|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Diesel czy benzyna?? |
| Autor |
Wiadomość |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Paź 2004 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 08:20
|
|
|
| Boni napisał/a: | | był czas kiedy koncern PSA montował diesle od VM... |
Nie nadążali z produkcją swoich |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 08:32
|
|
|
| Cytat: | | niezawodne silniki |
To prawda , że są niezawodne
Znam człowieka , który przejechał Scorpio z VM ponad milion kilometrów bez żadnych poważniejszych napraw
Miał go oczywiście od nowości i traktował jak diesela |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
tomicobra [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 10:51
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | Cytat: | | niezawodne silniki |
To prawda , że są niezawodne
Znam człowieka , który przejechał Scorpio z VM ponad milion kilometrów bez żadnych poważniejszych napraw
Miał go oczywiście od nowości i traktował jak diesela |
Tak jak kupil tak go zostawil
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?p=225
patrzac na tego typu usterki jak tutaj relacja , powaznie wątpie w ten przebieg , nawet gdyby to bylo holowane przez 1 milion |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 16:30
|
|
|
| Reader napisał/a: | slawektg, chyba ująłeś sedno. Tylko czy jak kolega dufus, pytał o doradzenie diesel czy benzyna to czy takiemu doradziłbyś VM-a z czystym sumieniem?
Ja bym odradził ponieważ jestem anty-zwolennikiem diesla , |
Wzruszające. Po co merytoryka, wystarczy kobieca intuicja.
| Reader napisał/a: | właściwie moje motto motoryzacyjne to: "Pojazdy z przednim napędem są dla kobiet , a z silnikiem diesla są dla rolników" |
A dla kogo były komory gazowe?
| Reader napisał/a: | | Dodatkowo wspominając może tylko że, diesel potrzebuje 2,5 litra pojemności i turbinkę aby wykrzesać 85kW , tyle co najsłabszy (w MK3) 2 litrowy wolnossący benzyniak z większą elastycznością. |
Zajefajna teoria. A czy skonstatowałeś taki drobny szczegół, że ignoranci jeżdżą na koniach mechanicznych, a technicy na Nm (niutonometrach)? Że dużo ważniejszy jest moment obrotowy niż moc? Że VM ma taki moment, że w tej kategorii bije go tylko kosiarka i to niewiele? Oczywiście jeśli przestudiowałbyś dział diesel to zauważyłbyś, że ten temat poruszany jest do znudzenia, że diesle i benzyniaki mają trochę innych adresatów ze względu na potrzeby, a nie proweniencję właścicieli.
| Reader napisał/a: | | Jeszcze w przypadku nowych silników można by się zastanawiać o tyle w przypadku mocno przechodzonych jednostek napędowych - diesel to większe ryzyko wdepnięcia w bagno finansowe. |
No, tu się z tobą zgadzam.
| Reader napisał/a: |
Podobnie jak niedawno ktoś na forum pytał, zastanawiał się czy przesiąść się z saaba na Scorpio MK3 , większość mu odradzała, bo człowiek musi być zdecydowany , wręcz zaślepiony, a nie wachać się , podobnie jest z dylematem ON < - > Pb/LPG. |
Nie do końca rozumiem, ale OK.
Gdyby VM był w moim życiu jedynym dieslem to gorąco bym odradzał.
Ale po doświadczeniach z Mercedesami, Skodą i Volvo złego słowa o dieslu nie mogę powiedzieć.
Diesel tak, ale nie w VMie i nie w 2.2 w renault espace (psuje się tak samo jak nasz główny bohater). |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Lut 2008 Skąd: Białystok
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 16:43
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | | 2.2 w renault espace (psuje się tak samo jak nasz główny bohater). |
Waldi_L_N, espace ma disla 2,1 TD a nie 2.2 bo 2.2 to benzynowy ..
A pozatym sąsiad który nie raz mi pozyczał przekazniki i inne na lukniecie co umnie sie stało ma własnie 2,1 Td od 5 lat i złego słowa nie mówił a wrecz przeciwnie zachwalał i jego cały czas jezdzi i to setki kilometrów bez zadnych remontów przy silniku . to mój benzynowiec 2.2 juz miał remonty i to powazne ... |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |6 Cze 2009|, 2009 16:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 17:05
|
|
|
| kondzio508 napisał/a: | | Waldi_L_N, espace ma disla 2,1 TD a nie 2.2 bo 2.2 to benzynowy .. |
A 2.2 DCI? |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 17:22
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | | A 2.2 DCI? | Wczesniej w Espace III byl 2.2dTI na EDC,ale z posrednim wytryskiem tak jak ostatnie VMy |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Lut 2008 Skąd: Białystok
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 17:47
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | | A 2.2 DCI? |
ha Sorki jakoś nie pomyslałem o tych nowszych zasugerowałem sie espacem 2 |
_________________ Passat b7 2012 1,6 TDI .
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 22:43 Re: Diesel czy benzyna??
|
|
|
[quote="dufus"]
Chcę kupic Forda Scorpio , zastanawiam się nad tym , czy lepiej kupic Diesla czy Benzyne+LPG
ludzie - trzymajcie mnie..
dufus za mlody jestes na diesla - a do Scorpio w dieslu trzeba goscia z duzymi jajami |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 00:40
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | | A dla kogo były komory gazowe? |
Zajrzyj do podręcznika od historii.
Gwoli wyjaśnienia, emotikona " " na końcu mojego zdania mówiła o tym że, nienależy odczytywać tego dosłownie.
| Waldi_L_N napisał/a: | | Zajefajna teoria. A czy skonstatowałeś taki drobny szczegół, że ignoranci jeżdżą na koniach mechanicznych, a technicy na Nm (niutonometrach)? Że dużo ważniejszy jest moment obrotowy niż moc? |
To ciekawe co piszesz. A jak sklasyfikowałbyś ludzi którzy nawet niewiedzą na czym jeżdżą? Chyba przesiądę się na Nm aby przestać być ignorantem.
Biorąc pod uwagę że, moc i moment obr. są powiązane nierozerwalnie ze sobą zbyt ogólnikowo stwierdzasz że, Nm jest ważniejszy od kW.
Jeśli chodzi o mnie to jeżdżę na koniach mechanicznych , Nm (niutonometry) używam do przyspieszania.
| Waldi_L_N napisał/a: | | Że VM ma taki moment, że w tej kategorii bije go tylko kosiarka i to niewiele? |
Tylko co z tego że, ma taaaki moment ?
Według danych producenta dla modeli Scorpio '95:
VM (z potwornym momentem obr. ) - Vmax=193 km/h ; przysp. 0-96 km/h - 11,2s ; zakres prędkości na 5 biegu - od 68 do 193.
8V (chłystek) - Vmax=193 km/h ; przysp. 0-96 km/h - 12,0s ; zakres prędkości na 5 biegu - od 52 do 193.
No faktyczne przytłaczające te niutonometry, tylko weź pod uwagę że VM potrzebuje 500ccm pojemności więcej i turbinkę.
| Waldi_L_N napisał/a: | | Oczywiście jeśli przestudiowałbyś dział diesel to zauważyłbyś, że ten temat poruszany jest do znudzenia, że diesle i benzyniaki mają trochę innych adresatów ze względu na potrzeby, a nie proweniencję właścicieli. |
Nie muszę studiować działu diesel, to jest dla mnie oczywiste. To raczej ludzie którzy zadają sobie pytanie benzyna czy diesel powinni przestudiować dział diesel jak również dział benzyna.
| Waldi_L_N napisał/a: | | Nie do końca rozumiem, ale OK. |
Ja jeśli czegoś do końca nie rozumiem to się nie zgadzam.
| Waldi_L_N napisał/a: | Gdyby VM był w moim życiu jedynym dieslem to gorąco bym odradzał.
Ale po doświadczeniach z Mercedesami, Skodą i Volvo złego słowa o dieslu nie mogę powiedzieć.
Diesel tak, ale nie w VMie i nie w 2.2 w renault espace (psuje się tak samo jak nasz główny bohater). |
Hola hola ! Rozmawiamy o Scorpio.
Nasz nowy kolega dufus chce kupić Scorpio tylko niewie czy diesel czy otto?
P.S.
Kocham dyskusje na temat co lepsze, diesel czy benzin. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 10:58
|
|
|
| Cytat: | | sama dyskusja co lepsze diesel czy benzin jest maloskomplikowana bo wiadomo ze diesel jak waha po 4.40 |
Tańsze to lepsze ?? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Janek [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 11:27
|
|
|
Niektórzy koledzy chyba pomylili miejsca na forum ! TU JEST MIEJSCE DLA LUDZI KOCHAJĄCYCH DISLI ! a nawet i naszego V-MA !nierozumiem czemu tutai zachwalacie benzynki- jest inne miejsce na forum dla takich ! Ci,któży dobili swoje v-my,ciągle na tym forum krytykują te auta!Czemu nikogo niezastanawia fakt iż dalej jest bardzo dużo tych aut i ich miłośników. Komu one nie podobaą się to mogą je krytykować na innych forach(VOLVO,MERCEDES)
Tu jest dział ford dislomanów-możemy jedynie poradzić -co czesto się psuje,jak to naprawić, ale nigdy nie zachwalać benzyniaków ! |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 11:41
|
|
|
Diesel czy benzyn ?
Tylko ze diesel jezdzi na ropie a w rozwazaniu i praktyce co poniektorych benzyniaki chulaja na gazie ..
Wiec w kontekscie KM i Nm robi sie bajzel , bo na gazie to mozna sobie najwyzej do Tesco na zakupy jezdzic
- a swoja droga VM jest bardzo zwawy, nie widac prawie roznicy pomiedzy benzolem
tylko ze jak zaczniemy z niego wyciskac Nm to dlugo nam nie pojezdzi- to wol roboczy a nie kon wyscigowy
[ Dodano: |7 Cze 2009|, o 11:43 ]
| Janek napisał/a: | Tu jest dział ford dislomanów-możemy jedynie poradzić -co czesto się psuje,jak to naprawić, ale nigdy nie zachwalać benzyniaków ! |
AMEN |
| Ostatnio zmieniony przez arturrrr |7 Cze 2009|, 2009 11:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 18:20
|
|
|
| arturrrr napisał/a: | Diesel czy benzyn ?
Tylko ze diesel jezdzi na ropie a w rozwazaniu i praktyce co poniektorych benzyniaki chulaja na gazie .. |
To niepełna informacja , niektóre diesle jeżdżą na opale albo rzepaku. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Janek [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 19:28
|
|
|
arturrrr, - niema w naszym dziale porządku bo nikt go nie pilnuje Przejrzałem na forum dane całej naszej WŁADZY nie znalazłem żadnego z v-mem (prawie wszyscy lpg)-przydałby się jakiś nam zomo-vm |
| Ostatnio zmieniony przez Janek |7 Cze 2009|, 2009 19:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |