|
Niedomaganie sprzęgła - Wieloryb DOHC |
| Autor |
Wiadomość |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 09:07 Niedomaganie sprzęgła - Wieloryb DOHC
|
|
|
Witam
Problem występuje od początku mojego użytkowania ~ 1,5 r. , ~ 35 000 km
Po rozgrzaniu, nie ważne czy jazdą na półsprzęgle , czy długim dystansem w trasie występuje niecałkowite rozłączenie sprzęgła - efekt trudności ze zmianą biegów, zwłaszcza przy ruszaniu.
Po ostygnięciu wszystko wraca do normy i pięknie działa.
Podejrzewam że, tarcza odkształca się pod wpływem temperatury.
Dziwne że, układ hydrauliczny nie zapewnia takiego ruchu wysprzęglika aby rozłączyć napęd.
Pytanie czy w Scorpio , w układzie hydraulicznym sprzęgła jest jakiś zawór utrzymujący nadciśnienie ?
Przeglądając materiały o fieście, natknąłem się na taki zaworek który ma za zadanie utrzymanie ciśnienia 0,1 MPa (jeśli dobrze pamiętam).
Biorę pod uwagę jeszcze zacieranie się piasty tarczy sprzęgła na wałku.
Układ odpowietrzany i wymieniany płyn.
Wymiana sprzęgła zapewne nieunikniona, jednak może uda się coś jeszcze powalczyć... |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
| Ostatnio zmieniony przez Reader |9 Lis 2010|, 2010 09:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Slawek [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Gru 2010|, 2010 19:33
|
|
|
| Podobne objawy miałem.Zatarło się łożysko w wale korbowym. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 12:26
|
|
|
Też to brałem pod uwagę.
U Ciebie też na zimnym wracało do normy ?
Z biegiem czasu sytuacja się pogarszała czy raczej bez zmian ? |
Reader |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2007 Skąd: Legnica
|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 15:41
|
|
|
3 lata temu wymieniałem sprzęgło przy identycznych objawach jak u Ciebie Reader, , po zdjęciu okazało się że były zajechane sprężyny na tarczy - amortyzatory drgań - przez co na ciepłym haczyły mi biegi szczególnie przy redukcji z 3 na 2 - przez co skrzynia też została podmieniona. Przyszedł komplet z 2,3 i tak jeżdzę do dzisiaj - niestety - z drganiami na budzie spowodowanymi brakiem tłumików drgań na tarczy sprzęgła (bo w 2,3 jes 2mas...). Na zimnym silniku wsio było cacy.
NIE WIEM jaki to ma związek z objawami ale tak było. |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 16:13
|
|
|
U mnie ewidentnie nie rozłącza do końca napędu. Im bardziej rozgrzane sprzęgło tym gorzej.
Ale zawsze po ostygnięciu wraca do normy.
W ekstremalnych przypadkach pomaga (przy ruszaniu) włączenie 4-ki , potem szybka zmiana 3 - 2 - 1.
Jeszcze dodatkowo sporadycznie występujący przy ruszanie efekt dźwiękowy - piszczenie , "ćwierkanie" .
No i jeszcze jeden efekt o którym nie napisałem - przy ruszaniu na tak rozgrzanym sprzęgle jest tendencja to trzęsienia budą.
Pierre, ale w jaki sposób te sprężyny wpływały na wysprzęglanie ? |
Reader |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 17:18
|
|
|
jak już napisałem:
NIE WIEM jaki to ma związek z objawami ale tak było.
nie ściemniam
| Reader napisał/a: | | Jeszcze dodatkowo sporadycznie występujący przy ruszanie efekt dźwiękowy - piszczenie , "ćwierkanie" |
a to to u mnie tez było bo sie sprezynki ocierały (chyba bo innego wytłumaczenia nie mam...)
moze przy dużym luzie spręzynek hacza z dociskiem??? |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
| Ostatnio zmieniony przez Pierre |3 Gru 2010|, 2010 17:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 18:12
|
|
|
| Pierre napisał/a: | | Przyszedł komplet z 2,3 i tak jeżdzę do dzisiaj - niestety - z drganiami na budzie spowodowanymi brakiem tłumików drgań na tarczy sprzęgła (bo w 2,3 jes 2mas...). Na zimnym silniku wsio było cacy. | -co nie urwało tarczy ?? a u kolegi stawiam na koniec tarczy |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 22:11
|
|
|
| pepicosi napisał/a: | | ... a u kolegi stawiam na koniec tarczy |
No ok, ale dlaczego nie idzie w tendencje do poślizgu po zasprzęgleniu (z tym najczęściej się spotykałem) ?
Wichruje ją ? |
Reader |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 08:52
|
|
|
pepicosi, tak już 25kkm i na razie jedzie, czasami nawet bokami
| Reader napisał/a: | | No ok, ale dlaczego nie idzie w tendencje do poślizgu po zasprzęgleniu (z tym najczęściej się spotykałem) ? |
Scorpio to nie jest normalny samochód więc... - wszystko mozliwe |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |26 Sty 2011|, 2011 23:50
|
|
|
| Pierre napisał/a: | | 3 lata temu wymieniałem sprzęgło przy identycznych objawach jak u Ciebie Reader, , po zdjęciu okazało się że były zajechane sprężyny na tarczy - amortyzatory drgań - przez co na ciepłym haczyły mi biegi szczególnie przy redukcji z 3 na 2 - przez co skrzynia też została podmieniona. Przyszedł komplet z 2,3 i tak jeżdzę do dzisiaj - niestety - z drganiami na budzie spowodowanymi brakiem tłumików drgań na tarczy sprzęgła (bo w 2,3 jes 2mas...). |
Ale Ty masz 8V czy 16V ?
Generalnie rozglądam się powoli za sprzęgłem i niestety ceny nie napawają optymistycznie.
(prawie 1400 za wysprzęglik i 1000 za tarcza+docisk)
Zastanawiam się nad przejściem na komplet z 16V bo z deka łatwiej z zamiennikami. |
Reader |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |27 Sty 2011|, 2011 13:51
|
|
|
poszukaj takiej firmy Cis tam jest wkładane markowe drogie sprzęgła i to jest tanieeee |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |14 Kwi 2011|, 2011 11:09
|
|
|
Wczoraj po pracy , pod wpływem chwili wziąłem się za wyjęcie skrzynki przekładniowej.
Stan poszczególnych podzespołów przedstawia się następująco :
1. Docisk oryginalny LUK - zużycie ~ 0,8 mm
2. Tarcza okazała się nędznym zamiennikiem - zużycie - grubość 6,8 mm , ( pomiar nowej - grubość 7,8 mm)
3. Koło - zużycie ~ 0,4 mm
4. Wysprzęglik - rozpięty , łożysko ok, jednak rozłączone od wysprzęglika
I tu mam pytanie czy ten wysprzęglik ma w sobie taką dość silną sprężynę czy to jakaś modyfikacja była ?
Jeśli ma sprężynę to w jaki sposób jest ona spinana bo nie sądzę aby osłona karbowana (zielona) to wszystko trzymała razem ? |
Reader |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |14 Kwi 2011|, 2011 11:45
|
|
|
| Reader, jaki Ty masz przebieg w aucie, że to sprzęgło takie zaorane ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |14 Kwi 2011|, 2011 11:51
|
|
|
247 000 km , podobno.
Jednak trzeba przyznać , że bardzo długo jeździłem z niedomagającym sprzęgłem co też pewnie nie pozostało bez wpływu na docisk i koło.
Aha, łożysko igiełkowe zatarte. Pewnie nie wymieniali przy ostatniej zmianie tarczy. |
Reader |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |14 Kwi 2011|, 2011 11:58
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Jednak trzeba przyznać , że bardzo długo jeździłem z niedomagającym sprzęgłem co też pewnie nie pozostało bez wpływu na docisk i koło. | hmmm, no być może - ale przecież okładziny były, nitami nie szlifowało więc... u mnie po spotkaniu z nitami nie było takich wżerów na kole i docisku. No ale może R4 mają inaczej |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|