$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - przednia szyba
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przednia szyba
Autor Wiadomość
George
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lis 2005|, 2005 17:17   przednia szyba

witam,
dwa dni temu zauważyłem małego pęknięcia na przedniej szybie ok 5 mm w dwoch kierunkach, j a jak go brałem do szklarza samochodowego żeby konserwować to pięknięcie powiedział żę to spowoduje utraty ogrzewania przedni szyby bo przecina się wtedy drut ogrzewający i radził żeby nic nie robić przy tej szybie, co o tym myślicie i czy są jakieś inny metody konserwacji takich pięknięć . :?:
pozdrawiam

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lis 2005|, 2005 17:25   

Możesz zaklejać śmiało. Szyba już nie grzeje w tej połówce.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |1 Lis 2005|, 2005 22:22   

no niekoniecznie, jak poszły tylko kilka nitek to powinna jeszcze reszta grzac, a jaka metoda naprawiaja zeprzecinaja cokolwiek? u mnie napuszczja jakiejs zywicy
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Jimbo
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 09:02   

Ja bym naprawił. W najgorszym razie nie będzie działała połówka ogrzewanej szyby, ale niekoniecznie - chyba że wolisz wymianę, ale koszt szyby ogrzewanej to ok. 800 zł.
Naprawa szyba uchroni Cię od powiększania pęknięcia, a jeżeli przystąpisz do tego dosyć szybko to naprawionego miejsca nawet nie zauważysz.
Naprawa polega na wtłoczeniu odpowiedniego komponentu żywicy.
Naprawia się uszkodzenia nie przekraczające średnicy monety pięcio złotowej.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 11:07   

przed zywica chyba sie rozwierca albo nawierca,zeby zablokowac dalsze pekanie. wec ogrzewania po naprawie nie bedzie. no i takie rzeczy takie rzeczy trzeba dosyc szybko naprawiawoiac z tego co czytalem w gazetach.
pozdrawiam
maciek

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 11:29   

szybko szybko, pekniecie leci blyskawicznie. jak zobaczylem pekniecie 2 cm szyby w czestochowie to w krakowie juz mialem z 5 cm;) teraz pewnie z 20-30 cm mam, ale zakrecilo na dol to sie nie przejmuje, dojdzie do podszybia i koniec:)

chyba ze zakreci do gory o 180 stopni i wylezie na wprost moich oczu to ja wybije :twisted:

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

George
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 20:08   

a w przypadku naprawy tej szyby (pęknięcie jest prawie w środku po strony pasażera)
stracę ogrzewaniee całej szyby czy tylko jedno połowę :?:

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 20:17   

Jesli to jest po stronie pasazera, a przedtem ogrzewanie dzialalo to mozesz stracic jedynie ta czesc po stronie pasazera. Szyba ma dwie grzalki polaczone rownolegle i to nawet na dwa bezpieczniki oddzielnie dla kazdej strony. Wiec jesli jedna stona przestanie dzialac to druga powinna grzac. :wink:

George
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 23:25   

właśnie dziś byłem w takim zakładzie zajmującym sie szybami samochodowymi, i mi gość powiedział że nie ma sensu tego robć bo i tak nie ma gwarancji że szyba i tak peknie, jak ma pękać , zwłaszcza że nie wiadomo od kiedy jest to pęknięcie

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |5 Lis 2005|, 2005 09:26   

polecam jednak skleic- lepsza szyba niegrzejaca niz brak szyby- a jak pozostanie Tobie grzanie od strony kierowcy a klejenie wyjdzie Cie max 50 plnow to i tak zdecydowanie lepiej niz szukanie uzywki jakiejkolwiek !! uzywka niegrzana to ok 100 + 100 za wklejenie- chlodna kalkulacja ale takie sa fakty- pol roku temu temat przerabialem w swoim aucie
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |5 Lis 2005|, 2005 10:52   

no a zamiast uzywki to lepiej nowa bo to wyjdzie jakies juz nie pamietam dokladnie ale z 350?? a na uzywke nigdy gwarancji nie daja przy wklejaniu. niech ci to zalataja na twoja odpowiedzialnosc i powiedz,ze zrzekasz sie jakich kolwiek gwarancji i moze jeszcze kilka lat bedzie ok.
pozdrawiam
maciek

Odpowiedz do tematu