$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Dmuchawa kręci a w kabinie nie dmucha
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dmuchawa kręci a w kabinie nie dmucha
Autor Wiadomość
Tomko
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lip 2011|, 2011 20:27   Dmuchawa kręci a w kabinie nie dmucha

Objawy są takie: dmuchawa kręci na różnych obrotach i płynnie je zmienia , sprężarka chodzi i schładza powietrze a z wylotów w kabinie ledwo ledwo dmucha. Na wszystkich pozycjach nawiewu z wylotów nic nie leci. Wygląda tak jakby wszystkie wyloty były zamknięte i dmuchawa mieli wszystko w środku. Zrobiłem reset i wyszło 57 czyli HBC, ale ono steruje dmuchawą a nie klapkami od zamykania i otwierania różnych miejsc nawiewu. Po resecie jak ręką odjął ale po jakimś czasie będzie to samo - co doradzacie ?

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |17 Lip 2011|, 2011 22:30   

albo komp klimy, albo siłownik klapy kierunku, choć dziwne, że z kratek nie leci, bo one zawsze są otwarte. gdyby nie opis po resecie, zaczął bym od filtra

Tomko
[Usunięty]

Wysłany: |4 Wrz 2011|, 2011 18:30   

Dzisiaj identyczny problem :/ Po przejechaniu około 70 km. przy tem. 28* powoli przestawało dmuchać do kabiny - do tego momentu wszystko było OK.Postanowiłem nie wyłączając s-ka zresetować klimę i wyszedł ponownie błąd 57 (moim zdaniem niezwiązany z moim problemem) i nie dało się go usunąć. Dalej otworzyłem maskę i zdjąłem pokrywę parownika i filtrów i wtedy wszystko się wyjaśniło. Pokrywa parownika była przyssana, a powietrze buchnęło do kabiny. .Filtry w miarę czyste a parownik oszroniony nibyOK. Wygląda na to,że w miarę oszraniania parownika w jakiś sposób zamykają się jakieś klapki na dolocie powietrza do parownika i odcinają dostęp powietrza. Nie mam pojęcia gdzie są te klapki nie widziałem nigdy tego zdemontowanego. Co doradzacie ? jakie Wasze opinie ?

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 07:46   

zamarza ci parownik, prawdopodobnie de-ice zmostkowany lub niesprawny.

[ Dodano: |5 Wrz 2011|, 2011 07:47 ]
Tomko napisał/a:
w jakiś sposób zamykają się jakieś klapki na dolocie powietrza do parownika
- nie ma czegoś takiego

Tomko
[Usunięty]

Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 20:02   

Nadal dziwne - sugerujesz,że przez zamarznięty parownik nie przedostaje się zasysane z zewnątrz powietrze, to dlaczego po zdjęciu klapy obudowy parownika natychmiast do kabiny bucha powietrze ? Gdyby dopływ powietrza był drożny to opływało by ono zamarznięty parownik, mniej chłodziło ale do kabiny by leciało :shock:

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 20:27   

jeśli zdejmujesz klapkę i zaczyna dmuchać to albo filtr zatkany albo zamarzł parownik .

zdejmując klapkę powietrze niemal bezpośrednio dostaje się do dmuchawy . bo w scorpio jest tak zmyślnie zrobione że wciąga powietrze od strony kabiny w stronę silnika i potem w dół . po drodze jest właśnie parownik a potem dmuchawa .

MarcinQ 

Auto: 1997, 2.3, ASB, Sedan, LPG, GHIA
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 20:43   

Mam identyczny problem, i jestem dosc zielony w temacie :-) co to jest ten de-ice i gdzie go szukac? Jak sprawdzic?

mszwajnoch 
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 21:33   

MarcinQ napisał/a:
Mam identyczny problem, i jestem dosc zielony w temacie :-) co to jest ten de-ice i gdzie go szukac? Jak sprawdzic?

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=30883

Szukać trzeba

Tomko
[Usunięty]

Wysłany: |5 Wrz 2011|, 2011 21:34   

De-ice to wyłącznik sprężarki gdy zamarznie parownik a mieści się między akumulatorem a obudową parownika i ma długi czujnik wchodzący właśnie w obudowę mierzący tem. parownika

[ Dodano: |5 Wrz 2011|, 2011 21:52 ]
Filtr musi być drożny bo gdy klima nie pracuje to powietrze dmucha, że głowę chce urwać

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |6 Wrz 2011|, 2011 07:32   

Tomko napisał/a:
Nadal dziwne - sugerujesz,że przez zamarznięty parownik nie przedostaje się zasysane z zewnątrz powietrze, to dlaczego po zdjęciu klapy obudowy parownika natychmiast do kabiny bucha powietrze
- bo omijasz parownik, klapka jest między parownikiem a wentylami ...
Tomko napisał/a:
Gdyby dopływ powietrza był drożny to opływało by ono zamarznięty parownik, mniej chłodziło ale do kabiny by leciało
- ale nie jest drożny, bo zamarzł ci parownik, a obejścia parownika nie ma - nawet , jak włączysz grzanie, to powietrze idzie przez parownik).

[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 07:34 ]
MarcinQ napisał/a:
co to jest ten de-ice i gdzie go szukac?
- po prawej stronie, przy akumulatorze, wpiety w obudowę nawiewu za komorą ciśnieniową układu zmiany obiegu

[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 07:35 ]
Tomko napisał/a:
Filtr musi być drożny bo gdy klima nie pracuje to powietrze dmucha, że głowę chce urwać
- no i sam odpowiedziałeś sobie na swój problem i go potwierdziłeś ... bierz sie za sprawdzenie de-ice, czemu dopuszcza do zamarzania.

Odpowiedz do tematu