$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Car Audio
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Car Audio
Autor Wiadomość
stuff
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 18:43   Car Audio

Witam,
na cóz na pomysłach firmy Ford chyba się znów zawiodłem. Przestała mi się podobac jakość dźwięku wydobywającego się z tych małych pierdzioszków w przednich drzwiach i przy tylnej klapie. No auto jak za przeproszeniem dla księdza a dźwięki z fabrycznej instalacji audio jak z telefonu komórkowego. No jednym słowem kicha.
Radyjko mam Ford 6000 CD więc nie takie chyba złe jak na firmówki Forda.
Pojechałem sobie do firmy zajmujacej się udźwiękawianiem autek i poprosiłem o porade co tu zrobic żeby było lepiej. Otóż usłyszałem cty. " Zmienić samochód". Podobno głośniczki z przodu tylko 11" wchodzą, więc nawet jak je wymienią nic się nie zmieni nie przybędzie im basu. Z tyłu lepiej nie mówić :(
Mam zatem pytanie do Scorpiomaniaków czy dłubaliście w instalacji audio wieloryba. Mam kombi więc ciężko będzie cos na tylną półkę wrzucić, ale może jednak jest jakiś sposób na głośniki ??

Księgowy
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 19:50   

popatrz na stronę www.fordscorpio.co.uk tam gdzieś jest pokazane jak gościu z tyłu w wielorybie kombi wstawił głośnik 6 x 9.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 20:14   

Takie właśnie mam u siebie jak ktoś byłna zlocie to widział.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 21:36   

Tak dokladnie takie sa u Sierarsa wstawione w boczkach pionowo przy samej klapie.

Zastanawia mnie tylko sens basu z przodu auta. Generalnie osobiscie polecam pozostawienie w drzwiaach przednich tego co jest bo to tylko na sztuke - albo wywal zupelnie. Do tego daj sobie dobrej jakosci gwizdki na kokpicie przy szybie lub jak ja mialem kiedys na slupkach skierowane w kierunku glowy (do przodu). W bagazniku walnij jakis wzmachol i subwora. Sprawe masz zalatwiona i wlasciwie rozlozone dzwieki w aucie.

Mysle ze po porade mozesz smialo walic do Sierarsa bo jego kombisia jest fajowo naglosniona.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 23:10   

W przednie dzwi wchodzą 13" głośniki po lekkim tuningu ale nie przerabiając tapicerki.
Proponował bym kupić jakieś dobre głośniki z gwizdkami i zwrotnicami na przód gwizdki zamontować w trójkątach gdzie są lusterka do tyłu głośniczki 6x9 naprzykład z firmu Infinity z regulowanym korpusem wysokotonowym do tego tuba o mocy 500wat i dobry wzmacniacz 4 kanałowy o mocy 600wat i będziesz zadowolony na maxsa aha i zapomniałem dopisać żeby jeszcze kupić maty wygłuszające bo to też muszę zrobić u siebie. :)

zajcev
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lip 2005|, 2005 10:48   

kurcze, nie zdazylem sie Wam pochwalic na zlocie (bo w sumie to o tych moich gwizdkach zapomnialem jak sie rozgadalismy) jak sobie rozwiazalem sprawe wysokich tonow u siebie. Mam lustra regulowane recznie, takze nieco mniej mozliwosci bylo do dobrego dopasowania, ale wyciety otwor we wspomnianym plastiku, nieco podszlifowany, caly ten plastik trojkatny oklejony (nienajgorzej ale i nie najlepiej) naturalna czarna skora, i gra:)
co prawda bede chcial to poprawic jak tylko sobie tej skory znowu troche zalatwie.
w sumie mi to zajelo jakies 2-3 godzinki zabawy w towarzystwie Żubra tuż za rogiem i jest.
a osobiscie to nie polecam rozwiazan z glosnikami 2-droznymi czy 3-droznymi. z doswiadczen z poprzedniej pracy przy car-audio wiem ze 2-drozne glosniki maja tą wade ze mozna je bez wiekszego problemu zapruszyc, z tego wzgledu, ze cewka jest otwarta i pył, piach, czy jakis syf moze sie tam latwo dostac i glosnik bedzie charczal zamiast ladnie grac.
bezproblmowe rozwiazanie -> glosniki basowe + zwrotnice + glosniki wysokotonowe i ladny dzwiek, pelne pasmo. warunek jeszcze: dobre radio, ewentualnie wzmacniacz.
mozna miec dobre glosniki a radio kupę i marny efekt koncowy. i tak samo na odwrot - dobre radio i glosniki lipne. mozna sie popytac w firmach jakichs o redukcje z MDF-u zeby do fabrycznych gniazd glosnikow zamontowac jakies wieksze, lepiej grajace.
sie znowu rozpisalem, sorry, ale moze komus te moje dywagacje pomoga

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 11:09   

generalnie umiejscowienie głośników w scorpio jest totalnie antyakustyczne - faktycznie w drzwi wchodza spoczko 13 ( tylko musza nie mieć zbytnio wystającego magnesu z uwagi na śmigającą w pobliżu szybę ) a tył to by trzeb agruntownie przebudować kosztem przestrzeni bagażowej.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 11:23   

Jak się uda to postaram się zrobić zdjęcia przodu i tyłu

monter
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 23:11   

Tak tylko Jacek w kombi mozesz znalezc troche przestrzeni na audio a w lifcie jest gorzej. Jak ja mam jeszcze ta jebitna butla to juz nie mam pola do manewru.
Tam przy okazji jezdzac Corsa coby ergonomiczniej bylo zakupilem sobie w auchanie skrzynke glosnikowa pseudo-basowa. Bylem mile zaskoczony. Poza tym zawsze mozna wyjac coby cos przewiesc. Teraz w Scorpio nie wiem nawet gdzie moglbym to wlozyc bo nie mam miejsca.

stuff
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 16:10   

Heh no i zrobione :)
Z przodu w fabryczne miejsca głośniki Hertz'a z osobnymi sykami dorzuconymi w drzwi. Z tyłu jajka Alpine'a subwooferowe (przebudowa tyłu, tzn. miejsca jest ile było na bagaż, wyrzucona została apteczka, i dodane wytłumienie co by w blache muzyka nie szła). W miejscu trójkąta pod podłogą bagaznika wzmacniacz Blaupunkt. Gra świetnie !!

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 16:34   

no i miodzio - zapodaj jakieś fotki, może się komuś przyda :)

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 23:36   

wyglada na swietna robote pogratulowac i zapodaj fotosy zebysmy mogli pokomentowac 8) :wink:

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2005|, 2005 02:59   

wstawię pare fotek tyłu co prawda nie wszystkie bo aparat mi zdechł

http://img296.imageshack....im0002103rc.jpg
http://img296.imageshack....im0002111iz.jpg
http://img297.imageshack....im0002146su.jpg
http://img297.imageshack....im0002192jc.jpg

pozostaje mi tylko rozkręcić dzwi i foty zapodać

Odpowiedz do tematu