$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - skrzynka bezpieczników
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
skrzynka bezpieczników
Autor Wiadomość
bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 08:47   

PATS to głównie wiązka podłużnicy i mała skrzynka, klimatronik to mała i duża skrzynka, zegary to komp, a więc wiązka i mała skrzynka

jeżeli chodzi o bezpiecznik nr 16, o podgrzewanie siedzeń, a więc zwarcie poza skrzynką lub na dużej skrzynce, nie związane z PATS i licznikiem, wiązką i innymi elementami. w MK3 masz przekaźniki w podłokietniku, i jeszcze napisz, czy wywala bezpiecznik na załaczonym grzaniu czy bez załączonego grzania.

Generalnie, zacznij od wiązki podłużnicy

lang
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 14:13   

chyba o różnych bezpiecznikach myślimy; ten który mi sie pali tak uparcie wg manuala odpowiada za "układy elektroniczne"; WorkshopData wymienia: ABS, interfejs tablicy przyrządów, układ diagnostyczny, sterowanie silnikiem, układ podawania, podświetlenie tablicy przyrządów, tablica przyrządów, ogranicznik prędkości, sygnał alarmu, zapalniczka, klimatyzacja, poduszki powietrzne, zamek centralny, szyberdach, szyby i lusterka elektryczne; mnogość obwodów i natężenie (7,5A) wskazują raczej na sygnał multipleksu 5V; co ciekawe część obwodów pomimo braku tego bezpicznika działa (na pewno centralny, podświetlanie tablicy, pompa paliwa - reszte sprawdzę później);
zastanawiam się, czy czegoś nie sknociłem w wiązce silnika i skrzyni, ale to w sumie mało prawdopodobne;
Ostatnio zmieniony przez lang |21 Lis 2011|, 2011 14:15, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 14:25   

wiązka oraz ewentualnie sterowniki nad nogami pasażera

lang
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 19:51   

jeszcze jedną ciekawostke zauważyłem: szyby i lusterka działają bez kluczyka w stacyjce, a tak nie powinno chyba być:o; skąd to lewe zasilanie? jakiś przekaźnik sklejony czy zwarcie w wiązce podłużnicy może za to odpowiadać? a moze moduł komfortu? osłabia mnie ten waleń, a do tego jeszce musze zrobić podjazd do garażu - mam pół metra uskoku:/ pod chmurką chyba nie bardzo da radę wiązkę wciągnąc do środka...

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 20:06   

skrzynki . to zrobisz bez podjazdu .

lang
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 20:11   

skrzyneczki igła - duża pływała, ale po wysuszeniu blaszki były bardzo ładne (bez patyny, wżerów i innych atrakcji), mała w stanie fabrycznym (zero wilgoci i związanych z nią atrakcji), całość zakonserwowałem, poskładałem i dalej nie bangla - namiętnie pali bezpiecznik nr 16:/

Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 21:42   

lang napisał/a:
skrzyneczki igła - duża pływała, ale po wysuszeniu blaszki były bardzo ładne (bez patyny, wżerów i innych atrakcji)

Wszystkie? Płytka po płytce? Bo ta skrzynka, którą regenerowałem też była ładna, ale tak do 6 płytki ;)
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG

lang
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lis 2011|, 2011 23:23   

mała w stanie fabrycznym warstwa po warstwie, duża zawilgocona, ale auto było bez aku, więc strat praktycznie żadnych; tylko dużo wody:) rozebrana równiez warstwia po warstwie, zostawiona na dwie doby w stanie rozłożonym, dosuszona opalarką, zakonserwowana i poskładana - od tej strony raczej już nic się nie dzieje;

feluke
[Usunięty]

Wysłany: |22 Lis 2011|, 2011 13:18   

lang napisał/a:
jeszcze jedną ciekawostke zauważyłem: szyby i lusterka działają bez kluczyka w stacyjce, a tak nie powinno chyba być:o; skąd to lewe zasilanie? jakiś przekaźnik sklejony czy zwarcie w wiązce podłużnicy może za to odpowiadać? a moze moduł komfortu? osłabia mnie ten waleń, a do tego jeszce musze zrobić podjazd do garażu - mam pół metra uskoku:/ pod chmurką chyba nie bardzo da radę wiązkę wciągnąc do środka...

Da rade, da rade. Trzeba tylko wywalic fotel pasazera i mozna smiaro wciagac.
U mnie objawy z szybami i lusterkami powodowal spalony PATS. Zobacz czy ci sie kontrolki na zegarach lekko nie zarza, szczegolnie cisnienie oleju i ladowanie.

lang
[Usunięty]

Wysłany: |22 Lis 2011|, 2011 18:15   

wiązka poczeka na uruchomienie garażu, tym bardziej, że operacja będzie powiązana z wymiana nagrzewnicy; dzisiaj wyrwałem moduł komfortu, ECU i PATSa; odłączyłem też wtyczkę od silniczka sterowania nawiewami od strony pasażera (była mokra); moduł PATS w środku wizualnie w porządku, pomijając wilgoć w postaci kropelek (musiał widocznie łapać wodę z nagrzewnicy); niestety znajomy zapaszek spalonej elektroniki wyraźnie z płytki wyczuwalny; więc wszystko wskazuje na ten moduł jako odpowiedzialny za problem z rozruchem, jednakże zastanawia mnie, dlaczego po odłączeniu tych wszystkich modułów, szyby i lusterka dalej działają; oczywiście bez kluczyka; dalej też ten nieszczęsny bezpiecznik 16 się topi, jakby gdzieś w jakiejś wiązce było zwarcie do masy; jeszcze co mi się nasuwa, to możliwość zwarcia na odcinku zasilania ogrzewania przedniej szyby (jeszcze dokładnie nie oczyściłem tego fragmentu, a zalega tam wilgotna maź) - gdzieś wyczytałem (a konkretnie tutaj: http://ford-scorpio.pl/fo...=pats+schemat), że podobno PATS jakoś łączy się z zasilaniem ogrzewania szyby czołowej; o co lata z tymi szybami i lusterkami? nie powinno to nie działać po odpięciu modułu komfortu (centralny nie działa)? jedno wiem na pewno - już nigdy waleń nie będzie stał pod wierzbą - listków i wszelkiego innego syfu w okolicy skrzynek, wentylatora nawiewu i wycieraczek ilości niezliczone:/
dla świętego spokoju chciałbym jeszcze wykluczyć przyczyne leżące po stronie takich elementów jak podłączenie rozrusznika i masy silnika, ale zdrowy rozsądek mi podpowiada, że tego raczej nie można źle podłączyć:)

w tym wątku o PATS bingo pisał coś o przycięciu wiązki silnika - o co to chodziło dokładnie? u mnie nie podoba mi sie to miejsce pod majtkami łączącymi głowice - wiązka po regeneracji jest trochę grubsza, ale w sumie chyba niemożliwe, żebym przciął którąś żyłę:o samą wiązkę dokładnie na bieżąco przemierzałem, jak również sprawdziłem od pinu do pinu po zakończeniu operacji porównując z drugą w pełni sprawną (kolega ma taką poliftową na regale);

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |22 Lis 2011|, 2011 18:21   

zwarło plusa z wentylatorów spowrotem do skrzynki małej i takie cyrki teraz . jak wszystko w aucie mokre to będzie zabawy z ożywieniem go .

lang
[Usunięty]

Wysłany: |22 Lis 2011|, 2011 19:42   

zwarło fizycznie (metal do metalu) czy tylko za pośrednictwem wody? tak wszystko mokre nie jest - zalana była duża skrzynka - osuszona zakonserwowana, wtyczki do niej też osuszone; mała skrzynka była sucha; prawa strona pod kokpitem została zalana przy napełnianiu układu wodą (gdy oddawałem go nagrzewnica ciekła, ale nie aż tak!) teraz wygląda na to, że jest jak sito - zalewany był kontrolnie wodą, żeby sprawdzić szczelność rzeźby z pompą wody - mechanik mówił, że wlali tej wody 15l, podczas gdy powinno wchodzić 9,5l; reszta poleciała właśnie przez nagrzewnicę (całe szczęście, że chociaż spawy na pompie szczelne, przynajmniej grawitacyjnie - zobaczymy co się będzie działo pod ciśnieniem); w sumie gufer to mnie pocieszyłeś, gdyż jeżeli jest to problem tylko z wodą, to będzie miał czas do wiosny wyschnąć w nieogrzewanym garażu; nie jest mi ten waleń niezbędny, traktuję go hobbystyczno-edukacyjno, ale nie ukrywam, że stanowi spore wyzwanie dla samouka; aktualnie przekopuję się przez schematy w TISie, ale nadal nie mam pojęcia skąd szyby i lusterka biorą prąd bez kluczyka w stacyjce; ale to się już wyjaśniło: http://www.ford-scorpio.p...der=asc&start=0 :)

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |23 Lis 2011|, 2011 14:58   

zacznj od wyjęcia przekaźnika od szyb i zobacz, czy wtedy działają.

lang
[Usunięty]

Wysłany: |23 Lis 2011|, 2011 19:13   

Któey masz na myśli? R21 czy R12 (wg manuala)? workshop wskazuje, że R12 (po ichniemu R111) odpowiada za el. szyby, ale z tyłu, a tych u mnie nie ma:( taki typ prawie wszystko mający łącznie z korbkami dla pasażerów z tyłu, a R21 (po ichniemu R4) to przekaźnik zapłonu (stacyjki), czyli jak rozumiem jego zadziałanie powoduje załączenie wszystkich obwodów zasilanych po przekręceniu kluczyka; może to własnie ten przekaźnik jest sklejony w jakiś chiński sposób? tylko w dalszym ciągu nie mam pojęcia co powoduje zwarcie w obwodach zabezpieczanych bezpiecznikiem F16:/

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |24 Lis 2011|, 2011 19:17   

R12

Odpowiedz do tematu