$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wyciek oleju
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyciek oleju
Autor Wiadomość
mortcw
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2007|, 2007 14:09   Wyciek oleju

Witam
Jechałem z kumplem z lotniska a tu nagle dym z pod maski - zatrzymalismy sie i widzimy za sobą smuge wylanego oleju o rzadkiej konsystencji koloru jasnożółtego po sprawdzeniu stanu oleju silnika i skrzyni biegów okazło sie ze to raczej skrzynia biegów z samochodem w tym czasie nic sie zlego nie działo jechal temp.silnika była w połowie zakresu.Zadzwonilem po pomoc ktora mnie sciagnela pod dom wlazlem pod scorupe i niestety nadal nie wiem co się stało wszystko jest tak zachlapane olejem że nie wiadomo skad ten wyciek najwiecej jest w okolicy sprzegla . Koles z pomocy stwierdził ze to albo którys z przewodów doprowadzajacych z skrzyni biegów do chłodnicy olej albo jakas pompa która tenze zapodaje . Przewody wygladaja na cale pompy zadnej nie widze . Gdyby ktos byl tak uprzejmy i wyjasnił mi jak to działa ewentualnie jak ustalic przyczynę .

Pozdrawiam
Mort

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2007|, 2007 14:29   

Witam! Jedyna rada w tej sytuacji to odpalic i obserwowac.Oczywiscie najpierw uzupelnij olej zeby skrzyni nie uszkodzic. :one: Pozdrawiam.Stefan.

mortcw
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2007|, 2007 16:36   

Zrobilem tak jak radziles przed tym wytarlem z grubsza slady po starym wycieku.Odpalilem silnik i przez pierwsze 2 minuty nic sie nie dzialo nastepnie uslyszalem dziwny ni to szum/zgrzyt i przestraszony zgasilem . Tak kilka razy bez zadnych widocznych wycieków.W koncu pomyslalem trudno :695: najwyzej wybuchnie i zostawilem wlaczony na dluzej po okolo 5 minutach proporcjonalnie jak pozniej zauwazylem do temp. silnika zaczelo cieknac. Ze zdumieniem odkrylem ze to z rurki usytuowanej na gorze obudowy sprzegla ktora zwisala sobie bez zadnego zakonczenia :027: . Moje pytanie brzmi co to u licha jest jakies odpowietrzenie a jesli tak to czy powinno miec jakis zawór na sobie ??

Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-04-10, 23:47 ]
jasne again hujnia i mrok i znikad pomocy skad ja to znam :690:

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |11 Kwi 2007|, 2007 21:30   

Się nie denerwuj tylko jeszcze raz obejrzy wszysko dokładnie. Poszukaj w necie schematów i na bank coś znajdziesz. Nikt tu nie da ci gotowej recepty na wszystkie bolączki twojego egzemplarza.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2007|, 2007 21:37   

Witam!
mortcw napisał/a:
jasne again hujnia i mrok i znikad pomocy skad ja to znam
-no skad? :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |11 Kwi 2007|, 2007 22:52   

hmm czyli leje CI się płyn hamulcowy

dałbyś fotkę bo teraz nie wiadomo która to rurka
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

mortcw
[Usunięty]

Wysłany: |12 Kwi 2007|, 2007 19:30   

irek napisał/a:
hmm czyli leje CI się płyn hamulcowy

dałbyś fotkę bo teraz nie wiadomo która to rurka

Ech nie leje mi sie plyn hamuclowy tylko tak jak napisalem w pierwszym poscie olej z skrzyni biegow z rurki ktora wychodzi z gory korpusu sprzegla . Zdjecie to chyba trudno bedzie bo dostep do tego miejsca jak zreszta do wiekszosci rzeczy w tym samochodzie jest tragiczny.Ogólnie rurka zwisa sobie po korpusie sprzegla i nie konczy niczym wyglada jak ucieta . I teraz nie wiem czy mam szukac drugiego konca a raczej nie widze czy to jest jakis zawor bezpieczenstwa ???? znalezienie schematu calego ukladu graniczy chyba z cudem . Wyglada to tak jakby olej nie byl chlodzony moze to jest powod ???? Z tego co czytalem to moj egzemparz nie jest wyjatkowy jesli chodzi o skrzynie biegow . Wiec myslalem ze moze ktos wie jak to dziala ???

Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-04-12, 22:57 ]
hmm chyba pojalem zasade funkcjonawania tego forum zostalo zalozone po to żeby Rafal mogl zareklamowac swoje uslugi Stefan sprzedac czesci a Struna zabanowac/kopnac kogos jak ma zly humor (a moze to tez jakis mechanik reklamujacy tutaj swoje uslugi ?). Jak nie wiadomo o co chodzi - chodzi o kasę :dddddd Wszystko to pod przykrywką szczytnych idei niesienia pomocy :rofl: Pisze o oleju w skrzyni biegow a koles ( MFST 2107 czy jakos tak postow ) mi sie pyta skad mie sie leje plyn hamulcowy :rofl: skad to znam Stefan - wlasnie z tego forum !!! to sa przykaldy . To taki samoban :690: bo opcji zeby sie samemu wypisac nie znalazlem .

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez mortcw |12 Kwi 2007|, 2007 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

irek 
Member 021

Wysłany: |13 Kwi 2007|, 2007 00:19   

mortcw napisał/a:
koloru jasnożółtego

a to niby co olej żółty od skrzyni ??? bo jakos bardziej wygląda na płyn hamulcowy

po drugie piszesz że rurka zwisa po korpusie sprzęgła ? a do sprzęgła idzie rurka z płynem hamulcowym (w manualu)

w opisie masz ASB więc nie wiem czy mówisz teraz o manualu czy o ASB bo ASB jakoś nie ma korpusu obudowy sprzęgła, jak już to inaczej się to nazywa :)

wróżką nikt nie jest i , że leje się ze skrzyni to czy faktycznie masz ją na mysli

człowiek chce Ci jakoś pomóc a Ty się wypinasz , więc se jedz do serwisu bo faktycznie szkoda nerwów na Ciebie i Twoje auto

a najlepiej sprzedaj szrota na części :690:
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4
Ostatnio zmieniony przez irek |13 Kwi 2007|, 2007 00:21, w całości zmieniany 1 raz  

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |13 Kwi 2007|, 2007 00:25   

irek napisał/a:
a to niby co olej żółty od skrzyni ???

kiedys ktos wspomnial ze moze taki byc, miodowy
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

irek 
Member 021

Wysłany: |13 Kwi 2007|, 2007 00:28   

Kevin Xy napisał/a:
kiedys ktos wspomnial ze moze taki byc, miodowy

aa to zmienia postać rzeczy
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2007|, 2007 03:03   

Witam!
mortcw napisał/a:
pojalem zasade funkcjonawania tego forum zostalo zalozone po to żeby Rafal mogl zareklamowac swoje uslugi Stefan sprzedac czesci a Struna zabanowac/kopnac kogos jak ma zly humor (a moze to tez jakis mechanik reklamujacy tutaj swoje uslugi ?). Jak nie wiadomo o co chodzi - chodzi o kasę
-ciekawe spostrzezenia.Obrazac kolegow potrafisz a ze zdjeciem takie problemy? :one: Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Kwi 2007|, 2007 13:42   

mortcw napisał/a:
a moze to tez jakis mechanik reklamujacy tutaj swoje uslugi ?
zaręczam Ci że nie jestem mechanikiem :one:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Kwi 2007|, 2007 13:59   

Cytat:
niestety nasz przemiły kolega nas opuścił nie wiedzieć czemu :cry:
hmmm, może uczcijmy ten smutny fakt minutą ciszy :rofl:

simon samit
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2007|, 2007 15:24   

a ja myslalem ze to fan klub scorpio o jak sie rozczarowalem Stefan dzieki za to ze naswietlilestesprawe wszystkim teraz wiem po co jest ta strona wiec mam do sprzedania skrzynie asb z pelnym osprzetem czyli wal chlodnica oleju i przewody i te drewniane wykonczenie i biegalka i wiele innych :lol: :rofl:
Ostatnio zmieniony przez simon samit |13 Kwi 2007|, 2007 15:27, w całości zmieniany 1 raz  

siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2007|, 2007 15:53   

Speedo napisał/a:
wydało się :) niestety nasz przemiły kolega nas opuścił nie wiedzieć czemu :cry:

znalazł opcje "wypisz sie"? :-d

Odpowiedz do tematu