$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - różnice omega B i Scorpio
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
różnice omega B i Scorpio
Autor Wiadomość
lancer
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 21:55   różnice omega B i Scorpio

W końcu przyszedł czas na opinie pochlebne i negatywne tych dwóch marek.

od 26 maja pomykam Omegą B kombi 1998 rok produkcji 2,0 DTI

początkowe wrażenia

Rewelacyjne zawieszenie sztywniejsze ale za razem wygodniejsze lepiej wchodzi w zakręty niż scorpio. Silnik muł straszny ale tylko na niskich obrotach ale powyżej 2 krpm zaczyna być żwawy nawet dorównuje 2,0 dohc na LPG. Miejsca mase najwięcej z przodu kosztem tyłu w scorpio było odwrotnie. Wyposażenie, jeżeli ktoś mi powie że scorpio był naszpikowany bezsensownymi bajerami to nich się zacznie leczyć, w omedze cały system nawiewu i klimatyzacji pracuje na siłownikach hudraulicznych wszelkie klapki dmuchaw tylko słychać jak tylko powietrze syczy w przewodach( niech to tylko pierdolnie) elektryczne fotele tylko góra dół reszta zabrakło chyba chęci, przeraża mnie jeszcze dostępność części jak narazie prawie tylko serwis. Eksploatacja wychodzi troche drożej niż scorpio 2,0 z gazem jeżeli chodzi o same paliwo.

Ciągle nie mogę się się przyzwyczaić ...... brakuje mi scorpio
:?

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:06   

Już jeden z forum jeździ hoplem :twisted: Wcale mi Was nie jest szkoda :twisted:
Ale przynajmniej masz BESTIE :mrgreen:

Dochodzenie odszkodowań

Szarbia
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:10   

Czesci i liste sklepow do Omegi znajdziesz na tym forum:
http://motonews.pl/sh_for...forum=9&dtcat=1

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:24   

czemu bestie ?

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:30   

pewnie dlatego, że RWD jak scorpio i tak samo wielkie :mrgreen:
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Szarbia
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:32   

Hmm, Omega duza i ciezka jest i pali jak SMOK.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:49   

Witam

A ja ostatnimi czasy też myślę o Omedze ale z silnikiem 2.5 lub 3.0 w benzynie obydwa są widlastmi motorkami V6 i w odróżnieniu od Scorpio bez problemu można kupić ze szkrzynią manualną.
Jeśli chodzi o wyposażenie to są ogólnie bardzo dobrze wypasione prawie każdy jeden posiada kontrolę trakcji i takie tam inne bajery typu elektryczna roleta.

Jedynie co gorsze to napewno fotele w scorpio się siedzi jak na fotelu w domu przed telewizorem.

Nie wiem jak u innych ale u mnie części na południu są dostępne bez najmniejszych problemów, można powiedzieć zatrzęsienie.

W tej chwili już nie szukam Omegi tylko scorpio wieloryba :) bo powiedziałem sobie jedno - tu pewnie ktoś mnie weźmie za wariata -
omega to zbyt pospolite auto na drogach i się już nie rzuca w oczy a Scorpio jakby niepatrzeć jest inne i nawet jak ktoś tego auta nie lubi to i tak się na niego popatrzy choćby z nienawiścią. Dlatego wolę jeździć autem którego jest naprawdę bardzo mało i przynajmnie będę sobie powtarzać, że mam coś innego ... co naprawdę ektsra się prezentuje (oczywiście chodzi mi o wieloryba) bo starszego nie można porównywać do Omegi B

Mam nadzieję, że już niedługo będę jeździć wielorybkiem. Myślałem , że uda mi się go kupić jeszcze przed zlotem ale chyba się nie wyrobię, gożej będzie jak mi jakaś Omega wpadnie w oko :) bo będzie dylemat :)
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:03   

lancer napisał/a:
czemu bestie ?

To nie byłeś jeszcze na Los Omegas Bestiales? Przecież juz dostałeś linka.
Irek zgadzam się z Tobą całkowcie tyle jest tych omeg, że wydaje mi się, iż niedługo będzie tego więcej jak poldków :twisted: A wielorybek robi wrażenie na każdym, nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. I najciekwsze jest to, że kiedyś każdy uważał go za brzydacto, a teraz każdemu się podoba :mrgreen:

Dochodzenie odszkodowań

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:09   

Cytat:
w odróżnieniu od Scorpio bez problemu można kupić ze szkrzynią manualną

A Scorpio to niby nie mozna w manualu nabyc ? Przeciez jest tego od jasnej cholery :)
Jesli chodzi o wielorybka to stylizacja wyprzedzil swoja epoke i dlatego teraz dopiero zaczyna byc dostrzegany :)

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:27   

Persching ale mi chodzi o to, że Scorka Wieloryba prawie nie idzie kupić w manualu z silnikiem 2,9 gdzie w Omedze 3 litrowej bezproblemowo znajdziesz manuala, bo jeśli chodzi o Scorpio 2 litry i 2.3 to ok tu się zgadzam też kupię bezproblemu z manualem
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:35   

Z tym "lepszym prowadzeniem" Omegi, to trochę Cię Lancer chyba poniosło :))
Uważam, że mało który samochód prowadzi się tak dobrze jak tylnonapędowe Fordy...
Kolega miał niedawno (już sprzedał :) ) Omegę B i miałem możliwość przetestowania, bo też przymierzałem się do kupna czegoś takiego i bardzo szybko się wyleczyłem :))
Może to kwestia przyzwyczajenia, ale po Sierrce, to został mi tylko jeden wybór - Scorpionus Wielorybus... :))

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:53   

Witam
Wszytsko zalezy od danego egzemplarza
Jesli porownac dwa autka z mojej stajni to bezsprzecznie wygrywa Omega B
Ale:

omega ma przyejechane 45 tys km a scorpio conajmniej 230

i tu lezy pies pogrzebany

Pozdrawiam
Wąski
run-log.com

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 00:05   

irku, zalezy jakiego wieloryba szukasz, bo te nowsze z silnikiem cossiego (24V) byly robione tylk w automacie, wiec nawet nie masz co szukać manuala :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

KOREK
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 00:23   

A teraz ja się wypowiem.

Mojego krokodylka kupiłem gdy jeszcze nogę miałem w gipsie. Po przywiezieniu auta jeżdził nim przez 3 tygonie mój ojciec. Tak mu się spodobało, że postanowił przyspieszyć zakup auta dla siebie. Szukał auta dużego, dopasowanego do swoich gabarytów i pakownego ( bo lubi wozić "same potrzebne" rzeczy)
Oglądaliśmy kilka Scorpiaków i innych furek. I w końcu trafiła się Oma B kombi.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=47358100

Powiem Wam że mi ten model podobał się od dawna i miałem swój udział w podjęciu przez ojca decyzji. A teraz parę różnic. Zależą one napewno od wersji wyposażenia ale w przypadku tych dwóch "naszych" furek są tematem porównań

OMA B 2.0 115km kombi 95r + LPG

Pozycja za kierownicą jest wyrażnie niższa. Kierownica bez regulacji. Fotel elektrycznie podnoszony. W srodku siedzi się jak za sterami statku kosmicznego. Ta deska według mnie jest stylistycznie udana. Dzwignia biegów ( manual) wydaje sie zbyt wysoka, ale pracuje bardzo precyzyjnie. Nawiewy i cale ogrzewanie sterowane na obu pasażerów niezależnie.
Trochę czasu zajmuje przyzwyczajenie sie do foteli i pozycji za kierownicą. Co do materiałów to podłokietnik jest z tworzywa i "klei" się do ręki. Schowki uchylane po stronie kierowcy otwierają się nieprecyzyjnie (chwieją się). Wnętrze auta jest przestronne i fotele pasażerów można odsunąć bardziej do tyłu co nie zmniejsza drastycznie miejsca z tyłu. Wyrażnie więcej przestrzeni nad głową. Tylna kanapa wygodna ale BEZ ZAGŁOWKÓW. Szok i notoryczne zmęczenie dla pasażerów przy dłuższych trasach. System audio fabryczny wydaje się bardziej dopasowany. Lepsze doznania akustyczne niż w Scorpio ( przy fabrycznym audio). Bagażnik - bardziej funkcjonalna roleta (harmonijka). Większa przestrzeń bagażowa i wysokość do krawędzi okien. Gorzej zagospodarowana przestrzń pod podłogą( mniej schowków). Wszystkie bezpieczniki sa w śroku ( nic nie zamoknie).Silnik pracuje równo i ładnie się wkręca na obroty, ale czuć że to auto jest cięższe niż Scopio Kombi i zbiera się wolniej. Zawiesznie wydaje się bardziej sztywne. Ogólnie jak się patrzy na te dwa auta to Omega wydaje się dłuższa i wyższa. No i cięższa. I tak jest chociaż różnice w cm są niewielkie. Większe są w paliwożerności. Pali więcej. I na benie i na Lpg

Scorpio 2.0 DOHC 120 km kombi 93 + LPG
Znacznie żwawiej się zbiera i ma lepsze hamulce. Jet lżejszy optycznie i faktycznie. Ma wyrażnie starszą deskę rozdzielczą, ale funkcjonalna. Miej precyzyjne nawiewy, z wkurzającym katapultowaniem paprochów do środka kabiny. Można przyjąć wygodniejszą pozycję za kierownicą ( więcej możliwości regulacji). Przydatne gadżety typu - kontrola żarówek, otwarych drzwi. Zbawienne zagłówki z tyłu. I wiele innych cech które dobrze znacie.

Reasumując:
Zauważalna jest różnica czasowa między Scorpio Mk2 a Omą B. To inne podejścia stylistyczne do konstruowania pojazdów. Omega bardziej okrągła ( z okrągłym dupskiem jak u Helgi) z nisko schodzacym przodem. Scorpio z nietyzinkową linią boczną i fajnie zgranymi szybami bocznymi i tylną ( sprawia to wrażenie całości). Wiem że powinni się porównywać Omę raczej z Wielorybem, ale ja porównuję auta "w rodzinie".

Cieszę się z jazdy Scorpio, chociaż czasem z radością siadam za sterami Omy, aby odkryć nowe + i - .
No i fajnie wyglądają te dwa zielone krążowniki pod domem. :D :D
Ostatnio zmieniony przez KOREK |7 Cze 2005|, 2005 21:28, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 02:59   

No fajnie, tyle ze omege B to trzeba porównywac ze Scorpio Wielorybem, nie przejściówką MK2 :)

A wieloryb już ma nowoczesniejsza linie nadwozia, wiecej elektroniki, w wiekszosci klimatronika 2 strefowego fotel tez regulowany elektrycznie na wysokosc, rowniez filtr przeciwpyłkowy, itd, wiec te + omegi znikaja... A na dodatek jest to OPEL i zacznie sie sypać :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu