$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Diesel czy benzyna??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Diesel czy benzyna??
Autor Wiadomość
Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 08:20   

Boni napisał/a:
był czas kiedy koncern PSA montował diesle od VM...

Nie nadążali z produkcją swoich :):
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 08:32   

Cytat:
niezawodne silniki

To prawda , że są niezawodne :)
Znam człowieka , który przejechał Scorpio z VM ponad milion kilometrów bez żadnych poważniejszych napraw :shock:
Miał go oczywiście od nowości i traktował jak diesela :roll: :):

tomicobra
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 10:51   

ford2fast napisał/a:
Cytat:
niezawodne silniki

To prawda , że są niezawodne :)
Znam człowieka , który przejechał Scorpio z VM ponad milion kilometrów bez żadnych poważniejszych napraw :shock:
Miał go oczywiście od nowości i traktował jak diesela :roll: :):

Tak jak kupil tak go zostawil :D

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?p=225

patrzac na tego typu usterki jak tutaj relacja , powaznie wątpie w ten przebieg , nawet gdyby to bylo holowane przez 1 milion

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 16:30   

Reader napisał/a:
slawektg, chyba ująłeś sedno. Tylko czy jak kolega dufus, pytał o doradzenie diesel czy benzyna to czy takiemu doradziłbyś VM-a z czystym sumieniem?
Ja bym odradził ponieważ jestem anty-zwolennikiem diesla ,

Wzruszające. Po co merytoryka, wystarczy kobieca intuicja.
Reader napisał/a:
właściwie moje motto motoryzacyjne to: "Pojazdy z przednim napędem są dla kobiet , a z silnikiem diesla są dla rolników" ;)

A dla kogo były komory gazowe?
Reader napisał/a:
Dodatkowo wspominając może tylko że, diesel potrzebuje 2,5 litra pojemności i turbinkę aby wykrzesać 85kW , tyle co najsłabszy (w MK3) 2 litrowy wolnossący benzyniak z większą elastycznością.

Zajefajna teoria. A czy skonstatowałeś taki drobny szczegół, że ignoranci jeżdżą na koniach mechanicznych, a technicy na Nm (niutonometrach)? Że dużo ważniejszy jest moment obrotowy niż moc? Że VM ma taki moment, że w tej kategorii bije go tylko kosiarka i to niewiele? Oczywiście jeśli przestudiowałbyś dział diesel to zauważyłbyś, że ten temat poruszany jest do znudzenia, że diesle i benzyniaki mają trochę innych adresatów ze względu na potrzeby, a nie proweniencję właścicieli.
Reader napisał/a:
Jeszcze w przypadku nowych silników można by się zastanawiać o tyle w przypadku mocno przechodzonych jednostek napędowych - diesel to większe ryzyko wdepnięcia w bagno finansowe.

No, tu się z tobą zgadzam.
Reader napisał/a:

Podobnie jak niedawno ktoś na forum pytał, zastanawiał się czy przesiąść się z saaba na Scorpio MK3 , większość mu odradzała, bo człowiek musi być zdecydowany , wręcz zaślepiony, a nie wachać się , podobnie jest z dylematem ON < - > Pb/LPG.

Nie do końca rozumiem, ale OK.
Gdyby VM był w moim życiu jedynym dieslem to gorąco bym odradzał.
Ale po doświadczeniach z Mercedesami, Skodą i Volvo złego słowa o dieslu nie mogę powiedzieć.
Diesel tak, ale nie w VMie i nie w 2.2 w renault espace (psuje się tak samo jak nasz główny bohater).

kondzio508 

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 16:43   

Waldi_L_N napisał/a:
2.2 w renault espace (psuje się tak samo jak nasz główny bohater).

Waldi_L_N, espace ma disla 2,1 TD a nie 2.2 bo 2.2 to benzynowy ..

A pozatym sąsiad który nie raz mi pozyczał przekazniki i inne na lukniecie co umnie sie stało ma własnie 2,1 Td od 5 lat i złego słowa nie mówił a wrecz przeciwnie zachwalał :): i jego cały czas jezdzi i to setki kilometrów bez zadnych remontów przy silniku . to mój benzynowiec 2.2 juz miał remonty i to powazne ...
Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |6 Cze 2009|, 2009 16:44, w całości zmieniany 1 raz  

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 17:05   

kondzio508 napisał/a:
Waldi_L_N, espace ma disla 2,1 TD a nie 2.2 bo 2.2 to benzynowy ..

A 2.2 DCI?

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 17:22   

Waldi_L_N napisał/a:
A 2.2 DCI?
Wczesniej w Espace III byl 2.2dTI na EDC,ale z posrednim wytryskiem tak jak ostatnie VMy

kondzio508 

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 17:47   

Waldi_L_N napisał/a:
A 2.2 DCI?

ha Sorki jakoś nie pomyslałem o tych nowszych ;) zasugerowałem sie espacem 2 ;)

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2009|, 2009 22:43   Re: Diesel czy benzyna??

[quote="dufus"]

Chcę kupic Forda Scorpio , zastanawiam się nad tym , czy lepiej kupic Diesla czy Benzyne+LPG

ludzie - trzymajcie mnie..

dufus za mlody jestes na diesla - a do Scorpio w dieslu trzeba goscia z duzymi jajami

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 00:40   

Waldi_L_N napisał/a:
A dla kogo były komory gazowe?

Zajrzyj do podręcznika od historii.
Gwoli wyjaśnienia, emotikona " ;) " na końcu mojego zdania mówiła o tym że, nienależy odczytywać tego dosłownie.

Waldi_L_N napisał/a:
Zajefajna teoria. A czy skonstatowałeś taki drobny szczegół, że ignoranci jeżdżą na koniach mechanicznych, a technicy na Nm (niutonometrach)? Że dużo ważniejszy jest moment obrotowy niż moc?

To ciekawe co piszesz. A jak sklasyfikowałbyś ludzi którzy nawet niewiedzą na czym jeżdżą? Chyba przesiądę się na Nm aby przestać być ignorantem. ;)

Biorąc pod uwagę że, moc i moment obr. są powiązane nierozerwalnie ze sobą zbyt ogólnikowo stwierdzasz że, Nm jest ważniejszy od kW.
Jeśli chodzi o mnie to jeżdżę na koniach mechanicznych , Nm (niutonometry) używam do przyspieszania. :-D

Waldi_L_N napisał/a:
Że VM ma taki moment, że w tej kategorii bije go tylko kosiarka i to niewiele?

Tylko co z tego że, ma taaaki moment ?
Według danych producenta dla modeli Scorpio '95:
VM (z potwornym momentem obr. ;) ) - Vmax=193 km/h ; przysp. 0-96 km/h - 11,2s ; zakres prędkości na 5 biegu - od 68 do 193.
8V (chłystek) - Vmax=193 km/h ; przysp. 0-96 km/h - 12,0s ; zakres prędkości na 5 biegu - od 52 do 193.
No faktyczne przytłaczające te niutonometry, tylko weź pod uwagę że VM potrzebuje 500ccm pojemności więcej i turbinkę.

Waldi_L_N napisał/a:
Oczywiście jeśli przestudiowałbyś dział diesel to zauważyłbyś, że ten temat poruszany jest do znudzenia, że diesle i benzyniaki mają trochę innych adresatów ze względu na potrzeby, a nie proweniencję właścicieli.

Nie muszę studiować działu diesel, to jest dla mnie oczywiste. To raczej ludzie którzy zadają sobie pytanie benzyna czy diesel powinni przestudiować dział diesel jak również dział benzyna.

Waldi_L_N napisał/a:
Nie do końca rozumiem, ale OK.

Ja jeśli czegoś do końca nie rozumiem to się nie zgadzam. ;)

Waldi_L_N napisał/a:
Gdyby VM był w moim życiu jedynym dieslem to gorąco bym odradzał.
Ale po doświadczeniach z Mercedesami, Skodą i Volvo złego słowa o dieslu nie mogę powiedzieć.
Diesel tak, ale nie w VMie i nie w 2.2 w renault espace (psuje się tak samo jak nasz główny bohater).

Hola hola ! Rozmawiamy o Scorpio.
Nasz nowy kolega dufus chce kupić Scorpio tylko niewie czy diesel czy otto? :)

P.S.
Kocham dyskusje na temat co lepsze, diesel czy benzin.

Reader

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 10:58   

Cytat:
sama dyskusja co lepsze diesel czy benzin jest maloskomplikowana bo wiadomo ze diesel jak waha po 4.40

Tańsze to lepsze ??

Janek
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 11:27   

Niektórzy koledzy chyba pomylili miejsca na forum ! TU JEST MIEJSCE DLA LUDZI KOCHAJĄCYCH DISLI ! a nawet i naszego V-MA !nierozumiem czemu tutai zachwalacie benzynki- jest inne miejsce na forum dla takich ! Ci,któży dobili swoje v-my,ciągle na tym forum krytykują te auta!Czemu nikogo niezastanawia fakt iż dalej jest bardzo dużo tych aut i ich miłośników. Komu one nie podobaą się to mogą je krytykować na innych forach(VOLVO,MERCEDES)
Tu jest dział ford :027: dislomanów-możemy jedynie poradzić -co czesto się psuje,jak to naprawić, ale nigdy nie zachwalać benzyniaków ! :P

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 11:41   

Diesel czy benzyn ?
Tylko ze diesel jezdzi na ropie a w rozwazaniu i praktyce co poniektorych benzyniaki chulaja na gazie ..

Wiec w kontekscie KM i Nm robi sie bajzel , bo na gazie to mozna sobie najwyzej do Tesco na zakupy jezdzic :690:
- a swoja droga VM jest bardzo zwawy, nie widac prawie roznicy pomiedzy benzolem ;)
tylko ze jak zaczniemy z niego wyciskac Nm to dlugo nam nie pojezdzi- to wol roboczy a nie kon wyscigowy

[ Dodano: |7 Cze 2009|, o 11:43 ]
Janek napisał/a:
Tu jest dział ford :027: dislomanów-możemy jedynie poradzić -co czesto się psuje,jak to naprawić, ale nigdy nie zachwalać benzyniaków ! :P

AMEN
Ostatnio zmieniony przez arturrrr |7 Cze 2009|, 2009 11:42, w całości zmieniany 1 raz  

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 18:20   

arturrrr napisał/a:
Diesel czy benzyn ?
Tylko ze diesel jezdzi na ropie a w rozwazaniu i praktyce co poniektorych benzyniaki chulaja na gazie ..

To niepełna informacja , niektóre diesle jeżdżą na opale albo rzepaku.

Reader

Janek
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 19:28   

arturrrr, - niema w naszym dziale porządku bo nikt go nie pilnuje :roll: Przejrzałem na forum dane całej naszej WŁADZY :shock: nie znalazłem żadnego z v-mem :027: (prawie wszyscy lpg)-przydałby się jakiś nam zomo-vm :695:
Ostatnio zmieniony przez Janek |7 Cze 2009|, 2009 19:29, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu