|
różnice omega B i Scorpio |
| Autor |
Wiadomość |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 21:55 różnice omega B i Scorpio
|
|
|
W końcu przyszedł czas na opinie pochlebne i negatywne tych dwóch marek.
od 26 maja pomykam Omegą B kombi 1998 rok produkcji 2,0 DTI
początkowe wrażenia
Rewelacyjne zawieszenie sztywniejsze ale za razem wygodniejsze lepiej wchodzi w zakręty niż scorpio. Silnik muł straszny ale tylko na niskich obrotach ale powyżej 2 krpm zaczyna być żwawy nawet dorównuje 2,0 dohc na LPG. Miejsca mase najwięcej z przodu kosztem tyłu w scorpio było odwrotnie. Wyposażenie, jeżeli ktoś mi powie że scorpio był naszpikowany bezsensownymi bajerami to nich się zacznie leczyć, w omedze cały system nawiewu i klimatyzacji pracuje na siłownikach hudraulicznych wszelkie klapki dmuchaw tylko słychać jak tylko powietrze syczy w przewodach( niech to tylko pierdolnie) elektryczne fotele tylko góra dół reszta zabrakło chyba chęci, przeraża mnie jeszcze dostępność części jak narazie prawie tylko serwis. Eksploatacja wychodzi troche drożej niż scorpio 2,0 z gazem jeżeli chodzi o same paliwo.
Ciągle nie mogę się się przyzwyczaić ...... brakuje mi scorpio
|
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:06
|
|
|
Już jeden z forum jeździ hoplem Wcale mi Was nie jest szkoda
Ale przynajmniej masz BESTIE |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
Szarbia [Usunięty]
|
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:24
|
|
|
| czemu bestie ? |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:30
|
|
|
pewnie dlatego, że RWD jak scorpio i tak samo wielkie |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Szarbia [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:32
|
|
|
| Hmm, Omega duza i ciezka jest i pali jak SMOK. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 22:49
|
|
|
Witam
A ja ostatnimi czasy też myślę o Omedze ale z silnikiem 2.5 lub 3.0 w benzynie obydwa są widlastmi motorkami V6 i w odróżnieniu od Scorpio bez problemu można kupić ze szkrzynią manualną.
Jeśli chodzi o wyposażenie to są ogólnie bardzo dobrze wypasione prawie każdy jeden posiada kontrolę trakcji i takie tam inne bajery typu elektryczna roleta.
Jedynie co gorsze to napewno fotele w scorpio się siedzi jak na fotelu w domu przed telewizorem.
Nie wiem jak u innych ale u mnie części na południu są dostępne bez najmniejszych problemów, można powiedzieć zatrzęsienie.
W tej chwili już nie szukam Omegi tylko scorpio wieloryba bo powiedziałem sobie jedno - tu pewnie ktoś mnie weźmie za wariata -
omega to zbyt pospolite auto na drogach i się już nie rzuca w oczy a Scorpio jakby niepatrzeć jest inne i nawet jak ktoś tego auta nie lubi to i tak się na niego popatrzy choćby z nienawiścią. Dlatego wolę jeździć autem którego jest naprawdę bardzo mało i przynajmnie będę sobie powtarzać, że mam coś innego ... co naprawdę ektsra się prezentuje (oczywiście chodzi mi o wieloryba) bo starszego nie można porównywać do Omegi B
Mam nadzieję, że już niedługo będę jeździć wielorybkiem. Myślałem , że uda mi się go kupić jeszcze przed zlotem ale chyba się nie wyrobię, gożej będzie jak mi jakaś Omega wpadnie w oko bo będzie dylemat |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:03
|
|
|
| lancer napisał/a: | | czemu bestie ? |
To nie byłeś jeszcze na Los Omegas Bestiales? Przecież juz dostałeś linka.
Irek zgadzam się z Tobą całkowcie tyle jest tych omeg, że wydaje mi się, iż niedługo będzie tego więcej jak poldków A wielorybek robi wrażenie na każdym, nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. I najciekwsze jest to, że kiedyś każdy uważał go za brzydacto, a teraz każdemu się podoba |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:09
|
|
|
| Cytat: | | w odróżnieniu od Scorpio bez problemu można kupić ze szkrzynią manualną |
A Scorpio to niby nie mozna w manualu nabyc ? Przeciez jest tego od jasnej cholery
Jesli chodzi o wielorybka to stylizacja wyprzedzil swoja epoke i dlatego teraz dopiero zaczyna byc dostrzegany |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:27
|
|
|
| Persching ale mi chodzi o to, że Scorka Wieloryba prawie nie idzie kupić w manualu z silnikiem 2,9 gdzie w Omedze 3 litrowej bezproblemowo znajdziesz manuala, bo jeśli chodzi o Scorpio 2 litry i 2.3 to ok tu się zgadzam też kupię bezproblemu z manualem |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:35
|
|
|
Z tym "lepszym prowadzeniem" Omegi, to trochę Cię Lancer chyba poniosło
Uważam, że mało który samochód prowadzi się tak dobrze jak tylnonapędowe Fordy...
Kolega miał niedawno (już sprzedał ) Omegę B i miałem możliwość przetestowania, bo też przymierzałem się do kupna czegoś takiego i bardzo szybko się wyleczyłem
Może to kwestia przyzwyczajenia, ale po Sierrce, to został mi tylko jeden wybór - Scorpionus Wielorybus... |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 23:53
|
|
|
Witam
Wszytsko zalezy od danego egzemplarza
Jesli porownac dwa autka z mojej stajni to bezsprzecznie wygrywa Omega B
Ale:
omega ma przyejechane 45 tys km a scorpio conajmniej 230
i tu lezy pies pogrzebany
Pozdrawiam
Wąski |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 00:05
|
|
|
irku, zalezy jakiego wieloryba szukasz, bo te nowsze z silnikiem cossiego (24V) byly robione tylk w automacie, wiec nawet nie masz co szukać manuala |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 00:23
|
|
|
A teraz ja się wypowiem.
Mojego krokodylka kupiłem gdy jeszcze nogę miałem w gipsie. Po przywiezieniu auta jeżdził nim przez 3 tygonie mój ojciec. Tak mu się spodobało, że postanowił przyspieszyć zakup auta dla siebie. Szukał auta dużego, dopasowanego do swoich gabarytów i pakownego ( bo lubi wozić "same potrzebne" rzeczy)
Oglądaliśmy kilka Scorpiaków i innych furek. I w końcu trafiła się Oma B kombi.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=47358100
Powiem Wam że mi ten model podobał się od dawna i miałem swój udział w podjęciu przez ojca decyzji. A teraz parę różnic. Zależą one napewno od wersji wyposażenia ale w przypadku tych dwóch "naszych" furek są tematem porównań
OMA B 2.0 115km kombi 95r + LPG
Pozycja za kierownicą jest wyrażnie niższa. Kierownica bez regulacji. Fotel elektrycznie podnoszony. W srodku siedzi się jak za sterami statku kosmicznego. Ta deska według mnie jest stylistycznie udana. Dzwignia biegów ( manual) wydaje sie zbyt wysoka, ale pracuje bardzo precyzyjnie. Nawiewy i cale ogrzewanie sterowane na obu pasażerów niezależnie.
Trochę czasu zajmuje przyzwyczajenie sie do foteli i pozycji za kierownicą. Co do materiałów to podłokietnik jest z tworzywa i "klei" się do ręki. Schowki uchylane po stronie kierowcy otwierają się nieprecyzyjnie (chwieją się). Wnętrze auta jest przestronne i fotele pasażerów można odsunąć bardziej do tyłu co nie zmniejsza drastycznie miejsca z tyłu. Wyrażnie więcej przestrzeni nad głową. Tylna kanapa wygodna ale BEZ ZAGŁOWKÓW. Szok i notoryczne zmęczenie dla pasażerów przy dłuższych trasach. System audio fabryczny wydaje się bardziej dopasowany. Lepsze doznania akustyczne niż w Scorpio ( przy fabrycznym audio). Bagażnik - bardziej funkcjonalna roleta (harmonijka). Większa przestrzeń bagażowa i wysokość do krawędzi okien. Gorzej zagospodarowana przestrzń pod podłogą( mniej schowków). Wszystkie bezpieczniki sa w śroku ( nic nie zamoknie).Silnik pracuje równo i ładnie się wkręca na obroty, ale czuć że to auto jest cięższe niż Scopio Kombi i zbiera się wolniej. Zawiesznie wydaje się bardziej sztywne. Ogólnie jak się patrzy na te dwa auta to Omega wydaje się dłuższa i wyższa. No i cięższa. I tak jest chociaż różnice w cm są niewielkie. Większe są w paliwożerności. Pali więcej. I na benie i na Lpg
Scorpio 2.0 DOHC 120 km kombi 93 + LPG
Znacznie żwawiej się zbiera i ma lepsze hamulce. Jet lżejszy optycznie i faktycznie. Ma wyrażnie starszą deskę rozdzielczą, ale funkcjonalna. Miej precyzyjne nawiewy, z wkurzającym katapultowaniem paprochów do środka kabiny. Można przyjąć wygodniejszą pozycję za kierownicą ( więcej możliwości regulacji). Przydatne gadżety typu - kontrola żarówek, otwarych drzwi. Zbawienne zagłówki z tyłu. I wiele innych cech które dobrze znacie.
Reasumując:
Zauważalna jest różnica czasowa między Scorpio Mk2 a Omą B. To inne podejścia stylistyczne do konstruowania pojazdów. Omega bardziej okrągła ( z okrągłym dupskiem jak u Helgi) z nisko schodzacym przodem. Scorpio z nietyzinkową linią boczną i fajnie zgranymi szybami bocznymi i tylną ( sprawia to wrażenie całości). Wiem że powinni się porównywać Omę raczej z Wielorybem, ale ja porównuję auta "w rodzinie".
Cieszę się z jazdy Scorpio, chociaż czasem z radością siadam za sterami Omy, aby odkryć nowe + i - .
No i fajnie wyglądają te dwa zielone krążowniki pod domem. |
| Ostatnio zmieniony przez KOREK |7 Cze 2005|, 2005 21:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 02:59
|
|
|
No fajnie, tyle ze omege B to trzeba porównywac ze Scorpio Wielorybem, nie przejściówką MK2
A wieloryb już ma nowoczesniejsza linie nadwozia, wiecej elektroniki, w wiekszosci klimatronika 2 strefowego fotel tez regulowany elektrycznie na wysokosc, rowniez filtr przeciwpyłkowy, itd, wiec te + omegi znikaja... A na dodatek jest to OPEL i zacznie sie sypać |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|