$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - pytanko do struny co z blos'em i czy warto?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanko do struny co z blos'em i czy warto?
Autor Wiadomość
derka
[Usunięty]

Wysłany: |30 Kwi 2005|, 2005 05:08   pytanko do struny co z blos'em i czy warto?

sorki za ogólne i nie l[pg ale dla mnie 2,9 92r to gdyby nie gaz to bym się na scorpiaka nie zdecyddował.
mam problem z mocą na wyższych obrotrach i kocham eco więc cię pytam plizzz podzielsię wiedzą

remi
[Usunięty]

Wysłany: |30 Kwi 2005|, 2005 21:25   

cze ale dokładnie oco ci chodzi? jeslui o spalanie to ci nie powiem ale jesli o jazde to jest zajjjjjjjjjjjjj ......... bezwzgledu czym jeżdzisz scorpiak jest debesciak pozdrawiam wszystkich miłośników

monter
[Usunięty]

Wysłany: |30 Kwi 2005|, 2005 21:32   

To od razu przyblizcie mi pojecie blos'a.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |1 Maj 2005|, 2005 05:47   

Cytat:
To od razu przyblizcie mi pojecie blos'a

mi też, mi też :mrgreen:
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |4 Maj 2005|, 2005 00:55   

Już chyba w 5 postach tłumaczyłem - użyjcie opcji wyszukaj i wklepcie BLOS.

A co do wrażeń - jeszcze mnie czeka jadna wizyta na hamowni w celu oststecznego zestrojenia ale już za pierwszym razem po montażu wyraźnie odczulem różnicę w przyspieszeniu ale okazało się na hamowni, że reduktor eydala tylko do 3800 rpm - potem lawinowo leci na pysk z momentem - dlatego zastosowałem patent taki jak jeden koleś w Safrane V6 3.0 a mianowicie dwa reduktory gazu spięte razem. Pospinałem ale dałęm dupy bo nierówne węże dolotowe gazu zrobiłem i auto miało dołek gdzieś w połowie zakresu obrotów - teraz przerobiłem i zapierdziela nieźle - musze właśnie tylko na hamownie podskoczyć i ustawić max power jaki z tego uklądu mogę wydobyć - wtedy powinny być tez wykresy z hamowni before i after to sami zobaczycie co i jak - generalnie warto to zakładać - do V6 jest troche kłopot bo trzeba jakoś kolektor ssący w jedną rurę scalić ale jak się jakiś miodzio trójnik wyspawa to jest OK. Do tego bez obawy dochodzi stożek i jest gites.

derka
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 12:31   dzięki

no to dokładnie to co chcę

tyle że zamiast stożka pół 5litrowej butelki na wodę jako łapacz powietrza w zderzak
jaki orientacyjny koszt strojenia i jak dałbyś zdjęcia komory silnika to będę Cię chwalił powszystkich jarmarkach świata

pozdro

Struna 

Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 12:43   

teraz ma inny stożek ale to detal. tak to mniej więcej wygląda. Koszt hamowni - róznie bywa ale akurat strojenie blos-a jest krótkie więc jakieś 80-120 zeta.

http://www.parzyszek.pro2...ce/pict0008.jpg
http://www.parzyszek.pro2...ce/pict0009.jpg

Gierap
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 14:43   

Ok Struna ciekawe jaki momencik teraz masz,o HP nie pytam bo to mniej ważne,tylko żeby nie ubyło,wziął byś napisał ile CI po tym wszystkim pozmieniało,no i jaki koszcik tego wszystkiego wyszedł :mrgreen:

Struna 

Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 14:56   

jak projekt zostanie zakończony to nawet screeny z hamowni zapodam i sami zobaczycie - na jednym reduktorze moment wzrósł z ( o ile dobrze pamiętam ) 189 nM na 205 nM czy jakos tak - ale parownik nie wydalał - n adwóch jeszcze nie hamowalem to nie wiem ale czuć że przybyło :)

monter
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 22:18   

Struna jednak poprosze przejrzyscie info co to ten blos w koncu jest ??

Struna 

Wysłany: |6 Maj 2005|, 2005 11:39   

Gaźnik gazowy - tak to można w dwóch słowach nazwać - zero zwężek i działania na podciśnienie - działa doklądnie i niesamowicie precyzyjnie w funkcji przepływu powietrza, co najważniejsze utrzymuje stały AFR a nie jak zwykłe mikseru dołem za bogato, potem ok i wysoko extremalnie ubogo. Dzięki braku zmniejszenia średnicy dolotu nie ogranicza się mocy silnika. Koncepcję uwaliło pojebane polskie prawo bo nie ma to regulacji elektronicznej - bo i po co skoro przepustnica robi swoje o wiele lepiej niż elektronika :) ale już pojawiają się BLOS-y z elektronicznym registrem ( porażka bo spowalnia działanie )

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Maj 2005|, 2005 15:16   

fakt. takie masło maslane. ale pomyśl. skoro bez elektroniki nie wolno wg polskiego prawa to pakujesz wersje z elektroniką wszystko cacy, legal, przeglad oki itepe..a potem... robisz jak bozia przykazała i wypie... ta elektronike w kosmos. lepiej tak niz wogole. ale na dwoch parownikach plus ten blosik to musisz miec niezla jazde...az zazdroszcze.

Struna 

Wysłany: |8 Maj 2005|, 2005 18:35   

Foksa też już ma - ale na jednym parowniku 140kW i też bardzo sobie chwali. O ile pamiętam to mu auto nie schodziło poniżej 20 l LPG po mieście a teraz mu pali 15,5 z włączoną kilmą ( na FCP opisywał wrażenia i porady )

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Maj 2005|, 2005 20:59   

osh qrna gdyby nie to ze nie planuje dluzszej eksploatacji mojego auta tez bym sie bawił.

Struna 

Wysłany: |9 Maj 2005|, 2005 00:13   

zreszta u mnie też pomimo dwóch parowników widze obniżenie spalania. Nie mierzę bo mnie akurat zależy na tych konikach i Nm i jak dla mnie może palić tyle co palił - ale i tak pali mniej :)

Odpowiedz do tematu