$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - dziwny odglos diesla
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwny odglos diesla
Autor Wiadomość
slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |8 Lut 2008|, 2008 21:53   

Cytat:
W logiczną całość układa mi się taka historyjka. Padły pierscienie, dudniacy odglos silnika spowodowany byl uderzeniami kompresji cylinra(ow) w miske olejowa i wedrowanie tego odglosu kanalami odpowietrzania skrzyni korbowej do dolotu. Podczas remontu ktos pomylil panewki..
A mnie sie wydaje,ze Tobie sie wydaje,ze to logiczne.nie chce pisac kolejny raz o pierscieniach,dodam tylko,ze remont wykonywany byl przeze mnie fizycznie,osobiscie,na moim stole,w moim warsztacie. :evil: wiem,co widzialem,wiem co wyjalem,wiem co mierzylem i tylko nie wiem dlaczego nie wiem!!uwierz,ze takich logicznych historii sprawdzilem wiele i zadna sie nie sprawdzila.

[ Dodano: 2008-02-29, 19:43 ]
Rozmawialem dzisiaj z n-tym mechanikiem i co Wy na taka teorie:komus kiedys pekl pasek.wydalo sie,ze nic sie nie stalo...ale zawory wygiely sie o 0.1mm.silnik pracowal,ale zawory nie byly szczelne.podczas kolejnych tys km,domykajacy sie zawor napieral na prowadnice,chcac sie wsunac do gniazda.nastapilo przyspieszone zuzycie prowadnicy i teraz zawor jest szczelny,ale tylko gdy stoi,wcisniety sprezyna.w czasie pracy,luzna prowadnica uniemozliwia precyzyjne domykanie zaworu i stad ten dzwiek.hmmmm.....UP!UP!

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |29 Lut 2008|, 2008 22:34   

Pozostaje jedno- isc do wrozki... :/
ale jabym to zostawil jak jest- brzmi przynamniej jak V6 ???

slawektg 

Wysłany: |29 Lut 2008|, 2008 22:43   

lepiej.ale limuzynie to nie przystoi.ma byc cicho.VMa mam cichszego,a w porownaniu do safrany,to zadna z niego limuzyna.

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |29 Lut 2008|, 2008 22:48   

a moze to tak ma chodzic- a ty szukasz dziury w calym..
Skoro byl u Ciebie na stole -to bym sie specjalnie nie martwil...

slawektg 

Wysłany: |29 Lut 2008|, 2008 22:51   

A po kiego grzyba montowales magnetyzery?nie masz co z kasa robic?ja tez chce,zeby wszystko bylo od a do z.albo i lepiej.A to nie jest normalne,bo w innym tego nie ma.sprawdzalem.

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |29 Lut 2008|, 2008 23:20   

Zabardzo nienadoradzam bo sie z takim problemem w zyciu nie spotkalem, ale znajomy mial cus takiego , jak go trafie na miescie to wypytam.

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |29 Lut 2008|, 2008 23:38   

Raczej powiem, że machanik trochę fantasta. Szczelność jest istotna w momencie zamykania. poza tym niech sobie lata jak chce, ale wtedy w przypadku uszkodzonej prowadnicy zaworu ssącego, pojawia się duże zużycie oleju, zasyfony zawór ssący.
Na moje, jak ci wcześniej pisałem, trza zwalać głowice i po bożemu spradzić wszystko dokładnie. Problemem będzie gdzieś luz lub pęknięcie.
Dudnienie będzie efektem zbyt małej wymiany gazowej, a to może być powiązane z luzem zaworowym, a to wiązać się może ze zbyt dużym luzem, skutkiem czego jest dodatkowy hałas oprócz kutrowania.
Lekko po karbidzie jestem, ale na spokojnie spróbuj złapać mój tok myślenia, raczej jest logiczny.

Tadeusz Foltyn
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2008|, 2008 00:35   

Witam!

Wrzucę trochę inną myśl,zakładam że jak miałeś głowicę w ręku to przy tak dużych luzach/gdyby takie były/widziałbyś nagar na zaworach,czy jakieś inne ślady świadczące o tak poważnej awarii,a nie zastanawiałeś się nad dolotem powietrza od samej atrapy,może tam jest problem,miałem taki przypadek ostatnio ,do wlotu dostał się cieńki worek foliowy,silnik miał dudniącą pracę i wolno wkręcał się na obroty.

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2008|, 2008 09:38   

Znaczy się kolega wszystko to zrobił i zrobił bo reont silnika przeprowadził. Zrobił tylko jeden błąd, mając wszystko na wierzchu, oglądnoł głowice, stwierdił że jest OK i nie rozbierał całości dalej. Odgłos dudnienia, jak niektózy tłumaczą pochodzi stąd, że zawór ssący z jakiegoś powodu nie pozwala na odprowadzenie całości spalin, skutkiem czego pozostające nadciśnienie wydostaje się z cylindra w pierwszej fazie otwarcia zaworu ssącego. Do tego dochodzi hałas od zaworów ssących - więc gdzieś tam trzeba szukać przyczyny. Sprawa może być prosta, pęknieta podkładka, nagar na trzonku aż po uszkodzenia trudne do wyłapania np: historia samochodu nieznana, być może komuś pasek padł, przy okazji wałek dostał swoje, więc wymienił na inny, niekoniecznie taki sam.
Prawdę powiedziawszy, teraz to już chyba można w kominku rozpalić, otworzyć butelczynę i snuć opowieści do rana w tym temacie, albo rozebrac i szczegółowow pomierzyć niemalże wszystko.

Odpowiedz do tematu