$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Po wymianie linki prędkościomierza
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Po wymianie linki prędkościomierza
Autor Wiadomość
Roki19
[Usunięty]

Wysłany: |6 Gru 2007|, 2007 15:39   Po wymianie linki prędkościomierza

Witam.
Wymieniłem linkę prędkościomierza jednak wskazówka dalej skacze i terkocze.:/ Czy ktoś ma pomysł co to możę być? Wg mnie to licznik lub napęd linki, jednak jak uniknać kosztów w przypadku gdy się okaże, że np kupię licznik a to jest linka?
Pozdrawiam.

waldasol
[Usunięty]

Wysłany: |6 Gru 2007|, 2007 18:53   

wykręć linkę ze skrzyni, załap wiertarką z płynną regulacją obrotów, jak ruszysz wiertarką powoli dodając obrotów to się już wyjaśni czy linka haczy albo napęd, to samo zrób z samym zegarem - wyjmij , podepnij wiertarkę do licznika na jakimś przejściu i będziesz widział jak działa wskazówka.
u mnie była linka wysunięta z zegarów i powodowało podskakiwanie wskazówki.

kieedro 

Auto: Corsa B 96r. 1,4 16V , MSB Hatchback
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 10:34   

Według mnie to moze być od tego że poprzeni właściciel tojego samochodu po prostu cofał licznik i zle założył wskazówkę na sprężynkę (czy cos w takim stylu tam jest)

Pozdrowienia :-d

Było:
Scorpio MkIII r.95 , 2,0 16V , MSB Sedan

Roki19
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 11:55   

Dzięki za rady. Zaraz spróbuję. Dziwna sprawa bo właśnie wróciłem z trasy i zachowanie prędkościomierze wyglądało tak:

Jazda po mieście do 100km//h - wszystko ok. Pokazuje dobrze prędkość 2500rpm/min (czy coś koło tego) na piątym biegu to 100km/h.
Przy wyższej prędkości zaczął zaniżać.

Z racji tego, że ta linka jest dłuższa od tej oryginalnej pomyślałem, że może coś się gdzieś blokuje i trochę nią pomiąchałem. Było trochę lepiej ale tylko na chwilkę.

Po jakimś czasie zrobiło się tak, że prędkośc pokazywał dobrze (nawet 180km/h) ale tylko na puszczonym gazie. Gdy dodawałem gazu zlatywało na jakieś 80km/h.

Później auto postało przez noc, jazda po mieście i znowu oki. Wyjazd w trasę, pierwsze kilometry ok aż do przekroczenia 120km/h i znowu to samo (z tym puszczaniem gazu).

Heh dziwna sprawa.

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 12:03   

Roki19 napisał/a:
Po jakimś czasie zrobiło się tak, że prędkośc pokazywał dobrze (nawet 180km/h) ale tylko na puszczonym gazie. Gdy dodawałem gazu zlatywało na jakieś 80km/h.

Później auto postało przez noc, jazda po mieście i znowu oki. Wyjazd w trasę, pierwsze kilometry ok aż do przekroczenia 120km/h i znowu to samo (z tym puszczaniem gazu).

Heh dziwna sprawa.

Tu nie chodzi o jazdę po mieście :-d

Dobrze jest gdy olej w skrzyni jest zimny - działa ok. Jeśli sie nagrzeje - zaniża. Pokazuje jednak prawidłowo po puszczeniu gazu.... mam tak samo.

A sprawdź jeszcze jak zachowuje na bezpośrednim biegu - 4

W takim wypadku, trzeba wymieniać trybik w skrzyni - mnie czeka to samo. Z tym że u mnie te objawy pojawiły się po wymianie oleju w skrzyni... :/

Roki19
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 12:05   

Hmm a kosztowne to to?

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 12:20   

do dohc 2,0 - myslę że w 100 spoko sie wyrobisz - robocizna oczywiście w swoim zakresie

Roki19
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2007|, 2007 12:24   

A trudna jest wymiana czegoś takiego? Znasz może ewentualnie kogoś kto by to potrafił zrobić? Trzeba wyciągać skrzynię?

Odpowiedz do tematu