$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - a gdyby tak ...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
a gdyby tak ...
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Maj 2010|, 2010 15:53   

no na wiatrak to koniecznie przekaźnik, nie ma co - to łoi od groma prądu przy starcie.

Szarbia
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2010|, 2010 22:46   

No to pięknie!
Dzieki Bingo :)
Ostatnio zmieniony przez Szarbia |7 Maj 2010|, 2010 23:55, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |8 Maj 2010|, 2010 10:45   

nie ma sprawy

Szarbia
[Usunięty]

Wysłany: |25 Maj 2010|, 2010 20:55   

Znalazlem schemacik podlaczenia klimy do EEC IV BOA:

Moze i to da sie rozkmicic.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 10:21   

na pewno to nie jest od scorpio ...

co do reszty -
1 - włacznik główny klimy z panelu przedniego
2 - zabezpieczenie nr 1 , moze być np. przekaźnik pracy silnika, de-ice lub pres LP, w zależności, co tu powinnno być i czego nie ma gdzie indziej ...
3 - zabezpieczenie nr 2, prawdopodobnie presostat podwójny (niespotykany w autach w ogóle) LP i HP (dwa przekaźniki), chyba, że chodzi o to, że są to dwa presostaty, wtedy jeden LP, a drugi HP, lub też ktoś tak zaznaczył, że pres HP reaguje zarówno na za niskie ciśnienie, jak i na za wysokie ciśnienie po stronie wysokiego ciśnienia (jak właśnie jest w scorpio).
4 - przekaźnik klimy, generalnie powinien to być dokładniej powiedziawszy de-ice (który jest m.in. przekaźnikiem klimy i dla tego nie wolno go mostkować), choć w tym przypadku powinien być zaznaczony dodatkowo czujnik temperatury.
5 - elektrosprzęgło sprężarki lub zawór upustowy (oznaczenie nie wskazuje na to, co to jest).

Szarbia
[Usunięty]

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 12:38   

Liczylem na to, ze cos napiszesz Bingo :)

ps
Schemat jest jednak od BOA z anglielskiej strony ;) :

http://www.maddoldbugger....wired%20up.html

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 13:05   

Szarbia napisał/a:
Schemat jest jednak od BOA z anglielskiej strony :
- no cóż, trochę dziwne, bo:
1. Klima według tego schemtu działa w autach z + na masie (np. syrenka)
2. W scorpio de-ice steruje plusem, a nie minusem (w kazdym razie we wszystkich, z którymi miałem kontakt), jeżeli 4 potraktujemy jako de-ice.
3. W scorpio pres jest inny ....

Szarbia
[Usunięty]

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 13:10   

Skoro tak twierdzisz to ja nie dyskutuje bo sie nie znam.
Zatem odpuszczam sobie podlaczanie klimy do kompa.

BTW reszta tego schematu dla silnika jest o.k.
Ostatnio zmieniony przez Szarbia |26 Maj 2010|, 2010 13:12, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 13:24   

Szarbia napisał/a:
Zatem odpuszczam sobie podlaczanie klimy do kompa.
- to jest akurat najmniejszy kłopot, zresztą piny na sterowniku moga się zgadzać . Jeżeli z 54 wychodzi + sterujący to drobna korkta schenatu i będzie ok.

A dokładniej:
1. minus puszczasz przez zabezpieczenia i dopiero za zabezpieczeniami dajesz zasilanie na De-ice oraz na kompa styk 10.
2. na przekaźnik de-ice nie podajesz masy, tylko plusa
3. Wstawiasz dodatkowy przekaźnik sterowany stała masą i plusem z przekaźnika pracy silnika, przez jego styki puszczasz sterowanie de-ice (styki przekaźnika to np. 2, z tym, że mają być normalnie rozwarte)
4. za de-ice, przed sprzęgłem, wstawiasz dodatkowy przekaźnik, by nie puszczać penego obciążenia przez de-ice i presa.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 13:36   

Na tym kawałku schamacika to akurat wszystko jest ok, tylko to jest +12V a nie minus. Pin 10 to ACC, A/C Clutch Compressor, pin 54 to WAC czyli WOT A/C Cut off. Masa jest na masie ;) 5 to sprzęgło, 4 to przekaźnik WOT klimy, czyli ten WACek. 1,2,3 to presostat (pewnie źle narysowany, dlatego podwójnie...), de-ice (jeśli występował, bo nie jestem pewien czy każde Scorpio ma deice po elektryce) i przełącznik z panela, ale nikt nie zgadnie który jest który, zresztą, to po prostu ma być wszystko w szereg włączone, co ma sprężarkę wyłączać, jak bingo opisał. Komp wie, że sprężarka ma chodzić, bo maca wejście ACC/10, no i sprężarka se chodzi, a jak komp chce forsownie sprężarkę jednak wyłączyć, to wyłącza przekaźnik WAC przez WAC/54 i tyle.

[ Dodano: |26 Maj 2010|, o 13:44 ]
Aha, takie coś z gatunku minituningu ;) o ile pamiętam rzeczywiście 1 to przełącznik (pierwszy od +12V idącego z jakiegoś tam bezpiecznika oczywiście), i z przełącznikiem idzie jego LED - miłym pomysłem jest wypięcie tej LED z obwodu samego przełącznika i wpięcie aż za przekaźnik WAC, na kabelek sprzęgła. Daje to miły efekt mrugania LEDy ;) a tak naprawdę daje kontrolę i pojęcie czy i kiedy powinno zapinać się sprzęgło, a nie tylko - czy przełącznik i bezpiecznik działają...

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 13:56   

Boni napisał/a:
tylko to jest +12V
- nie jestem pewny, ale chyba sterowanie na włacznikach w MK1 było po masie, a w MK2 i MK3 na pewno jest po masie. Natomiast na De-ice idzie plus.

w takim przypadku jak mysza pisze, to ma prawo działać cały układ. Tylko wtedy na kompa 10 puszczasz plusa, a z kompa 54 wychodzi minus.

Boni 

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 13:56   

Doczytałem w cziom dieła, znaczy co też szarbia rzeźbi znowu ;) to ja proponuję jednak bez kompa :D wszystko wpiąć w szereg (+12V, bezpiecznik, przełącznik z palca, de-ice, presostatosy, sprzęgło, masa) a jak ma być odcięcie na WOT, to dołożyć sobie przy pedale albo przepustnicach jakiś mikrowyłącznik reagujący na wdeptanie gazu w podłogę, i włączyć jego styk normalnie zamknięty między presostaty a sprzęgło. I tyle, też będzie dobrze. W założeniach, że wentylator(y) są sterowane skądinąd!

[ Dodano: |26 Maj 2010|, o 13:57 ]
bingo napisał/a:

w takim przypadku jak mysza pisze, to ma prawo działać cały układ. Tylko wtedy na kompa 10 puszczasz plusa, a z kompa 54 wychodzi minus.

Zgadza się. Tylko jeszcze trzeba mieć kompa pod klimę, bo nie każdy ma to uwzględnione.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 13:58   

Boni napisał/a:
miłym pomysłem jest wypięcie tej LED z obwodu samego przełącznika i wpięcie aż za przekaźnik WAC, na kabelek sprzęgła
, jak damy w obwód sprzęgła dodatkowy przekaźnik, to można dać diodę np. 1,5V w szereg za włącznikiem - nie mamy wtedy kontroli tylko przekaźnika de-ice (sterowanie znamy), a żadnych kabli nie trzeba prowadzić.

[ Dodano: |26 Maj 2010|, o 14:03 ]
Boni napisał/a:
Zgadza się. Tylko jeszcze trzeba mieć kompa pod klimę, bo nie każdy ma to uwzględnione.
- to już nie moja bajka :695:

Boni 

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 14:05   

W sumie racja, ale ja uważam, że jak już rzeźbić, to na 100% ;) a jak się ma rozbebeszone wszystko jak u szarbi to ten jeden kabelek to pan pikuś, a daje 100% monitoringu sprężarki. Zresztą, idąc dalej tym tropem, to jakieś ledy sygnalizujące dla pracy wentyli(-la) zza przekaźników itp. też można podłączyć, no chociaż tu istnieje pewna kontrola akustyczna ;) ale nie przy 200km/h :D

[ Dodano: |26 Maj 2010|, o 14:10 ]
bingo napisał/a:

Boni napisał/a:
- to już nie moja bajka :695:

Nio :-d a tu trzeba jak to z fordem, sprawdzić dwa razy ;) bo jest tych wersji i podwersji EEC od groma i ciut ciut, i zawsze coś tam można trafić inaczej, jednemu się chce klimy, innemu lockupa, trzeciemu jakieś zaworki od filtra węglowego nie banglają, itd itd. bo co komp to inny. W zasadzie to tylko zasilania, podstawowe czujniki silnika, zapłon i wtryski są zawsze na miejscu wEEC, reszta cokolwiek niepewna :D

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |26 Maj 2010|, 2010 14:11   

Boni napisał/a:
(+12V
- właśnie się cofnełem w temacie i proponuję sprawdzić, po czym ma sterowanie sierra, szczególnie na włączniku klimy. Czy tam jest oddzielny włacznik (jak MK1) czy zintegrowany (MK2)? jak oddzielny, to jeden pies, ale jak zintegrowany, to możesz mieć już narzucone sterowanie.

Przy okazji odnośnie de-ice jedna ważna uwaga, o której mało się mówiło - de-ice to nie tylko zabezpieczenie, ale również przekaźnik. no i nie można go (w MK2 i MK3, co do MK1 nie jestem pewny) zmostkować, a co najwyżej można zastąpić przekaźnikiem ...

Odpowiedz do tematu