|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Głowice? |
| Autor |
Wiadomość |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Sty 2007|, 2007 16:31
|
|
|
Mam z turbo, w trasie - marzenie - przy wyprzedzaniu tak od 110, a najlepiej 130 DOHC się nie umywa (wiadomo - turbina robi swoje). Mam porównanie bo jeżdżę i DOHC i TD.
Natomiast spod świateł - jedyneczka - to cóz... zwykły diesel. Dopiero na dwójce turbo się włącza. Ale nie narzekam. Nie mam niestety porównania do VM-a żeby się wypowiedzieć.
Acha - prędkość max to najwyżej 180, więcej to chyba z wiatrem i z górki. Bez turbo vmax to 140 km/h.
Jakimi naprawami??? Tam się nic nie psuje. Może turbiny czasami się zużywają.
[ Dodano: 2007-01-02, 16:53 ]
Najlepiej sprzedaj mi swoją budę po taniości - wsadzę w nią swój silnik i będę miał ekstra wózek... (((; |
| Ostatnio zmieniony przez _Mu. |2 Sty 2007|, 2007 16:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Sty 2007|, 2007 17:13
|
|
|
| Jeśli będziesz go trzymał między 2 a 3 tyś. obrotów to daje rade a jeśli chodzi o turbo to mój ma przejechane 250 i turbo oryginalne ale zaczyna brać olej ale to norma |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |2 Sty 2007|, 2007 17:48
|
|
|
| Bardzo daleko odeszliśmy od początkowego wątku. Czy ktoś ma przećwiczone te awarie w dieselku? I czy ktoś może udzielić mi konkretnych odpowiedzi? |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
Tlukas [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Sty 2007|, 2007 18:42
|
|
|
W teorii zazwyczaj strzela 3 głowica (obserwacja na forum) a w praktyce to h... wie.
U mnie w pierwszym silniku pękła 4 głowica a pozostałe były w super stanie. Jak masz twarde przewody od płynu chłodzącego to na bank masz jakąś aferę z głowicami. Postaraj sie to szybko zrobić. Ja to sobie olewałem i co pare dni dolewałem wody, aż wkońcu jak dupneło to już nie było po co silnika naprawiać. Tłok w proszku, na cylindrze rysy jak cholera, panewka zatarta i jeszcze pare innych mniejszych przygód:) Nie twierdze że to wszystko wina mikropęknięcia głowicy ale zaczęło się od tego. Acha i najczęściej pękają pomiędzy otworem wtryskiwacza i świecy. Jak będziesz szukał nowych to najpierw musisz u siebie sprawdzić jak masz mocowane koniki zaworów. Są dwa typy na jednej i na dwóch szpilkach. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 01:22
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | Pytanie brzmi:
Czy ten samochód można doprowadzić do ładu czy żegnać się ze Scorpio. I nie mówcie mi że mogę kupić coś z gazem. |
samochod tak silnik nie.. bardzo |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 10:00
|
|
|
Waldi napisałeś że wolno nie umiesz, a żaden diesel nie lubi szybko. 2,5 diesel merca to znakomite silniki ale ekonomika żadna, jedyne połączenie ekonomiki i trwałości to 1,9 vw, każdy inny silnik przy przebiegu około 300 tys brutalnie traktowany zaczyna niedomagać.
Wejdź zresztą na niemieckie strony, przeglądnij modele z silnikami diesla to zobaczysz np jak długa jest lista samochodów ford 1,8 diesel "motor szaden, kuplung defekt" to samo dotyczy bmw 524, omega z tym samym silnikiem.Sam wyrobisz sobie opinię.
Jeżeli duży samochód to audi a6 1,9 110 kM były takie. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 10:32
|
|
|
| Witam! Szatan dieslem...........Dobre! [quote="Srebrny"]długa jest lista samochodów ford 1,8 diesel "motor szaden, kuplung defekt"-tak samo dluga jak tych co nie wiedza kiedy sie olej i filtry zmienia!:one: Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 13:05
|
|
|
Srebrny głowice do tych 1,9 to ja właśnie produkuję . Więc zrozum obrzydzenie. Choć sam w sobie silnik nie jest taki zły. Pod warunkiem, że nie Pumpediesel.
A jak już przeszliśmy na ten wdzięczny teutoński język to możę FIAT? - Fehler In Alle Teile?
| Stefan napisał/a: | | tak samo dluga jak tych co nie wiedza kiedy sie olej i filtry zmienia |
I tu się zgadzam z kolegą w całej rozciągłości
Ale właśnie obudziłem się po nocnej szychcie i doznałem olśnienia. W końcu wiem jaki jest mechanizm sprawdzania produkcyjnego szczelności głowic. Więc dlaczego nie mam sobie zrobić przyrządu składającego się z kilku płytek, kilku gumek uszczelniających, jednego króćca, sprężąrki i beczki z wodą?
Do tego trzeba kupić na szrocie jedną uszkodzoną głowicę w celu uzyskania wzorca dla płytek i uszczelek. Zajmie mi to parę tygodni ze względu na inne zobowiązania ale to będzie najprostsze. I w razie czego będzie przyrząd do sprawdzania po taniości tych głowic... |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 13:08
|
|
|
Witam! Beczki z goraca woda? Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 13:33
|
|
|
Nie Stefan po prostu wodą. A jak myślisz, jak to się sprawdza w wiodącym niemieckim koncernie? Nic innego nie wymyślono - jeżeli na czytniku upływu powietrza jest zbyt duży wyciek to głowicę sprawdzasz "na mokro" gdzie bąble lecą.
[ Dodano: 2007-01-03, 13:51 ]
Nigdy nie miałem okazji widzieć jak rozbiera się ten silnik. Są to 4 pojedyńcze głowice - do wyjęcia pojedyńczej głowicy rozbiera się cały rozrząd? Dysponuje ktoś jakimiś sensownymi rysunkami albo schematami jak to jest poskładane? I w razie czego jakiś schemacik znaków na rozrządzie? |
| Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |3 Sty 2007|, 2007 19:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 14:32
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | | Nigdy nie miałem okazji widzieć jak rozbiera się ten silnik. |
zaluj ze nie widziales tego przed kupnem auta - przerazilbys sie. Ten silnik jest jednorazowy. Dziala do pierwszego rozebrania- wiec skoro ci jezdzi- do zyda go puscic i tyle |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 15:00
|
|
|
| w silniku trzeba i tak rwać wszystkie 4 głowice, jak trafisz tę jedną, splanujesz, doprowadzisz do ładu, to zabulisz później i tak 2 raz, za kolejną robotę wszystkich 4rech. Jesli pękła, można spawać, do planowania i tak pasuje oddać 4ry, zeby miały jednakowe objętości komór spalania, roboty od cholery, do zrobienia wszystko-wiadomo, ale ceny powalą przy tym dieslu, jeździj, póki jeździ i próbuj sprzedać, drugi raz nie rób błędu i nie kupuj diesla Forda, chyba, że wolnossącego 2,5z peugeotea, jak wcześniej koledzy pisali |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
| Ostatnio zmieniony przez VIK |3 Sty 2007|, 2007 15:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 08:01
|
|
|
Witam! | Waldi_L_N napisał/a: | | Nie Stefan po prostu wodą. A jak myślisz, jak to się sprawdza w wiodącym niemieckim koncernie? | -miedzy sprawdzaniem wyrobow nowych prosto z produkcji a starego przegrzanego zelastwa jest pewna roznica.Badanie szczelnosci na "zimno" w drugim przypadku nie jest miarodajne. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 09:52
|
|
|
Stefan piec do wyżarzania wszystko podgrzeje A 6 atm z sieci wystarczy. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 09:55
|
|
|
Witam! Teoria ciekawa.Jak to zastosowac? Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |