$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Dziwna zawartość klapy bagażnika ??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwna zawartość klapy bagażnika ??
Autor Wiadomość
qba1pl
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 12:22   Dziwna zawartość klapy bagażnika ??

Witam wszystkich. Ostatnio rozebrałem tapicerkę klapy bagażnika w moim kombi 93'. Chciałem znaleźć wzmacniacz anteny radiowej, a znalazłem siłownik centralnego zamka (oczywiście nie w miejscu wzmacniacza a przy zamku :wink: ). Siłownik był nie podłączony do instalacji elektrycznej, ale połączony metalowym wodzikiem do mechanizmu zamka. Czyli teoretycznie po podaniu napięcia powinien otwierać klapę bagażnika.

Moje pytania są następujące:
1. Gdzie dokładnie szukać wzmacniacza anteny ( w której części klapy)?
2. Po co w klapie bagażnika siłownik centralnego zamka? Czyżby istniały wersje z przyciskiem do otwierania klapy w kombi z wewnątrz pojazdu albo z pilota(dodam, że jest to przejściówka a nie wieloryb)?

pozdrawiam
qba

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 12:48   

otwiera się po naciśnięciu guziorka i odbywa się to elektrycznie natomiast wodzik jest do otwierania klapy z kluczyka. Wzmacniacz w przejścówkach to zdaje się jest pod deską rozdzielczą po stronie pasażera - w MK1 było w klapie.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 15:03   

no bo jak wcisniesz przycisk zamka klapy to powinien ci otwierac klape (bez kluczyka) wzmacniacz antenowy... w przejściówce sedanie był w tylnej połce, ale wkombi to nie możliwe, moze gdzies z boku?

XXXXXXX nie miejscuje, ale wyglada ze gdzies na prostej lini od miejsca gdzie sa podłączone przewody od ogrzewania. Zobacz w przelotce od klapy czy idzie przewod antenowy czy nie, ale moim zdaniem na 90% musi byc gdzies w klapie.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

qba1pl
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 16:13   

Struna, chyba chodzi Ci o wzmacniacz audio od radia fabrycznego, on faktycznie jest w desce rozdzielczej po stronie pasarzera, ale ja pytam o wzmacniacz anteny radiowej.
Co do przycisku, to najdziwniejsze jest to, że siłownik był przykręcony ale nie podłączony do żadnej wizki elektrycznej. Czyżby otwieranie za pomocą wciskania przycisku było opcją w wyższym (bogatrzym) wyposarzeniu??
pozdr
Ostatnio zmieniony przez qba1pl |10 Maj 2005|, 2005 16:19, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 16:16   

no u mnie jest w klapie - takei małe srebrne pudełko - ale jakoś jak u Hryniaka robiliśmy z guziorem od klapy to jakoś nie kojarzę w kombisi czegoś takiego - ale może mnie pamięc myli - jednak na 90 % kojarzę że nic tam takiego nie było.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 19:50   

jak masz centralny zamek to i klap ajest z el przyciskiem, nie podlaczone to podlacz i juz. Chyba nawet CLX miały centralny.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 20:01   

Wzmacniacz antenowy (takie żółte pudełko) powiniem być zamontowany jak nabliżej samej anteny, a więc w kombi - blisko tylnej szyby. W sierrce był zamontowany po lewej stronie klapy za blachą od mocowania tylnych głośników.

Żywcia
[Usunięty]

Wysłany: |2 Sie 2010|, 2010 07:52   

podpinam się - dużo mam pytań na temat scorupy więc odświeżam tematy
CZy w wielorybie kombi jest możliwość otwierania klapy bagażnika przez wciśnięcie "zamka" ew jakieś inne możliwości prócz kluczyka? Mam centralny zamek ale bez pilota!
Ostatnio zmieniony przez Żywcia |2 Sie 2010|, 2010 07:56, w całości zmieniany 2 razy  

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |2 Sie 2010|, 2010 08:12   

na pilota może być tego fabrycznego ;)

Żywcia
[Usunięty]

Wysłany: |2 Sie 2010|, 2010 08:31   

uuu ale dzięki

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |2 Sie 2010|, 2010 08:39   

Żywcia napisał/a:
CZy w wielorybie kombi jest możliwość otwierania klapy bagażnika przez wciśnięcie "zamka"

Tak , pod warunkiem że zamek jest sprawny :)

Żywcia
[Usunięty]

Wysłany: |2 Sie 2010|, 2010 14:25   

czy mam przez to rozumieć że ten "cycek" na klucz powinien się wciskać? Bo u mnie nie ma takiej możliwości. Jeśli tak to albo jest tak zasyfiały albo coś go blokuje. Znacie może jakieś ew. możliwości zblokowania tego przycisku?!

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |2 Sie 2010|, 2010 14:29   

tak jest jedyna możliwa przyczyna - zasyfiony - wyjąć nasmarowac przeczyscic i bdzie chodził
mogło też spalić siłownik - sprawdzić i zakupić ewentualnie "nowy" w sensie sprawny
run-log.com

Żywcia
[Usunięty]

Wysłany: |2 Sie 2010|, 2010 14:46   

Waski napisał/a:
tak jest jedyna możliwa przyczyna - zasyfiony - wyjąć nasmarowac przeczyscic i bdzie chodził
mogło też spalić siłownik - sprawdzić i zakupić ewentualnie "nowy" w sensie sprawny

Jaki siłownik? Czyżbym rozumiał że jak np zamykam drzwi kluczem to i centralny zamyka klapę a po otwarciu centralnego mogę przez wciśnięci otworzyć ? Pytam bo na razie jedyna możliwość otwarcia klapy to przekręcenie kluczyka bo jak już wspomniałem nie mogę wcisnąć tego "cycka"

Struna 

Wysłany: |2 Sie 2010|, 2010 14:50   

Żywcia napisał/a:
Czyżbym rozumiał że jak np zamykam drzwi kluczem to i centralny zamyka klapę a po otwarciu centralnego mogę przez wciśnięci otworzyć ?
dokładnie tak.

Co do guziora - czasem starczy psiknąć jakimś WD i nieco dopomóc czymś lekko cięższym aby go nieco obudzić :) - ale to zależy od przypadku.

Odpowiedz do tematu