$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - pytanko do struny co z blos'em i czy warto?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanko do struny co z blos'em i czy warto?
Autor Wiadomość
IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2005|, 2005 14:36   

Struna, to co piszesz jest bardzo ciekawe ale jak widze temat BLOS'a jest bardzo swiezy i nawet w internecie nie udalo mi sie odnalezc zadnych informacji na jego temat. Interesuja mnie szczegoly - zdjecia, opisy i zasady dzialania a przede wszystkim skutki i orientacyjna cena i mozliwosc montarzu. Czy jest jakies miejsce w internecie gdzie moznaby zasiegnac takich informacji?
Dodatkowo z ciekawosci zapytam, czy ta sprawa jest juz opatentowana, czy wszystko jest poki co w fazie eksperymentalnej?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Maj 2005|, 2005 16:18   

BLOS to właśnie stara sprawa - było to już w ere instalek podciśnieniowych pierwszej generacji - prawo udupiło ten genialnei prosty wynalazek bo nie ma regulacji dawki elektronicznej - ale najlepsze jest to że to działą szybciej i pewniej niz elektronika na mikserach - stały AFR robi a to dopiero dobra i dobrze wystrojona instalka SGI potrafi.

Slawek
[Usunięty]

Wysłany: |15 Maj 2005|, 2005 16:41   

Struna, na pierwszym zdjęciu widzę że wąż wychodzący z pokrywy klawiatury nie wchodzi do kolektora jak jest w orginalnie tylko jest przedłużony i idze gdzieś do tyłu, wiesz dlaczego tak jest zrobione, co to daje i co z otworem w kolektorze. Ciekawi mnie ten blos, mozna go jeszcze gdzies kupic, chodzi mi o mechaniczny bo z tego co czytalem z silniczkiem krokowym jest nie za dobry.

Struna 

Wysłany: |18 Maj 2005|, 2005 13:18   

u mnie ten przewód idzie do jakiegos trójnika i jest tam jakies ustrojstwo - ala elektrozawór - to chyba w cellu jakiegoś polepszenia skłądu spalin czy coś - tak już było jak kuiłem i wygląda na fabryczne - było sporo różnych odmian tych silników - baza ta sama ale różnice w pierdółkach.
Blosa mozna jeszcze kupić - koszt poniżej 400 zeta - np czakram zdaje się to ma jeszcze.

Slawek
[Usunięty]

Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 01:08   

Dzięki Struna :) w tym tygodniu bedę dzwonił do czakramu i się dowiem o blosa, chociaż ja i tak tego z silniczkiem krokowym nie zastosuje bo nie mam sondy lamda i komputera do którego mółbym podłączyć silnik krokowy, chyba że można jeszcze kupić gdzieś blosa mechanicznego w co wątpię :/

Slawek
[Usunięty]

Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 15:48   

W krakowskim czakramie mają jeszcze bosa mechanicznego, koszt 440zł. W swoim aucie Struna też masz mechanicznego?, na zdjęciach nie widać czy od spodu nie ma silnika krokowego. Fajnie to zrobiłeś, nieźle wygląda :) Tylko mam jeszcze jedno pytanie, jaki przekroj wewnętrzny ma ten blos, tak obliczyłem sobie że aby nie blokował w moim silniku dopływu powietrza musiałby mieć średnicę d=64 mm S = pi*r2 = 3,14*32*32 = 3200 mm2, najmniejsza średnica w filtrze powietrza to kwadraty o boku 40 mm czyli powierzchnia 40*40*2 (bo 2 doloty) = 3200 mm2

Struna 

Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 15:59   

ja mam mechaniczny oczywiście :) co do średnicy wlotu - kurcze nie wiem ile ma ale chyba z 80 mm bo jak stożek kupowałem to musiał mieć spory otwór. musiałbym zmierzyć - jednak nie odczuwam żeby jego przepływ był za mały do zapotrzebowania silnika.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 23:36   

tylko opis jakiś lakoniczny na tej aukcji. ale cena fajna.

Struna 

Wysłany: |24 Maj 2005|, 2005 14:57   

no bo to tyle kosztuje - 300 netto czyli 366 brutto - tyle mnie to kosztowało.

Odpowiedz do tematu