$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Urządzenie pod prawym reflektorem.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Urządzenie pod prawym reflektorem.
Autor Wiadomość
Tom
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 22:24   Urządzenie pod prawym reflektorem.

Witajcie

Znalazłem coś po wyjęciu prawego reflektora. Dokładnie pod nim. Wygląda jak pompka, czy coś, wychodzi z tego trójżyłowy przewód elektryczny, kilka przewodów powietrznych. Dwa z "pompki" do "pompki" z powrotem, jeden gdzieś w lewą stronę auta, drugiego nie ma. Jest pusty krócieć. Ktoś wie co to jest? Szukałem w XXXXXXX, ale na próżno. Szczególnie intryguje mnie ten brakujący przewód.

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 22:44   

Żeby nie zaśmiecać forum i tworzyć nowego wątku to spytam się tu. Ja swój tempomat szczęśliwie podłączyłem i chodzi :) . Ale nie wiem czy prawidłowo - chodzi mi o to, że na plusa reaguje tak, że dłuższe naciśnięcie powoduje, że pedał gazu się zapada powoli i samochód przyśpiesza. Jak puszcze plusa to zatrzymuje się na danej prędkości.. Ale jak nacisnę minusa to wcale nie zwalnia płynnie tylko się wyłacza... Samochód zaczyna zwalniać i jak osiągnę wymaganą przeze mnie prędkość to naciskam raz na plusa i jedzie z zadaną w tym momencie prędkością... Naciskanie plusa tak po jednym kliku też za bardzo mi nie wychodzi, nie zawsze przyśpiesza o te 1,5km/h... Co może być nie tak? A może jednak tak powinno być?

Pozdrawiam
Szuler

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 10:47   

Szuler, u mnie tak jest normalnie (plus podbija z pewnym opóźnieniem, minus powoduje ciągłę opadanie prędkości). Ja za to mam inną kwestię - czy to normalne, że po wciśnięciu hamulca i zrzuceniu przez tempomat nastawy, pojedyńcze naciśnięcie MINUSA powoduje powrót do zadanej prędkości? (bo pytałem sporo ludzi i każdy mówi co innego, a połowa w ogóle twierdzi, że tempomat w Scorpio nie wraca na zadaną). Dwa, czy jest dolny limit działania tempomatu? Bo mam wrażenie że poniżej pewnej prędkości (gdzieś między 60 a 80km/h) nie daje się go włączyć, ale muszę jeszcze sprawdzić.

wegus 

Auto: '95 2.9 12V ASB SEDAN LPG jeden bieg
Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 11:20   

u mnie po nacisnieciu hamulca, pozniejsze przytrzymanie plusa powoduje powrot do -nastawionej predkosci,
mam dolny limit predkosci, tak cos okolo takiej jak napisales

Boni 

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 16:05   

Aha, to znaczy, że wszystko mam w najporządniejszym porządku, działa jak piszesz i jak pisze instrukcja. Miłe. A bez automatycznego powrotu na zadaną prędkość, to rzeczywiście, do kitu by było (z drugiej strony, jak zadana to np. 140, a obecna 60, to ta cholera się wcale nie obcyndala przy przywracaniu prędkości, i wpieprza gaz solidnie, razem z kickstartem, aż skrzynia redukuje do 2, i ino gwizd idzie :D )

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 16:10   

Boni napisał/a:
Aha, to znaczy, że wszystko mam w najporządniejszym porządku, działa jak piszesz i jak pisze instrukcja. Miłe. A bez automatycznego powrotu na zadaną prędkość, to rzeczywiście, do kitu by było (z drugiej strony, jak zadana to np. 140, a obecna 60, to ta cholera się wcale nie obcyndala przy przywracaniu prędkości, i wpieprza gaz solidnie, razem z kickstartem, aż skrzynia redukuje do 2, i ino gwizd idzie :D )

.. hehe :) ... wiem coś o tym, jak wracaliśmy ze zlotu i jechałem za Rafałem :mrgreen:

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 16:16   

jesli chodzi o predkosc minimalna tempomatu to udaje mi sie go wlaczyc przy 30km/h- tylko trzeba pedal gazu delikatnie przycisnac coby temp zalapal- jak juz zalapie to mam wszystko w dupie i jade po miescie 30 km/h

jesli chodzi o wracanie na zadana to przytrzymanie minusa na kierownicy- i juz sobie sam wraca- jesli trzymasz go caly czas to wraca z duzym przyspieszeniem, jesli tylko na mom zalapania to wraca w normalniejszym trybie

i fakt ze pojedyncze klikanie plusa gowno daje- trzeba go przytrzymac- ale to chyba kwestia tego ze tempomat to dosc dlugi uklad- zaczyna sie od elektryki, poprzez pneumatyke a na mechanice konczac- nie ma co wymagac plynnosci ukladu- po prostu za dlugie stany przejsciowe przy zmianie rodzaju akcji
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

Boni 

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 16:32   

Kevin Xy napisał/a:

jesli chodzi o wracanie na zadana to przytrzymanie minusa na kierownicy- i juz sobie sam wraca- jesli trzymasz go caly czas to wraca z duzym przyspieszeniem, jesli tylko na mom zalapania to wraca w normalniejszym trybie

Tego to nie zauważyłem, mam wrażenie, że jak bym nie klepał w minus, to tempomat zawsze wciska gaz z grubsza proporcjonalnie do różnicy prędkości zadanej i aktualnej, a jak na to zareaguje silnik i ASB, to już ich problem :D

Kevin Xy 
WSK x3

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 16:39   

no wlasnie to zalezy jak dlugo przytrzymujesz minusa !! jak sie w trakcie jazdy wyluzowywuje (qrwa- trudne slowo) i nogi mam na miejscu pasazera (siedze bokiem) i juz trzeba podgonic do zadanej predkosci to dusze na maxa przycisk i auto se popierdziela !! a jak luzik to przytrzymam az zaczyna ciagnac (auto) i odpuszczam- wtedy przyspiesza na spokojnie i asb nie musi sie wyglupiac z kikdalnem
'90 2.9 12V GHIA ASB

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 20:27   

u mnie w manualu tempomat daje sie załączyć od 40km/h i tak też mam w książce
pozatym ciągłe trzymanie "minusa" nic nie daje, może taką szybką opcje powracania do "zadanej" majątylko ASB, naciskam pojedynczym kliknięciem i wraca
a po wciśnięciu poj. "plusa" coś tam drgnie w przód nieznacznie :P
najbardziej mnie cieszy opcja (którą niedawno odkryłem :oops: )ze po przyspieszeniu przez naciśnięcie pedału gazu np:celem wyprzedzania i puszczeniu go wraca do "zadanej :D

Kevin Xy 
WSK x3

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 20:34   

zgadza sie- jak przekroczysz zadana pedalem to pozniej spada ale jedynie do zadanej- tempomat to fajna zabawka
'90 2.9 12V GHIA ASB

Boni 

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 20:42   

danyy90 napisał/a:

najbardziej mnie cieszy opcja (którą niedawno odkryłem :oops: )ze po przyspieszeniu przez naciśnięcie pedału gazu np:celem wyprzedzania i puszczeniu go wraca do "zadanej :D

Nieee, no przecie to podstawa :) Ale BTW - jak poleciałem pochwalić się mojej lepszej połowie (bo przez jakiś czas co i rusz przychodziłem i mówiłem "A wiesz kochanie, ten Skorpio to ma nawet [tu wstawić coś dziwnego z wypasu full Ghia+RS-skóra]"), że jednak te fotele sa pompowane, to zostałem wyśmiany "Trzeba było zapytać" :oops: żona dawno odkryła, który włącznik i w którą stronę trza posuwać, coby plecki wypychało...

Kevin Xy 
WSK x3

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 08:57   

fakt- jesli chcielibysmy rozpisywac sie na temat wypasu scorupy to sie forum przytka
'90 2.9 12V GHIA ASB

Odpowiedz do tematu