|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Tylna klapa sedan |
| Autor |
Wiadomość |
szamcio [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 11:42 tylna klapa
|
|
|
Do siłownika kable są pociągnięte - fakt. Ale jak je np odszukać w wiązce??? bo chyba idą gdzieś do sterownika centralnego? Poza tym sterownie nie jest chyba aż takie proste - po zamknięciu centralnym siłownik jest chyba "jakby odłączony" - bo nie reaguje na przyciskanie zamka, po otwarciu centralnym dopiero sygnał z wyłącznika na zamku, po wciśnięciu zamka, otwiera siłownik. Poza tym nie jestem pewien, czy przypadkiem siłownik nie jest sterowany minusem???
Gdzieś znalazłem schemat instalacji elektrycznej, ale może jestem za głupi, i nie wiem jak w środku wiązki poznać który kabel idzie do siłownika
Szamcio |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 11:45
|
|
|
Nie możesz kombinować z dodatkowym sterowaniem siłownika, bo jeszcze zjarasz auto !
Jedyna słuszna droga, do dojść do sterowania ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 15:50
|
|
|
| sterowanie klapa to jeden przewod, odnajdujesz go w wiazce i podajesz sygnał odpowiedni (+) i tyle |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
szamcio [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 16:00 jeden kabel??
|
|
|
Może i jeden kabel, ale jak go odnaleźć w wiązce???
Poza tym - czy to na pewno jeden kabel?
Jak wyżej - siłownikiem steruje w zasadzie wyłacznik na zamku - wciśnięcie powoduje impuls na siłownik. A centralny zamek po właczeniu jakby kompletnie odcina siłownik. Więc nie jestem pewien, czy tylko jeden kabel, idący do tyłu od centralki, wystarczy podprowadzić pod wyłącznik?
Jacek |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 16:12
|
|
|
wystarczy przeciez pisze, na zamknietym zamku klapy raczej nie bedziesz otwierał z srodka prawda?
a jak znalesc? albo po nitce do kłebka, albo po kolorach i miernikiem |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
szamcio [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 16:16 prośba-bardziej łopatologicznie
|
|
|
Powiedzmy, że już znalazłem kabel w wiązce, który idzie do siłownika. I co dalej??? przez wyłącznik otwierania klapy podpiąć go gdzie? do masy, czy do plusa?
Co zrobić z kablami, które idą od tego wyłacznika na bębenku zamka - naciśnięcie zamka powoduje zadziałanie wyłącznika, i w dalszej kolejności uruchomienie siłownika
Szamcio |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |1 Mar 2006|, 2006 17:19
|
|
|
jezuu
zobacz co podaje wyłacznik poprostu i podaj rownolegle to przez wyłącznik reczny nic innego nie robisz |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
szamcio [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 10:05 klapa
|
|
|
sorry za upierdliwość, ale jeszcze jedna sprawa - coś było wspomniane o przekaźniku do otwierania tylnej klapy - gdzie go szukać??? bo na wykazie przekaźników w skrzynkach brak takowego?
szamcio |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 11:03
|
|
|
| nie ma czegoś takiego |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
szamcio [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 11:15 przekaźnik
|
|
|
Też tak myślałem. Ale patrząc na post admina - wyraźnie mówi o dwóch przekaźnikach - co prawda w sedanie, i na schemacie z książki też są jakieś siłowniki (relays) pokazane
Szamcio |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 11:21
|
|
|
| szamcio napisał/a: | | Ale patrząc na post admina - wyraźnie mówi o dwóch przekaźnikach |
gdzie to widzisz ? bo jakoś nie mogę się dopatrzeć. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
szamcio [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 11:39 wielkie dzięki
|
|
|
Wielkie dzięki za informację.
dwa bolce - chodzi o te plastikowe, które stykają się z płytką na zamku?
trzy kabelki - jeden masa, drugi czarny (do podpięcia na ewentualny przycisk otwierania klapy), a trzeci??? z tego co pamiętam, jak to rozbierałem kiedyś, to z tego idą kable na siłownik - prawda?
Ponieważ czasem to otiweranie przez naciskanie zamka szwankuje, chcę wypiąć kompletnie to sterowanie - pozostanie otwieranie z kluczyka, i ze środka przez siłownik. - chyba da się tak zrobić???
I pozostaje kwestia - jak najprościej przeprowadzić ten kabel z auta do kalpy? Pewnie da się wykorzystać któryś z kabli idących do tego właśnie wyłącznika? lub do siłownika? dobrze myślę??? A jeżeli tak, to jak go znaleźć w wiązce???
szamcio |
|
|
|
 |
szamcio [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 12:01 jestes Wielki
|
|
|
Teraz już prawie wszystko jasne. W niedzielę jadę do autka, i będę na to patrzył, psikał WD, słowem naprawiał, ewentualnie, żeby nie mieć denerwujących telefonów odepnę kabelek od siłownika, żeby w czasie jazdy nie otwierało bagażnika (chybo odpięcie nie spowoduje niczego złego???
A swoją drogą sądziłem, że za lampki oświetlenia bagżnika odpowiada ten czujnik, wyłącznik, który jest bezpośrednio przy zamku, tym mechanicznym, z zapadkami, na dole klapy
Szamcio
[ Dodano: 2006-03-02, 12:07 ]
A wiesz może, jakie kable idą do siłownika? tzn jeden idzie z tego wyłacznika, ale reszta? A konkretniej chodzi mi o to, w jaki sposób po zamknięciu centralnym. naciskanie zamka nie powoduje uruchomienia siłownika? czy centralny poprostu ocina prąd na siłownik?
Szamcio |
|
|
|
 |
klinu [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 12:27
|
|
|
| nie chciałbym was skłamać ale prawdopodobnie wszystkie kabelki od centralnego i od tylnej klapy znajdziesz pod kierownicą jak zdejmiesz ten filc nad pedałami, jest tam mała puszka która u mnie się dumnie nazywa "ford coś tam alarm" (mimo ze nie mam inst. alarmowej forda przciągniętej ) i do tej puszki schodzą się wszystkie kable min. od tylnej klapy na pewno też i tam wlasnie jest odcinana masa lub plus do tylnej klapy. Sprawdzone empirycznie bo jak spaliłem bezpiecznik od tej puszki to nie otwierała się tylna klapa. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 12:42
|
|
|
| szamcio napisał/a: | | A swoją drogą sądziłem, że za lampki oświetlenia bagżnika odpowiada ten czujnik, wyłącznik, który jest bezpośrednio przy zamku, tym mechanicznym, z zapadkami, na dole klapy |
dobrze sadziłeś |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |