$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Tylna klapa sedan
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylna klapa sedan
Autor Wiadomość
szamcio
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 11:42   tylna klapa

Do siłownika kable są pociągnięte - fakt. Ale jak je np odszukać w wiązce??? bo chyba idą gdzieś do sterownika centralnego? Poza tym sterownie nie jest chyba aż takie proste - po zamknięciu centralnym siłownik jest chyba "jakby odłączony" - bo nie reaguje na przyciskanie zamka, po otwarciu centralnym dopiero sygnał z wyłącznika na zamku, po wciśnięciu zamka, otwiera siłownik. Poza tym nie jestem pewien, czy przypadkiem siłownik nie jest sterowany minusem???
Gdzieś znalazłem schemat instalacji elektrycznej, ale może jestem za głupi, i nie wiem jak w środku wiązki poznać który kabel idzie do siłownika
Szamcio

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 11:45   

Nie możesz kombinować z dodatkowym sterowaniem siłownika, bo jeszcze zjarasz auto !
Jedyna słuszna droga, do dojść do sterowania !

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 15:50   

sterowanie klapa to jeden przewod, odnajdujesz go w wiazce i podajesz sygnał odpowiedni (+) i tyle
http://tinyurl.com/qhaqjsk

szamcio
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 16:00   jeden kabel??

Może i jeden kabel, ale jak go odnaleźć w wiązce???
Poza tym - czy to na pewno jeden kabel?
Jak wyżej - siłownikiem steruje w zasadzie wyłacznik na zamku - wciśnięcie powoduje impuls na siłownik. A centralny zamek po właczeniu jakby kompletnie odcina siłownik. Więc nie jestem pewien, czy tylko jeden kabel, idący do tyłu od centralki, wystarczy podprowadzić pod wyłącznik?
Jacek

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 16:12   

wystarczy przeciez pisze, na zamknietym zamku klapy raczej nie bedziesz otwierał z srodka prawda?
a jak znalesc? albo po nitce do kłebka, albo po kolorach i miernikiem

szamcio
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 16:16   prośba-bardziej łopatologicznie

Powiedzmy, że już znalazłem kabel w wiązce, który idzie do siłownika. I co dalej??? przez wyłącznik otwierania klapy podpiąć go gdzie? do masy, czy do plusa?
Co zrobić z kablami, które idą od tego wyłacznika na bębenku zamka - naciśnięcie zamka powoduje zadziałanie wyłącznika, i w dalszej kolejności uruchomienie siłownika
Szamcio

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 17:19   

jezuu
zobacz co podaje wyłacznik :) poprostu i podaj rownolegle to przez wyłącznik reczny nic innego nie robisz

szamcio
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 10:05   klapa

sorry za upierdliwość, ale jeszcze jedna sprawa - coś było wspomniane o przekaźniku do otwierania tylnej klapy - gdzie go szukać??? bo na wykazie przekaźników w skrzynkach brak takowego?
szamcio

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 11:03   

nie ma czegoś takiego

szamcio
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 11:15   przekaźnik

Też tak myślałem. Ale patrząc na post admina - wyraźnie mówi o dwóch przekaźnikach - co prawda w sedanie, i na schemacie z książki też są jakieś siłowniki (relays) pokazane
Szamcio

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 11:21   

szamcio napisał/a:
Ale patrząc na post admina - wyraźnie mówi o dwóch przekaźnikach

gdzie to widzisz ? bo jakoś nie mogę się dopatrzeć.

szamcio
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 11:39   wielkie dzięki

Wielkie dzięki za informację.
dwa bolce - chodzi o te plastikowe, które stykają się z płytką na zamku?
trzy kabelki - jeden masa, drugi czarny (do podpięcia na ewentualny przycisk otwierania klapy), a trzeci??? z tego co pamiętam, jak to rozbierałem kiedyś, to z tego idą kable na siłownik - prawda?
Ponieważ czasem to otiweranie przez naciskanie zamka szwankuje, chcę wypiąć kompletnie to sterowanie - pozostanie otwieranie z kluczyka, i ze środka przez siłownik. - chyba da się tak zrobić???
I pozostaje kwestia - jak najprościej przeprowadzić ten kabel z auta do kalpy? Pewnie da się wykorzystać któryś z kabli idących do tego właśnie wyłącznika? lub do siłownika? dobrze myślę??? A jeżeli tak, to jak go znaleźć w wiązce???
szamcio

szamcio
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 12:01   jestes Wielki

Teraz już prawie wszystko jasne. W niedzielę jadę do autka, i będę na to patrzył, psikał WD, słowem naprawiał, ewentualnie, żeby nie mieć denerwujących telefonów odepnę kabelek od siłownika, żeby w czasie jazdy nie otwierało bagażnika (chybo odpięcie nie spowoduje niczego złego???
A swoją drogą sądziłem, że za lampki oświetlenia bagżnika odpowiada ten czujnik, wyłącznik, który jest bezpośrednio przy zamku, tym mechanicznym, z zapadkami, na dole klapy
Szamcio

[ Dodano: 2006-03-02, 12:07 ]
A wiesz może, jakie kable idą do siłownika? tzn jeden idzie z tego wyłacznika, ale reszta? A konkretniej chodzi mi o to, w jaki sposób po zamknięciu centralnym. naciskanie zamka nie powoduje uruchomienia siłownika? czy centralny poprostu ocina prąd na siłownik?
Szamcio

klinu
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 12:27   

nie chciałbym was skłamać ale prawdopodobnie wszystkie kabelki od centralnego i od tylnej klapy znajdziesz pod kierownicą jak zdejmiesz ten filc nad pedałami, jest tam mała puszka która u mnie się dumnie nazywa "ford coś tam alarm" (mimo ze nie mam inst. alarmowej forda przciągniętej ) i do tej puszki schodzą się wszystkie kable min. od tylnej klapy na pewno też i tam wlasnie jest odcinana masa lub plus do tylnej klapy. Sprawdzone empirycznie bo jak spaliłem bezpiecznik od tej puszki to nie otwierała się tylna klapa.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 12:42   

szamcio napisał/a:
A swoją drogą sądziłem, że za lampki oświetlenia bagżnika odpowiada ten czujnik, wyłącznik, który jest bezpośrednio przy zamku, tym mechanicznym, z zapadkami, na dole klapy

dobrze sadziłeś

Odpowiedz do tematu