|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
była klima klimy nima |
| Autor |
Wiadomość |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 17:16 była klima klimy nima
|
|
|
Krew mnie zalała po wizycie w zakładzie,ale od poczatku jeżdże autkiem od 4 lat mam klimatronik(tzn miałem)klimy nie nabijałeb bo wszystko chodziło i chłodziło OK,dziś jednak postanowiłem dobić czynnika i oleju do układu.Pojechałem do zakładu zapytałem ile to kosztuje i czy nic nie popsują bo klima chodzi i nie chciał bym pogorszyć sprawy na to mechanik kazał zapalić silnik włączyć klime sprężarka ruszyła powiedział ze ok i podpiął maszyne.Po około 20min woła mnie i mówi ma pan nieszczelny układ daje mi żółte okulary świeci lampką i pokazuje florescencyjne punkt w paru msc.ja na to -i co teraz?a ten ze nic maszyna zrobiła próżnie wykryła nieszczelności i nic sie nieda zrobić!!! coooo mówie przecież chodziła,a ten no tak tak ale teraz to sie nieda nic zrobić bo ta próżnia pogorszyła sprawe i może wbić czynnik ale jutro go pewnie nie będzie i trzeba najpierw układ uszczelnić.Ptytam sie go czy te zielone plamki od czynnika to sa z mojego starego czynnika ten -no tak.Wtedy mnie ta krew zalała scyzoryk w kieszeni sie otworzył a kolesia bym najchetniej udusił tym wężem od klimy, mówie panie przecież trzeba było najpierw układ oblukać i mi powiedzieć o ew.konsekwencjach!! nie zdecydował bym sie na taki zabieg jeżdził bym az sama padnie ten beeee meeee hmmm i tyle .
Dodam iż czynnika było w ukł.0,410kg.
Teraz pytanie co robić dalej,wycieków jest kilka tzn.na jakichś oringach oraz na 2 wężac
oringi podobno wymienne,ale co z wężami??
Czy ktoś naprawiał układ klimatyzacji,od czego zaczać i skąd wziąć takie wężę.
Pomóżcie proszę |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 17:23
|
|
|
| oringi to pikuś bo jakiś złocisz za sztukę . Z wężami to jakoś nie chce mi się wierzyć . Jeśli po 4 latach została połowa czynnika to bym tylko dobił i jeździł dalej . w końcu przed wizytą działała. Chyba że zima dała się we znaki i puściło tu i tam . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 17:27
|
|
|
no właśnie ja też chciałem żeby przywrócił stan pierwotny ale powiedział że podciśnienie mogło pogorszyć sprawę.aha kazałem to jakoś sprawdzić czy szczelne podpioł butle z argonem czy czymś nabił 15atm.i po 2 min było 10atm.
Więc nie wiem czy nabijając teraz klime jutro nie ucieknie????? |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 17:31
|
|
|
no to już ucieka niestety . przynajmniej dobrze diagnozuje .
a gdzie najwiecej uciekało ? oringami czy wężami ? zresztą część z nich to rurki aluminiowe |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 17:49
|
|
|
gdzie najwięcej nie wiem było z 5 pkt. które jakby się pociły
dziwne jednak że klima działała w ub.roku może nieco słabiej ale chłodziła.
Znalazłem przed chwilą firme SABAT z Lublina jutro zadzwonie i popytam pisza ze robią takie nieszczelności.
Prosze jednak o porady praktyczne co i jak z takim układem niesczenym-napełnić i co bedzie??? |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 08:05
|
|
|
| Oringi wymienić na złączach to pikuś . Ja sobie sam wymieniałem kiedyś w mk1 . Powinien to byle klimiarz wymienić . Z wężami to może ktoś ma sprawne używki i wymieni . |
|
|
|
 |
kat

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Pomógł: 66 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lis 2006 Skąd: katowice
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 08:18
|
|
|
nowe weze+nowe zakucia+nowe oringi
jak masz nieszczelnosci i nabijesz to tylko wyrzucisz kase w bloto
zrob raz,dobrze i zapomnij |
_________________ Złodziej najgłośniej krzyczy " Łapać złodzieja !" |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 08:29
|
|
|
| GIBCIO napisał/a: | | napełnić i co bedzie??? |
Będzie uciekać
Nie może być żadnych nieszczelności |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 09:15
|
|
|
| GIBCIO napisał/a: | | czy nic nie popsują | - każda ingerencja to psucie ...
jak sprężarka startowała, dziur nie było - czynnik usieka szybko i jest bardzo przenikliwy. A już sam fakt, że gościu wpuścił ci barwnik UV bez twojego zezwolenia kwalifikuje się do sądu - barwnik to ostateczność .... Ale tak jest, jak się jeździ po firmach, których jedyna wiedza, to ta, jak włączyć stację ... ciekawe, ilu z was zawiozło do takiego serwisu lodówki ... | GIBCIO napisał/a: | | bo ta próżnia pogorszyła sprawe | - nie ma takiej opcji
| GIBCIO napisał/a: | | czy te zielone plamki od czynnika to sa z mojego starego czynnika ten -no tak | - krętacz, jeżeli ze starego, to powinny być widoczne przed próżnią. W czasie próżni nie pojawią się żadne ślady barwnika. Barwnik wyjdzie tylko w nadciśnieniu. a sprawa kolejna, to jeżelli układ pracował prawidłowo , to gościu nie miał prawa robić próżni - i nie ma wytłumaczenia, że to zrobiła maszyna, bo jest to niezgodnie ze sztuką.
| GIBCIO napisał/a: | | Dodam iż czynnika było w ukł.0,410kg | - przy tej ilości i przy takich temp. zewnętrznych nie ma prawa klima się załaczyć w scorpio. | GIBCIO napisał/a: | | Teraz pytanie co robić dalej,wycieków jest kilka tzn |
- to byś nie miał ani grama czynnika, zmień fachowca, a najlepiej zacznij od wizyty u rzeczoznawcy. Cały problem, że przy układach do 3 kg każdy może robić ... | GIBCIO napisał/a: | no właśnie ja też chciałem żeby przywrócił stan pierwotny ale powiedział że podciśnienie mogło pogorszyć sprawę.aha kazałem to jakoś sprawdzić czy szczelne podpioł butle z argonem czy czymś nabił 15atm.i po 2 min było 10atm.
Więc nie wiem czy nabijając teraz klime jutro nie ucieknie????? | - tutaj wyszł oszydło z worka - oszust, nie muszę być na miejscu , by stwierdzić z pełną odpowiedzialnością karną i utratą certyfikatu rzeczoznawcy włącznie, że gościu rozszczelnił układ. Przy okazji - sprawdzał na azocie
[ Dodano: |18 Mar 2010|, o 09:19 ]
| GIBCIO napisał/a: | | nabił 15atm.i po 2 min było 10atm | - co ciekawe, przy takiej nieszczelności on próżnie nie jest wstanie zrobić ... |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 15:43
|
|
|
| bingo napisał/a: | | przy tej ilości i przy takich temp. zewnętrznych nie ma prawa klima się załaczyć w scorpio. |
sprężarka startowała na 100% jak przyjechałem do tego gościa kazał włączyć klime na LO i patrzył czy spreżarka rusza i ruszyła.
| bingo napisał/a: | | krętacz, jeżeli ze starego, to powinny być widoczne przed próżnią. W czasie próżni nie pojawią się żadne ślady barwnika. Barwnik wyjdzie tylko w nadciśnieniu. a sprawa kolejna, to jeżelli układ pracował prawidłowo , to gościu nie miał prawa robić próżni - i nie ma wytłumaczenia, że to zrobiła maszyna, bo jest to niezgodnie ze sztuką. |
no właśnie no właśnie dla tego chciałem go dusić on poprostu nie oglądał układu przed rozpoczęciem operacji.
aha jak podpiął maszyne ciśnienie w moim układzie było koło 6,5atm.
próżni żadnej nie wytworzył bo maszyna zaczęł jakoś buczec wykryła nieszczelność i koniec napełniańia
| bingo napisał/a: | | - tutaj wyszł oszydło z worka - oszust, nie muszę być na miejscu , by stwierdzić z pełną odpowiedzialnością karną i utratą certyfikatu rzeczoznawcy włącznie, że gościu rozszczelnił układ. |
tylko jak to udowodnić i pojechać mu po d....?
[ Dodano: |18 Mar 2010|, o 15:59 ]
| bingo napisał/a: | | to gościu nie miał prawa robić próżni - i nie ma wytłumaczenia, że to zrobiła maszyna, bo jest to niezgodnie ze sztuką. |
to jest coś czego można by się chwycić,ten tym tak sie własnie tłumaczył ze to cały program obsługi ze to maszyna i on nic przeciez nie popsuł |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2007 Skąd: Legnica
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 16:23
|
|
|
| bingo napisał/a: | | to jeżelli układ pracował prawidłowo , to gościu nie miał prawa robić próżni - i nie ma wytłumaczenia, że to zrobiła maszyna, bo jest to niezgodnie ze sztuką |
???? kolego, maszynki same sobie próźnie robią i się o zdanie nie pytają - mają tak cykl zaprogramowany - odessać, sprawdzić, napełnić.
| bingo napisał/a: | GIBCIO napisał/a:
Dodam iż czynnika było w ukł.0,410kg
- przy tej ilości i przy takich temp. zewnętrznych nie ma prawa klima się załaczyć w scorpio. |
sie załączy, co prawda jest to na granicy "sprawności" ale się włączy, tu nie wiem dokładnie jak to jest w scorpiaczku, ale u mnie kiedyś było 0,39 kg ( jak sprowadziłem - szwab od nowości klimy nie serwisował...)i też startowała tyle że chłodziła słabo i opór duży był. |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
| Ostatnio zmieniony przez Pierre |18 Mar 2010|, 2010 16:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 16:32
|
|
|
| jeżeli po paru latach czynnika będzie tylko mniej i stopniowo ubywał to tylko dobicie jeździmy dalej . |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 16:57
|
|
|
jutro jade do Lublina do zakłady który zajmuje sie tekimi nieszczelnościami wymieniają przewody o-ringi itp.rozmawiałem z właścicielem wydawał sie rzeczowy
mówił jednak cos o jakichś uszczelkach w sprężarce oraz o wymiane osuszacza.
czy trzeba to robić tzn sprezarke i wymieniać osuszacz? |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 17:00
|
|
|
| jak sprawny to nie dotykaj . osuszacz nie wiem po co zmieniać .jak po rozpięciu układu szybko zatkają otwory to nic nie stanie się . |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 19:36
|
|
|
| GIBCIO napisał/a: |
[ Dodano: |18 Mar 2010|, o 15:59 ]
| bingo napisał/a: | | to gościu nie miał prawa robić próżni - i nie ma wytłumaczenia, że to zrobiła maszyna, bo jest to niezgodnie ze sztuką. |
to jest coś czego można by się chwycić,ten tym tak sie własnie tłumaczył ze to cały program obsługi ze to maszyna i on nic przeciez nie popsuł |
Coś gość mąci, maszyna, 20minut i co będzie to będzie? Niemożliwe. Skoro działała przed, to po kiego w ogóle "próżniował" ??
Podjedź, niech pousuwa nieszczelności i napełni, powinien wykonać to gratis, skoro rozszczelnienie spowodowała próżnia ale na chłopski rozum się pacjent plącze w zeznaniach. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
| Ostatnio zmieniony przez VIK |18 Mar 2010|, 2010 19:40, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |