|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Scorpio 86 D - Wspomaganie a hamowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:09
|
|
|
No wlasnie. Kolega ma problemy z hamulcami i ze wspomaganiem. Tym bardziej nie wie dokladnie ktory zbiornicze od czego |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:16
|
|
|
swoją drogą jeżeli w listwie no i w pompie pracuje płyn hamulcowy to ciekawe co on tam nawyczyniał |
|
|
|
 |
Bodzio2067 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:18
|
|
|
Witam znowu
Powiedziałem jednemu znawcy i faktycznie się zdziwił co do tych plynów. Zdziwił się jeszcze bardziej, jak usłyszał że przez prawie pięć lat nie bylo żadnych problemów ani z hantlami ani ze wspomą.
Wygląda to tak, że generalnie jak auto chce to jest piszczenie a jak nie - to nie. Nie ma znaczenia temperatura, wilgotność powietrza, czas jazdy.. wyjątek stanowi trasa. Jak jadę długo i jednostajnie to piszczenia nie ma nigdy.
Normalnie wspoma powiedzmy jest a za chwilę jej nie ma i pojawia się piszczenie (jeśli wcześniej go nie było). Jak napisałem, potrafi zniknąć w środku zakrętu czy zawracania.
Czasem się zastanawiam czy to piszczenie to nie jest zarówno pasek lkinowy jak i wspoma. Tak czy saik, mechano powiedział, że skoro tak długo było ok, to żebym płynów nie zmieniał bo to nic nie poprawi a może pogorszyć.
[ Dodano: 2008-01-06, 13:21 ]
I jeszcze jedno. Mechano powiedział, że paski klinowe są ok. Trochę się zdziwiłem, bo nie przypominam sobie abym je wymieniał. Powiedział że wspoma się kończy. chyba miał na myśli pompę, ale o listwie nic nie wspomniał, jak ona pełni role, na czym polega jej praca ? |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:26
|
|
|
| Bodzio2067 napisał/a: | | Tak czy saik, mechano powiedział, że skoro tak długo było ok, to żebym płynów nie zmieniał bo to nic nie poprawi a może pogorszyć. |
no nie wiem jak na razie jest stopniowo coraz gorzej, a czy płyn hamulcowy do hamulców no i ATF do wspomy coś pogorszy
a jeśli chodzi o listwę zębatą to odpowiada ona za skręcanie czyli ruch kołami, przenosi ruch kierownicy na ruch kół |
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:27
|
|
|
| Bodzio2067 napisał/a: | | Tak czy saik, mechano powiedział, że skoro tak długo było ok, to żebym płynów nie zmieniał bo to nic nie poprawi a może pogorszyć. |
Chyba gorzej juz nie bedzie skoro ani wspomy nie ma ani hamulcow. Zmien mechanika bo przez niego sie jeszcze zabijesz. Po pierwsze to zdiagnozuj na 100% czy plyny sa pomylone. Jesli tak to wymien czym predzej na wlasciwe. Moze byc tylko lepiej. Moze po zmianie wroci wszystko do normy poki sie nie zatarlo na amen |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:29
|
|
|
| Po pierwsze zmien mechanikow... po drugie ustal jakie masz płyny gdzie i zalej prawidłowe. Jezeli po powrocie do stanu fabrycznego bedzie cos gorzej to bedziesz sie dopiero martwil. Wg mnie auto w tym stanie sie nie nadaje do jazdy, jak nie wiesz co masz w ukladzie hamulcowym i wspomagania. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:32
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Wg mnie auto w tym stanie sie nie nadaje do jazdy |
o to to... jak można jeździć takim autem który ma zalanego ATF do hamulców, przecież to strach a jeszcze rodzinę wozić |
|
|
|
 |
Bodzio2067 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:47
|
|
|
Ano strach dla tego teraz auto stoi cierpliwie i czeka na swoją kolej do mistrza.
Co do płynów to wiem gdzie jaki jest, rzecz w tym, że są jakby nie we właściwych zbiornikach |
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:51
|
|
|
| Bodzio2067 napisał/a: | | rzecz w tym, że są jakby nie we właściwych zbiornikach |
Dziwne ze AŻ piec lat wytrzymal |
|
|
|
 |
Bodzio2067 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 13:57
|
|
|
| Pershing nie do końca mnie zrozumiałeś. Pięć lat nie miałem z nim problemów ja, a nie jestem jego pierwszym właścicielem !!! |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 18:40
|
|
|
niema co gdybać, trzeba powymieniać płyny i zobaczyć co będzie, jak się nie poprawi to cały unit oraz pompę do wspomagania trzeba wymienić no i nie wiadomo co z listwą |
|
|
|
 |
Bodzio2067 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sty 2008|, 2008 09:59
|
|
|
Witam wszystkich
No i w końcu dopchałem się do mistrza od scorpiaków
No i rozczarowanie. Misrz jak się okazuje nie znosi skorupek i "wychodzi z nich".
kiedy mu opisałem co się u mnie dzieje, powiedział krótko że koszt naprawy byłby horendalnie wysoki (ze względu na części) i dużo pracy. Poradził mi żeby się autka pozbyć.
Mam też przeciwko sobie żonę. Ona na samochodach się nie zna ale też chce się scorpiaka pozbyć.
Ale nie tracę nadziei, idę dziś do kolejnego warsztatu, zobaczymy co tam powiedzą. |
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |8 Sty 2008|, 2008 10:10
|
|
|
| Bodzio2067 napisał/a: | | powiedział krótko że koszt naprawy byłby horendalnie wysoki |
Koszt wymiany plynow ? Na razie wymien tylko plyny i pokaz specom palcem co gdzie maja wlac. Czesciami i ich kosztem bedziesz sie martwil jak zmiana plynow nie pomoze |
|
|
|
 |
Bodzio2067 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sty 2008|, 2008 10:19
|
|
|
Nie Pershing, fachowiec którego chwalą na tym forum (i z tego forum mam numer tel.) powiedział, że do wymiany raczej na pewno listwa kierownicza, pompa wspomagania, zespół hamulcowy a po drodze może wyjść jeszcze sporo jak to w starych rocznikach . Jednak zaraz idę do warsztatu na Żegiestowską. Zobaczę co mi tam powiedzą . Niezależnie od tego przejadę się do innego warsztatu o dobrej opinii i też posłucham co powiedzą.
Jeśli ktoś zna jeszcze jakiś - cieszący się dobrą opinią użytkowników scorpio - warsztat we Wrocławiu, to też chętnie się przejadę. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |8 Sty 2008|, 2008 14:14
|
|
|
| no ciekawe któż to niby, a widział człek choć to auto czy to tak walnął diagnozę przez telefon ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |