$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wycieki OLEJU - pomocy!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieki OLEJU - pomocy!
Autor Wiadomość
IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2004|, 2004 10:43   Wycieki OLEJU - pomocy!

Hej.

Moje ostatnie ogledziny z dolnej strony auta skonczyly sie wnioskiem, ze oprocz tego ze silnik troche sie poci sa jeszcze widoczne wycieki spod czujnika cisnienia oleju i przy korku spustowym z miski olejowej, gdzie co gorsza jest pekniecie widoczne dopiero przy dokrecaniu korka (z korka na pewno nie cieknie tylko obok).

Pytanie:
- gdzie jeszcze moze wystepowac nieszczelnosc, skoro miejscowo prawa strona z punktu widzenia na tyl auta jest usmarowana olejem?
- czy miska olejowa jest w tym przypadku aluminiowa?? Co z tym zrobic - pospawac, kupic nowa, ...? Jak ja wyjac? Jaki jest koszt uzywki?

Ogolnie rzecz biorac mam wycieki widoczne na tyle, ze po godzinie stania na betonie widoczna jest plama oleju pod spodem o srednicy przecietnego kubka.
Na dluzsza mete daje to taki efekt, ze po miesiacu czasu musze dodac litr oleju (polsyntetyk) :( .

Poza tym cieknie mi rowniez ze skrzyni biegow ale tam nie moge dosc z ktorego miejsca, poniewaz cala jest usmarowana i co pewien czas spadnie kropelka ...

Co robic??

Pozdrawiam.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 13:20   

Dawno wymienialem sprzeglo i okazalo sie, ze z tego siemeringu nei cieknie - jest suchutki.
Kwestie miski narazie sobie darowalem, bo mimo iz doleje te 0.5 litra/litr na miesiac, to juz mnie to tak nie kosztuje (nareszcie mineralny) a poza tym jej wymiana to zbyt skaplikowana sprawa jak dla mnie.

W najblizszym czasie musze sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegow, bo nie lubie nie wiedziec czy tam cos jest czy tez nie.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 13:33   

a ze skrzyni to pewnie na końcu Ci cieknie.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |24 Sie 2005|, 2005 14:13   

IBOL jak masz gdzie to karcher w łapę 100 atmosfer wody i umyjesz wszystko do czystego, i później już będzie pięknie widać gdzie i co cieknie.

W kazdym bądż razie ja bym tak to zrobił

Irek
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |24 Sie 2005|, 2005 19:43   

Kärcher i DOHC.... no, chyba że potem przez tydzień suszenie.
Na angielskiej stronce Scorpio jest fajny opis pucowania silnika przy użyciu oleju parafinowego ale to już dla całkowitych degeneratów.
Ja bym sugerował jakiś zajzajer, pędzel, kanał i spłukiwanie ale pod niskim ciśnieniem.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |24 Sie 2005|, 2005 20:13   

hmm ja bym się nie bał, jesli wszystko jest ok to nie ma prawa aby coś się silnikowi stało.

Jest taki pewien płyn jutro podam nazwę jest to raczej do kupienia na zamówienie, szkoda że nie będę na zlocie to mógłbym z deczko rozpodać, dokładnie używa się go w ilości jedna część na 4 części wody ale efekt jest poprostu niesamowity. Po nanoszeniu odczeka się 5 min a później spłukuje się wodą i nie musi być to karcher, aluminium czyści do białości i wychodzi jakby dopiero co element był założony. Pół litra roztworu starcza dosłownie na cały samochód, nie niszczy przewodów i gum.

ale na inny zlot przywiozę

Pozdrówka
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 10:51   

Problem pierwszy, to ze nie znam w Lodzi zadnego czynnego podjazdu i wszystko wskazuje na to ze nie ma. Problem drugi moze wyniknac jak trzeba bedzie z takiego podjazdu zjechac po takim karcherowaniu :) - jak ma to na dobrych myjkach po myciu podwozia.

Odpowiedz do tematu