzie klopot choc w teorii mozna by zrobic takie webasto - wyemiennik ciepla i maly silniczek-pompa by wymusil obieg tylko co z akumulatorem?)
dlaczego woda wykrapla sie na szybach? bo sa chlodne - moze wiec ogrzac wnetrze tak by na szybach sie nie wykraplala woda (ogrzac szyby?), przy takim podejsciu bedzie to i efektywniejsze i jak mysle bardziej komfortowe... |
|
|
|
 |
playandwin24

Auto: Renault Scenic 2001 1,6 16V 107KM
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 30 Sie 2011 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 15:17
|
|
|
| lukas2 napisał/a: | | Przy takiej pogodzie zawsze wilgoć w aucie będzie. U mnie już nie cieknie a i tak czasami zaparuje. Playandwin jak bardzo mokra ta szyba to zobacz po stronie pasażera pod wykładzina filc - wygłuszenie czy nie mokry... Łatwo się dostać. |
Nie, wszystko jest ok Dzięki Łukasz... Ja też czasem lubię się gdzieś dalej bryknąć, szyby otworzyć i grzanie na maksa na nogi ustawić... |
_________________ Był:
Ford Mondeo mkI V6 2,5 Ghia 170KM
Ford Scorpio mkII 2.0 8V GLX 120KM
Być:
Renault Scenic 2001 1,6 16V 107KM |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 16:25
|
|
|
| klima obieg zamknięty i grzanie . bo na otwartym obiegu de-ice zablokuje pracę . w mk1 też bez 3 biegu dmuchawy ciężko było pozbyć się parowania . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 18:06
|
|
|
| pandy napisał/a: | | taka plytka... ok po pierwsze peltier to pompa cieplna - musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo -... |
Pokażę najpierw jak to działa, tak w przybliżeniu.
http://www.amcorgroup.com...%20principe.jpg
Myślałem o używaniu tego podczas pracy silnika(jazdy), więc o akumulator się nie martwię. Te moje płytki są chyba 20-30W, nie pamiętam, bo dawno temu je kupiłem i mierzyłem. Wiatraków i radiatorów komputerowych u mnie dostatek także o nadmiar ciepła się nie martwię. Druga sprawa to to, że dodatkowe źródło ciepła się przyda z tyłu w Scorupie
Co do efektywności to nie mam pojęcia co to będzie dawało, ale kto nie próbuje ten nie wie |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 18:20
|
|
|
Jakby to wmontować na wlocie powietrza do dmuchawy to czemu nie . jeden radiator chłodzi się przez powietrze wokoło a drugi schładza powietrze . Taka klima tylko że elektryczna . Tylko jakby to było dość wydajne to już by były auta bez klasycznego układu kompresor rurki i czynnik . Klimatyzacja w aucie ma moc chłodzenia około 2 kW . Chociaż to w innych jednostkach mierzy tak na prawdę . jakbyś uzyskał 1/4 tego powiedzmy byłby sens . Tylko weź pod uwagę że wydajność modułu Peltiera zależy od skuteczności chłodzenia drugiej strony . Zresztą zwykłej klimatyzacji też .
Zamontuj se jedno takie przy kratce nawiewu . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 18:49
|
|
|
| Ja nie myślałem o tym w kontekście pseudo klimy, ale w kontekście osuszenia powietrza w aucie w zimę. Dla mnie to nawet może być pudełko wyciosane z pieńka, ważne abym mógł co jakiś czas wylać trochę wody z pojemnika. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |23 Sty 2012|, 2012 21:01
|
|
|
| pandy napisał/a: | | musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo - zalozmy ze typowy peltier wezmie ok 80 - 90W mocy elektrycznej, sprawnosc ok 5 - 10% - zalozmy ze 10% - w najlepszym razie uzyskasz 8W mocy uzytecznej i 88W ciepla ktore trzeba zgubic (wciac sie w uklad wodny? - nie bardzo bo jak silnik zacznie pracowac to bedzie klopot choc w teorii mozna by zrobic takie webasto - wyemiennik ciepla i maly silniczek-pompa by wymusil obieg tylko co z akumulatorem?) | - zapomniałeś o jednym drobiazgu - mówiemy o osuszaniu, a nie chłodzeniu czy grzaniu, więc nie ma potrzeby odprowadzania ciepła - wręcz przeciwnie, warto je i schłodzić (skraplamy wilgoć) i je ogrzać (zwiększamy zdolność absorbci wilgoci przez powietrze). Nadwyższki ciepłą w tak małym układzie uciekną z auta bez problemów. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |24 Sty 2012|, 2012 01:14
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | pandy napisał/a: | | taka plytka... ok po pierwsze peltier to pompa cieplna - musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo -... |
Pokażę najpierw jak to działa, tak w przybliżeniu.
http://www.amcorgroup.com...%20principe.jpg
Myślałem o używaniu tego podczas pracy silnika(jazdy), więc o akumulator się nie martwię. Te moje płytki są chyba 20-30W, nie pamiętam, bo dawno temu je kupiłem i mierzyłem. Wiatraków i radiatorów komputerowych u mnie dostatek także o nadmiar ciepła się nie martwię. Druga sprawa to to, że dodatkowe źródło ciepła się przyda z tyłu w Scorupie
Co do efektywności to nie mam pojęcia co to będzie dawało, ale kto nie próbuje ten nie wie |
Ja wiem jak dziala TC i mowie ci ze np na tym rysuneczku stanowczo za malo uwagi poswiecaja odebraniu ciepla z goracej strony... maks efektywnosc 10% bedzie jak odbierzesz cieplo - roznica miedzy ciepla a zimna strona w typowym TEC to ok 30 - 40 stopni maks - jak sie uzywa TEC do chldozenia polprzewodnikow to czasem laczy sie w kanapki i wtedy mozna uzyskac wyzsza roznice temepratur.
Ja tam pisze tylko o tym by nie bylo ze to tak dziala ze tu wentylatorek z komputerka a tam bedzie juz zimno i to bez klopotow...
[ Dodano: |24 Sty 2012|, 2012 01:17 ]
| bingo napisał/a: | | pandy napisał/a: | | musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo - zalozmy ze typowy peltier wezmie ok 80 - 90W mocy elektrycznej, sprawnosc ok 5 - 10% - zalozmy ze 10% - w najlepszym razie uzyskasz 8W mocy uzytecznej i 88W ciepla ktore trzeba zgubic (wciac sie w uklad wodny? - nie bardzo bo jak silnik zacznie pracowac to bedzie klopot choc w teorii mozna by zrobic takie webasto - wyemiennik ciepla i maly silniczek-pompa by wymusil obieg tylko co z akumulatorem?) | - zapomniałeś o jednym drobiazgu - mówiemy o osuszaniu, a nie chłodzeniu czy grzaniu, więc nie ma potrzeby odprowadzania ciepła - wręcz przeciwnie, warto je i schłodzić (skraplamy wilgoć) i je ogrzać (zwiększamy zdolność absorbci wilgoci przez powietrze). Nadwyższki ciepłą w tak małym układzie uciekną z auta bez problemów. |
Nie zapomnialem - by wysuszyc powietrze musisz je schlodzic by woda zaczela sie wykraplac takie osuszone powietrze mozesz w teori ogrzac i dac nadmuch ale moim zdaniem sprawnosc tego bedzie mala a czas kiedy zacznie to dzialac bedzie bardzo dlugi - ale jak juz tu na FST ktos pisal - kto bogatemu zabroni |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |24 Sty 2012|, 2012 07:31
|
|
|
| pandy napisał/a: | | ... czasem laczy sie w kanapki... | Faktycznie, lepiej te dwie pytki tak ułożyć Dzięki za dobrą myśl |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |25 Sty 2012|, 2012 14:41
|
|
|
| pandy napisał/a: | | ale moim zdaniem sprawnosc tego bedzie mala | - sprawność włąśnie wtedy wzrasta, |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |25 Sty 2012|, 2012 14:45
|
|
|
| sprawnosc wykraplania - oczywiscie ze ogolna sprawnosc ukladu wzrosnie ale efekt chlodzenia bedzie dalej nieefektywny... jeden TEC to ok 14V i 6A - pradu to zezre a efekt bedzie mizerny. |
|
|
|
 |
lukruś [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sty 2012|, 2012 19:16
|
|
|
pracuje na świeżym powietrzu i dość często ( w tą zimę szczególnie) zdaża mi się wracać kilkanaście kilkadziesiat km po pracy wraz z zupełnie przemoczonymi linami i odzieżą wierzchnią ,
moją receptą jest na stale uchylona któraś tylnia szyba tak około 2 cm i ogrzewanie non stop na ful ustawione na pozycje tą do góry i do dołu ( na ogół dopiero po około 20 km dopiero mi wraca czucie w rękach) , oprócz tego taki solny osuszacz z tyłu na półce przykręcony drutem do zagłówka ( trzeba pamietać żeby wylewać ciecz przy tankowaniu)
w poprzedniej scorupie miałem szyber uchylony w tej się nie otwiera więc tylna boczna szyba jest ale daje to rade |
|
|
|
 |
|
|