|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Po wymianie linki prędkościomierza |
| Autor |
Wiadomość |
Roki19 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Gru 2007|, 2007 15:39 Po wymianie linki prędkościomierza
|
|
|
Witam.
Wymieniłem linkę prędkościomierza jednak wskazówka dalej skacze i terkocze.:/ Czy ktoś ma pomysł co to możę być? Wg mnie to licznik lub napęd linki, jednak jak uniknać kosztów w przypadku gdy się okaże, że np kupię licznik a to jest linka?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Gru 2007|, 2007 18:53
|
|
|
wykręć linkę ze skrzyni, załap wiertarką z płynną regulacją obrotów, jak ruszysz wiertarką powoli dodając obrotów to się już wyjaśni czy linka haczy albo napęd, to samo zrób z samym zegarem - wyjmij , podepnij wiertarkę do licznika na jakimś przejściu i będziesz widział jak działa wskazówka.
u mnie była linka wysunięta z zegarów i powodowało podskakiwanie wskazówki. |
|
|
|
 |
kieedro

Auto: Corsa B 96r. 1,4 16V , MSB Hatchback
|
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 10:34
|
|
|
Według mnie to moze być od tego że poprzeni właściciel tojego samochodu po prostu cofał licznik i zle założył wskazówkę na sprężynkę (czy cos w takim stylu tam jest)
Pozdrowienia |
_________________ (...)Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna(...)
Było:
Scorpio MkIII r.95 , 2,0 16V , MSB Sedan |
|
|
|
 |
Roki19 [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 11:55
|
|
|
Dzięki za rady. Zaraz spróbuję. Dziwna sprawa bo właśnie wróciłem z trasy i zachowanie prędkościomierze wyglądało tak:
Jazda po mieście do 100km//h - wszystko ok. Pokazuje dobrze prędkość 2500rpm/min (czy coś koło tego) na piątym biegu to 100km/h.
Przy wyższej prędkości zaczął zaniżać.
Z racji tego, że ta linka jest dłuższa od tej oryginalnej pomyślałem, że może coś się gdzieś blokuje i trochę nią pomiąchałem. Było trochę lepiej ale tylko na chwilkę.
Po jakimś czasie zrobiło się tak, że prędkośc pokazywał dobrze (nawet 180km/h) ale tylko na puszczonym gazie. Gdy dodawałem gazu zlatywało na jakieś 80km/h.
Później auto postało przez noc, jazda po mieście i znowu oki. Wyjazd w trasę, pierwsze kilometry ok aż do przekroczenia 120km/h i znowu to samo (z tym puszczaniem gazu).
Heh dziwna sprawa. |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 12:03
|
|
|
| Roki19 napisał/a: | Po jakimś czasie zrobiło się tak, że prędkośc pokazywał dobrze (nawet 180km/h) ale tylko na puszczonym gazie. Gdy dodawałem gazu zlatywało na jakieś 80km/h.
Później auto postało przez noc, jazda po mieście i znowu oki. Wyjazd w trasę, pierwsze kilometry ok aż do przekroczenia 120km/h i znowu to samo (z tym puszczaniem gazu).
Heh dziwna sprawa. |
Tu nie chodzi o jazdę po mieście
Dobrze jest gdy olej w skrzyni jest zimny - działa ok. Jeśli sie nagrzeje - zaniża. Pokazuje jednak prawidłowo po puszczeniu gazu.... mam tak samo.
A sprawdź jeszcze jak zachowuje na bezpośrednim biegu - 4
W takim wypadku, trzeba wymieniać trybik w skrzyni - mnie czeka to samo. Z tym że u mnie te objawy pojawiły się po wymianie oleju w skrzyni... |
|
|
|
 |
Roki19 [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 12:05
|
|
|
| Hmm a kosztowne to to? |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 12:20
|
|
|
| do dohc 2,0 - myslę że w 100 spoko sie wyrobisz - robocizna oczywiście w swoim zakresie |
|
|
|
 |
Roki19 [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 12:24
|
|
|
| A trudna jest wymiana czegoś takiego? Znasz może ewentualnie kogoś kto by to potrafił zrobić? Trzeba wyciągać skrzynię? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |