$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Pompa paliwa? raz jeszcze
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa paliwa? raz jeszcze
Autor Wiadomość
cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |10 Sie 2005|, 2005 07:40   Pompa paliwa? raz jeszcze

Witam po odrodzeniu. Problem i pytanie moje dotyczy pośrednio pompy. Po ostatniej wymianie było git. Opuszczenie zbiornika nie takie straszne. Jednak pochodził niedługo i pompa nie załącza się. Pompa jest dobra przekaźnik też i bezpiecznik też. Sytuacja wygląda tak że w przekaźnika są dwie kotwice. Jedna daje zasilanie po przekręceniu kluczyka a druga jest załaczana z komputera. I wlaśnie ta druga po przekręceniu kluczyka nie działą po odpaleniu również. Skąd komputer wie jak długo pompa ma bzyczeć po przekręceniu kluczyka z pozycje zapłon? Gdzie jest taki czujnik i jak go zdiagnozować?
Pozdro

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |19 Sie 2005|, 2005 16:39   

to nie jest taki zwykly przekaznik po wlaczeniu zaplonu uklad czasowy w nim zabudowany wlacza pompe jesli nie nastapi zapalenie silnika to pompa jest wylaczana jesli jednak uruchomimy rozrusznik to jego sygnal jest przekazywany do przekaznika i pompa znow zaczyna prace jesli silnik zagada to sygnal rozrusznika zanika a podtrzymanie ukladu nastepuje bezposrednio z kompa pin22 do momentu gdy wylaczymy zaplon chyba to ci wystarczy jesli cos nie robi to sprawdz wszystkie sygnaly lub podmien przekaznik
1-zasilanie stale+
2-masa
3-wyjscie+ na pompe
5-sygnal+ z rozrusznika
6-zasilanie+po stacyjce
7-sterowanie masa z kompa

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |22 Sie 2005|, 2005 10:58   

Nie było sterowania z kompa. Po jego wymianie w trasie zresztą problem znikł. Atak gwoli scisłości to "układ czasowy" jest w kompie. Przekaźnik to bardziej lub mniej zwykły klucz. Zresztą to widać po schemacie z radzieckiej stronki. dzieki za wskazówki.

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |22 Sie 2005|, 2005 17:22   

podalem ci dane do sinika n9f a masz pewnie n9d stad nie pasuje opis i twoj przekaznik jest bez czasowki sterowany tylko kompem

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 07:53   

A masz może fragment schematu od wentylatorów na chłodnicy. Ten ze stron radzieckich nie pasuje bo jest na dwóch bezpiecznikach a ja mam na jednym bo jak ten drugi zwarłem (zwykłego bezpiecznika nie idzie tam włożyć) to włączała się dmuchawa. Zaczne zresztą nowy post.

Odpowiedz do tematu