|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Dmuchawa kręci a w kabinie nie dmucha |
| Autor |
Wiadomość |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lip 2011|, 2011 20:27 Dmuchawa kręci a w kabinie nie dmucha
|
|
|
| Objawy są takie: dmuchawa kręci na różnych obrotach i płynnie je zmienia , sprężarka chodzi i schładza powietrze a z wylotów w kabinie ledwo ledwo dmucha. Na wszystkich pozycjach nawiewu z wylotów nic nie leci. Wygląda tak jakby wszystkie wyloty były zamknięte i dmuchawa mieli wszystko w środku. Zrobiłem reset i wyszło 57 czyli HBC, ale ono steruje dmuchawą a nie klapkami od zamykania i otwierania różnych miejsc nawiewu. Po resecie jak ręką odjął ale po jakimś czasie będzie to samo - co doradzacie ? |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |17 Lip 2011|, 2011 22:30
|
|
|
| albo komp klimy, albo siłownik klapy kierunku, choć dziwne, że z kratek nie leci, bo one zawsze są otwarte. gdyby nie opis po resecie, zaczął bym od filtra |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Wrz 2011|, 2011 18:30
|
|
|
Dzisiaj identyczny problem Po przejechaniu około 70 km. przy tem. 28* powoli przestawało dmuchać do kabiny - do tego momentu wszystko było OK.Postanowiłem nie wyłączając s-ka zresetować klimę i wyszedł ponownie błąd 57 (moim zdaniem niezwiązany z moim problemem) i nie dało się go usunąć. Dalej otworzyłem maskę i zdjąłem pokrywę parownika i filtrów i wtedy wszystko się wyjaśniło. Pokrywa parownika była przyssana, a powietrze buchnęło do kabiny. .Filtry w miarę czyste a parownik oszroniony nibyOK. Wygląda na to,że w miarę oszraniania parownika w jakiś sposób zamykają się jakieś klapki na dolocie powietrza do parownika i odcinają dostęp powietrza. Nie mam pojęcia gdzie są te klapki nie widziałem nigdy tego zdemontowanego. Co doradzacie ? jakie Wasze opinie ? |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 07:46
|
|
|
zamarza ci parownik, prawdopodobnie de-ice zmostkowany lub niesprawny.
[ Dodano: |5 Wrz 2011|, 2011 07:47 ]
| Tomko napisał/a: | | w jakiś sposób zamykają się jakieś klapki na dolocie powietrza do parownika | - nie ma czegoś takiego |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 20:02
|
|
|
Nadal dziwne - sugerujesz,że przez zamarznięty parownik nie przedostaje się zasysane z zewnątrz powietrze, to dlaczego po zdjęciu klapy obudowy parownika natychmiast do kabiny bucha powietrze ? Gdyby dopływ powietrza był drożny to opływało by ono zamarznięty parownik, mniej chłodziło ale do kabiny by leciało |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 20:27
|
|
|
jeśli zdejmujesz klapkę i zaczyna dmuchać to albo filtr zatkany albo zamarzł parownik .
zdejmując klapkę powietrze niemal bezpośrednio dostaje się do dmuchawy . bo w scorpio jest tak zmyślnie zrobione że wciąga powietrze od strony kabiny w stronę silnika i potem w dół . po drodze jest właśnie parownik a potem dmuchawa . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
MarcinQ

Auto: 1997, 2.3, ASB, Sedan, LPG, GHIA
|
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 20:43
|
|
|
Mam identyczny problem, i jestem dosc zielony w temacie co to jest ten de-ice i gdzie go szukac? Jak sprawdzic? |
|
|
|
 |
mszwajnoch
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 21:33
|
|
|
| MarcinQ napisał/a: | Mam identyczny problem, i jestem dosc zielony w temacie co to jest ten de-ice i gdzie go szukac? Jak sprawdzic? |
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=30883
Szukać trzeba |
_________________ Używane i nowe części do Scorpio.
Tel. 668 198 154 |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 21:34
|
|
|
De-ice to wyłącznik sprężarki gdy zamarznie parownik a mieści się między akumulatorem a obudową parownika i ma długi czujnik wchodzący właśnie w obudowę mierzący tem. parownika
[ Dodano: |5 Wrz 2011|, 2011 21:52 ]
Filtr musi być drożny bo gdy klima nie pracuje to powietrze dmucha, że głowę chce urwać |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |6 Wrz 2011|, 2011 07:32
|
|
|
| Tomko napisał/a: | | Nadal dziwne - sugerujesz,że przez zamarznięty parownik nie przedostaje się zasysane z zewnątrz powietrze, to dlaczego po zdjęciu klapy obudowy parownika natychmiast do kabiny bucha powietrze | - bo omijasz parownik, klapka jest między parownikiem a wentylami ... | Tomko napisał/a: | | Gdyby dopływ powietrza był drożny to opływało by ono zamarznięty parownik, mniej chłodziło ale do kabiny by leciało | - ale nie jest drożny, bo zamarzł ci parownik, a obejścia parownika nie ma - nawet , jak włączysz grzanie, to powietrze idzie przez parownik).
[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 07:34 ]
| MarcinQ napisał/a: | | co to jest ten de-ice i gdzie go szukac? | - po prawej stronie, przy akumulatorze, wpiety w obudowę nawiewu za komorą ciśnieniową układu zmiany obiegu
[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 07:35 ]
| Tomko napisał/a: | | Filtr musi być drożny bo gdy klima nie pracuje to powietrze dmucha, że głowę chce urwać | - no i sam odpowiedziałeś sobie na swój problem i go potwierdziłeś ... bierz sie za sprawdzenie de-ice, czemu dopuszcza do zamarzania. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |