|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kierownica i ogrzewanie |
| Autor |
Wiadomość |
sebekmatti [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Lip 2009|, 2009 20:26 Kierownica i ogrzewanie
|
|
|
Witam
Mam mały problem z mianowicie opada mi kierownica jak tylko lekko się na niej oprę ręką. Chyba nie trzyma ta blokada. Co mogę zrobić żeby nie opadała?
A drugie pytanie przy tym pokrętle od ogrzewania (brak klimy)
klapka, co zamyka dopływ ciepłego powietrze zamyka mi się dopiero jak dam na max w lewo to słychać, że się zamyka. Czy tak powinno być? Czy nie powinna tego robić wcześniej, bo w gorące dni jak pokrętło jest na maxa w lewo dmucha do środka ciepłe powietrze? W chłodniejsze dni jest dobrze i nie wiem co jest tego przyczyną? A czy w wersji bez klimy jest jakiś filtr od ogrzewania jak tak to gdzie on jest? |
| Ostatnio zmieniony przez sebekmatti |26 Lip 2009|, 2009 20:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |26 Lip 2009|, 2009 20:44
|
|
|
| sebekmatti napisał/a: | | am mały problem z mianowicie opada mi kierownica jak tylko lekko się na niej oprę ręką. Chyba nie trzyma ta blokada. Co mogę zrobić żeby nie opadała? |
Przez dźwignię do regulacji przechodzi śruba z nakrętką
Sprawdź czy nakrętka się nie poluzowała
| sebekmatti napisał/a: | | A czy w wersji bez klimy jest jakiś filtr od ogrzewania jak tak to gdzie on jest? |
Nie ma |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |26 Lip 2009|, 2009 20:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Miszcz
2.0 Team

Auto: '94, 2.0 DOHC EFI, lift., without lpg
Pomógł: 4 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lip 2006 Skąd: Zd-Wola / Łódź
|
Wysłany: |26 Lip 2009|, 2009 20:46
|
|
|
| sebekmatti napisał/a: | | Co mogę zrobić żeby nie opadała? |
Dokręcić dźwigienkę przy kierownicy na początek
| sebekmatti napisał/a: | | dopiero jak dam na max w lewo to słychać, że się zamyka. Czy tak powinno być? |
Raczej tak, przynajmniej w tych Scorpiach, które widziałem (wliczając w to moje), tak właśnie było |
_________________ Jest:
- Scorpio '94 2.0 EFI DOHC,NO LPG
- Sierra '91 2.0 EFI DOHC+LPG+BLOS
Tel. 697-977-363
Pozdrawiam, Piotr. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |27 Lip 2009|, 2009 09:36
|
|
|
odnośnie kierownicy - a blokadę kierownicy dociągasz lekko czy ze sporą siłą? jeżeli ze sporą, to musisz odkręcić śrubę i sprawdzić czy plastiki są dobrze włożone i nie są zużyte. jak lekko, do dokręć śrube, dokręcaj ją jednak stopniowo, bo łatwo przesadzić i zablokować możliwość nastawy. chyba, ze luz masz tylko w niewielkim zakresie, to może być kwestia pierścienia na przejściu przez grodz - nie jest on na swoim miejscu i kierownica też wttedy jest lużna.
filtr - w MK2 nie ma filtra kabinowego.
pokrętło - jak już pisano - klapka nagrzewnicy całkowicie zamyka się po przekręceniu na maksa w lewo, a otwiera się całkowicie na maksa w prawo - i jest to wpełni prawidłowe. zużyte gąbki można zastąpić cieńką skórą - trwalsze i łatwiejsze do kupienia. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
| Ostatnio zmieniony przez bingo |27 Lip 2009|, 2009 09:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sebekmatti [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lip 2009|, 2009 14:21
|
|
|
| Co do kierownicy to była śruba niedokręcona. Dokręciłem i już jest dobrze. A co do wentylacji to jak kiedyś będzie czas to sobie zobaczę, co z tą klapką i czy szczelnie się zamyka. Głównie chodziło o kierownice żeby nie opadała. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |27 Lip 2009|, 2009 15:16
|
|
|
| sebekmatti napisał/a: | | co z tą klapką i czy szczelnie się zamyka | bez demontażu deski się nie obejdzie |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |27 Lip 2009|, 2009 21:32
|
|
|
| Cytat: | | Co do kierownicy to była śruba niedokręcona. Dokręciłem i już jest dobrze. |
To dobrze , że jest już dobrze |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
sebekmatti [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lip 2009|, 2009 09:12
|
|
|
| bingo napisał/a: | | bez demontażu deski się nie obejdzie |
No niestety domyślam się, bo deska jest praktycznie w całości, ale to jest większe wyzwanie, co bardzo lubię. Trzeba będzie zobaczyć jak tam wszystko od środka wygląda. Pod tym względem wolałem Sierrę, bo tam deska rozkładała sie na dwie części i był lepszy dostęp do rzeczy pod nią. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |28 Lip 2009|, 2009 11:12
|
|
|
| choć do końca ne rozumiem twojego podejścia - jak zamkniesz to przeciesz nie grzeje, więc po co robić ... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |