|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak sprawdzić sprzęgło sprężarki? |
| Autor |
Wiadomość |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |16 Lip 2010|, 2010 18:50
|
|
|
| kulinek napisał/a: | | samodzielny demontaż na kanale nie powinien przysporzyć problemu. |
zapewne masz inne mocowania niz u mnie ale ja wlasnie wywalilem sprezarke
napisz/pokaz gdzie znalazles uszczelniacze
rozebranie to prosta sprawa- trzeba sie pilnowac, robic ew fotki ale w godzine rozebralem |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |17 Lip 2010|, 2010 11:32
|
|
|
| najpierw rzobierasz sprzęgło - w większośc i mocowania typu Zeiger (w niektórych typach nie trzeba do końca), potem rozkręcasz 4, 5, 6 lub 8 śrób trzymających korpus. no i masz rozkręconą sprężarkę ... |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
kulinek [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lip 2010|, 2010 19:09
|
|
|
Uszczelniacze znalazłem TUTAJ. Przy okazji zapytam praktyków - czy to właściwe uszczelniacze.
Teraz rozważam jeszcze ewentualność wymiany osuszacza, bo, jakby nie patrzeć, demontując sprężarkę wpuszczę rozszczelnię układ. A i z racji tego, że klima nie była dawno uruchamiana ze względu na nieszczelność pasuje go zmienić. |
|
|
|
 |
magnus [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2010|, 2010 09:33
|
|
|
O, to jeszcze jedno pytanie mam
Czy sprężarka zamontowana w aucie z normalnie nabitym i szczelnym układem powinna mieć duży opór przy kręceniu ręką? Bo druga, którą mam na wymianę kręci się lekko. Skoro w układzie jest ciśnienie, to podejrzewam, że opór będzie większy, ale jakiego rzędu mniej więcej?
Bo się tak zastanawiam, czy łożysko i sprzęgło rozsypały się same z siebie, czy też może uszkodzona sprężarka skosiła sprzęgło i łożysko.
Dodam tylko, że z dzwoniącym łożyskiem i zerwanymi tymi trzema gumkami na sprzęgle klima włączała się właściwie normalnie. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |19 Lip 2010|, 2010 09:56
|
|
|
| kulinek napisał/a: | | Przy okazji zapytam praktyków - czy to właściwe uszczelniacze | - generalnie wymieniasz oringi. Resztę tylko w wypadku wyrażnego uszkodzenia (pęknięcia). | magnus napisał/a: | | zy sprężarka zamontowana w aucie z normalnie nabitym i szczelnym układem powinna mieć duży opór przy kręceniu ręką | - nie, bo ty nie wytwarzasz takich obrotów, by sprężać gaz. a że układ nabity, to nie zmienia postaci rzeczy, bo ciśnienia się wzajemnie równoważą. Możesz jedynie odczuwać i słyszeć punkt sprężenia. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |