|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
skrzynka bezpieczników |
| Autor |
Wiadomość |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 08:47
|
|
|
PATS to głównie wiązka podłużnicy i mała skrzynka, klimatronik to mała i duża skrzynka, zegary to komp, a więc wiązka i mała skrzynka
jeżeli chodzi o bezpiecznik nr 16, o podgrzewanie siedzeń, a więc zwarcie poza skrzynką lub na dużej skrzynce, nie związane z PATS i licznikiem, wiązką i innymi elementami. w MK3 masz przekaźniki w podłokietniku, i jeszcze napisz, czy wywala bezpiecznik na załaczonym grzaniu czy bez załączonego grzania.
Generalnie, zacznij od wiązki podłużnicy |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
lang [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 14:13
|
|
|
chyba o różnych bezpiecznikach myślimy; ten który mi sie pali tak uparcie wg manuala odpowiada za "układy elektroniczne"; WorkshopData wymienia: ABS, interfejs tablicy przyrządów, układ diagnostyczny, sterowanie silnikiem, układ podawania, podświetlenie tablicy przyrządów, tablica przyrządów, ogranicznik prędkości, sygnał alarmu, zapalniczka, klimatyzacja, poduszki powietrzne, zamek centralny, szyberdach, szyby i lusterka elektryczne; mnogość obwodów i natężenie (7,5A) wskazują raczej na sygnał multipleksu 5V; co ciekawe część obwodów pomimo braku tego bezpicznika działa (na pewno centralny, podświetlanie tablicy, pompa paliwa - reszte sprawdzę później);
zastanawiam się, czy czegoś nie sknociłem w wiązce silnika i skrzyni, ale to w sumie mało prawdopodobne; |
| Ostatnio zmieniony przez lang |21 Lis 2011|, 2011 14:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 14:25
|
|
|
| wiązka oraz ewentualnie sterowniki nad nogami pasażera |
|
|
|
 |
lang [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 19:51
|
|
|
| jeszcze jedną ciekawostke zauważyłem: szyby i lusterka działają bez kluczyka w stacyjce, a tak nie powinno chyba być:o; skąd to lewe zasilanie? jakiś przekaźnik sklejony czy zwarcie w wiązce podłużnicy może za to odpowiadać? a moze moduł komfortu? osłabia mnie ten waleń, a do tego jeszce musze zrobić podjazd do garażu - mam pół metra uskoku:/ pod chmurką chyba nie bardzo da radę wiązkę wciągnąc do środka... |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 20:06
|
|
|
| skrzynki . to zrobisz bez podjazdu . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
lang [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 20:11
|
|
|
| skrzyneczki igła - duża pływała, ale po wysuszeniu blaszki były bardzo ładne (bez patyny, wżerów i innych atrakcji), mała w stanie fabrycznym (zero wilgoci i związanych z nią atrakcji), całość zakonserwowałem, poskładałem i dalej nie bangla - namiętnie pali bezpiecznik nr 16:/ |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Paź 2004 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 21:42
|
|
|
| lang napisał/a: | | skrzyneczki igła - duża pływała, ale po wysuszeniu blaszki były bardzo ładne (bez patyny, wżerów i innych atrakcji) |
Wszystkie? Płytka po płytce? Bo ta skrzynka, którą regenerowałem też była ładna, ale tak do 6 płytki |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
lang [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 23:23
|
|
|
| mała w stanie fabrycznym warstwa po warstwie, duża zawilgocona, ale auto było bez aku, więc strat praktycznie żadnych; tylko dużo wody:) rozebrana równiez warstwia po warstwie, zostawiona na dwie doby w stanie rozłożonym, dosuszona opalarką, zakonserwowana i poskładana - od tej strony raczej już nic się nie dzieje; |
|
|
|
 |
feluke [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2011|, 2011 13:18
|
|
|
| lang napisał/a: | | jeszcze jedną ciekawostke zauważyłem: szyby i lusterka działają bez kluczyka w stacyjce, a tak nie powinno chyba być:o; skąd to lewe zasilanie? jakiś przekaźnik sklejony czy zwarcie w wiązce podłużnicy może za to odpowiadać? a moze moduł komfortu? osłabia mnie ten waleń, a do tego jeszce musze zrobić podjazd do garażu - mam pół metra uskoku:/ pod chmurką chyba nie bardzo da radę wiązkę wciągnąc do środka... |
Da rade, da rade. Trzeba tylko wywalic fotel pasazera i mozna smiaro wciagac.
U mnie objawy z szybami i lusterkami powodowal spalony PATS. Zobacz czy ci sie kontrolki na zegarach lekko nie zarza, szczegolnie cisnienie oleju i ladowanie. |
|
|
|
 |
lang [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2011|, 2011 18:15
|
|
|
wiązka poczeka na uruchomienie garażu, tym bardziej, że operacja będzie powiązana z wymiana nagrzewnicy; dzisiaj wyrwałem moduł komfortu, ECU i PATSa; odłączyłem też wtyczkę od silniczka sterowania nawiewami od strony pasażera (była mokra); moduł PATS w środku wizualnie w porządku, pomijając wilgoć w postaci kropelek (musiał widocznie łapać wodę z nagrzewnicy); niestety znajomy zapaszek spalonej elektroniki wyraźnie z płytki wyczuwalny; więc wszystko wskazuje na ten moduł jako odpowiedzialny za problem z rozruchem, jednakże zastanawia mnie, dlaczego po odłączeniu tych wszystkich modułów, szyby i lusterka dalej działają; oczywiście bez kluczyka; dalej też ten nieszczęsny bezpiecznik 16 się topi, jakby gdzieś w jakiejś wiązce było zwarcie do masy; jeszcze co mi się nasuwa, to możliwość zwarcia na odcinku zasilania ogrzewania przedniej szyby (jeszcze dokładnie nie oczyściłem tego fragmentu, a zalega tam wilgotna maź) - gdzieś wyczytałem (a konkretnie tutaj: http://ford-scorpio.pl/fo...=pats+schemat), że podobno PATS jakoś łączy się z zasilaniem ogrzewania szyby czołowej; o co lata z tymi szybami i lusterkami? nie powinno to nie działać po odpięciu modułu komfortu (centralny nie działa)? jedno wiem na pewno - już nigdy waleń nie będzie stał pod wierzbą - listków i wszelkiego innego syfu w okolicy skrzynek, wentylatora nawiewu i wycieraczek ilości niezliczone:/
dla świętego spokoju chciałbym jeszcze wykluczyć przyczyne leżące po stronie takich elementów jak podłączenie rozrusznika i masy silnika, ale zdrowy rozsądek mi podpowiada, że tego raczej nie można źle podłączyć:)
w tym wątku o PATS bingo pisał coś o przycięciu wiązki silnika - o co to chodziło dokładnie? u mnie nie podoba mi sie to miejsce pod majtkami łączącymi głowice - wiązka po regeneracji jest trochę grubsza, ale w sumie chyba niemożliwe, żebym przciął którąś żyłę:o samą wiązkę dokładnie na bieżąco przemierzałem, jak również sprawdziłem od pinu do pinu po zakończeniu operacji porównując z drugą w pełni sprawną (kolega ma taką poliftową na regale); |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |22 Lis 2011|, 2011 18:21
|
|
|
| zwarło plusa z wentylatorów spowrotem do skrzynki małej i takie cyrki teraz . jak wszystko w aucie mokre to będzie zabawy z ożywieniem go . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
lang [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2011|, 2011 19:42
|
|
|
zwarło fizycznie (metal do metalu) czy tylko za pośrednictwem wody? tak wszystko mokre nie jest - zalana była duża skrzynka - osuszona zakonserwowana, wtyczki do niej też osuszone; mała skrzynka była sucha; prawa strona pod kokpitem została zalana przy napełnianiu układu wodą (gdy oddawałem go nagrzewnica ciekła, ale nie aż tak!) teraz wygląda na to, że jest jak sito - zalewany był kontrolnie wodą, żeby sprawdzić szczelność rzeźby z pompą wody - mechanik mówił, że wlali tej wody 15l, podczas gdy powinno wchodzić 9,5l; reszta poleciała właśnie przez nagrzewnicę (całe szczęście, że chociaż spawy na pompie szczelne, przynajmniej grawitacyjnie - zobaczymy co się będzie działo pod ciśnieniem); w sumie gufer to mnie pocieszyłeś, gdyż jeżeli jest to problem tylko z wodą, to będzie miał czas do wiosny wyschnąć w nieogrzewanym garażu; nie jest mi ten waleń niezbędny, traktuję go hobbystyczno-edukacyjno, ale nie ukrywam, że stanowi spore wyzwanie dla samouka; aktualnie przekopuję się przez schematy w TISie, ale nadal nie mam pojęcia skąd szyby i lusterka biorą prąd bez kluczyka w stacyjce; ale to się już wyjaśniło: http://www.ford-scorpio.p...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |23 Lis 2011|, 2011 14:58
|
|
|
| zacznj od wyjęcia przekaźnika od szyb i zobacz, czy wtedy działają. |
|
|
|
 |
lang [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lis 2011|, 2011 19:13
|
|
|
| Któey masz na myśli? R21 czy R12 (wg manuala)? workshop wskazuje, że R12 (po ichniemu R111) odpowiada za el. szyby, ale z tyłu, a tych u mnie nie ma:( taki typ prawie wszystko mający łącznie z korbkami dla pasażerów z tyłu, a R21 (po ichniemu R4) to przekaźnik zapłonu (stacyjki), czyli jak rozumiem jego zadziałanie powoduje załączenie wszystkich obwodów zasilanych po przekręceniu kluczyka; może to własnie ten przekaźnik jest sklejony w jakiś chiński sposób? tylko w dalszym ciągu nie mam pojęcia co powoduje zwarcie w obwodach zabezpieczanych bezpiecznikiem F16:/ |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |24 Lis 2011|, 2011 19:17
|
|
|
| R12 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |