$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - wiskoza jak sprawdzić czy sprawna
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wiskoza jak sprawdzić czy sprawna
Autor Wiadomość
gregor
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2005|, 2005 10:55   wiskoza jak sprawdzić czy sprawna

tamat niby prosty, jeżeli się swobodnie okręca, nie jest zablokowana to niby ok. Jest jednak ale , mam wrażenie, że moja nie blokuje się pod wpływem temperatury. Zrobiłem proste doświadczenie, przykleiłem łopatkę taśmą izolacyjną do obudowy i włączyłem zimny silnik czekając kiedy wiskoza zacznie się kręcić zrywając taśmę. Chciałem sprawdzić przy jakiej temperaturze się włączy. Silnik pracował na wolnych obrotach aż do temperatury na wskażniku N i nic, bojąć się zagotowania wyłączyłem go. Zrobiłem to bo mam problem ze zbyt wysoką temperaturą silnika, jestem po wymianie termostatu, płukaniu chłodnicy, wymianie płynu (bez rezultatu). Po kilku kilometrach wskazówka dochodzi do M i nie zatrzymuje się, jak dotąd bywało, lecz szybuje pomiędzy N i O co kończy siuę spadkie mocy i głupieniem automatu. Samochód to cosworth z 93 r. zagazowany z ASB.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |20 Cze 2005|, 2005 17:16   

no to masz zwalone wisko - jakby działało to po taśmie nie byłoby śladu.

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |20 Cze 2005|, 2005 17:24   

Po zgaszeniu rozgrzanego silnika pomacaj węże do i od chłodnicy, czy są podobnie gorące. Jeśli dolny jest wyraźnie zimniejszy, masz coś z obiegiem chłodziwa.
A wiskoza wygląda na walniętą. Kiedyś takie rzeczy mi się działy , jak byłem w Lublinie i skończyło się kupnem używanej chyba za 150 zł.

Struna 

Wysłany: |20 Cze 2005|, 2005 17:29   

Póki co możesz prowizore walnąć i skręcić ją mocniej - wtedy będzie ją ciężej zatrzymać i będzie więcej wiatru robić ale juz jakby cały czas. Ale to prowizora i za długo tak nie jeździj bo może Ci wałek od pompy wyciągnąć a i spalanie wzrośnie bo wisko to niekiepski złodziej mocy. ( o ile w cossim wisko jest na tym samym wałku co pompa wodna jak w V6 12v )

monter
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2005|, 2005 23:24   

Problemy ktore opisujesz (wahanie sie wskazowki temperatury) mam identyczne w Mazdzie. Walcze z tym i wlasnie jestem po demontazu chlodnicy (dziurawej) ktora jutro idzie do regeneracji. Podejrzenia padaja rowniez na uszczelke pod glowica.

A co do wisko to w starym 2.0 OHC mialem zblokowane na amen. Chlodzila zawsze jak tylko silnik pracowal. Niestety jak Struna powiedzial wzrosnie wtedy spalanie.

Teraz moje pytanie. Czy jesli wywale wiatraki elektryczne od deohaca i wstawie na stale zblokowane wisko to czy chlodzenie bedzie wystarczajace ??

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 00:08   

Monter co Ty kombinujesz? :roll: Najpierw to wyczyść sobie układ chłodzenia dopiero później kombinuj z wiatrakami 8)

Dochodzenie odszkodowań

monter
[Usunięty]

Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 23:08   

Dobrze Zbyszku mowisz. Wlasnie powoli sie za to biore. Jutro bede mial zbiorniczek od mmmk wiec od tego zaczne. Pozniej dam chlodnice do regeneracji - jutro odbieram juz zregenerowana od Madzi i zobacze jaki bedzie efekt. 2 razy zaleje go tylko woda destylowana coby sie przeplukal uklad (tak zrobie w obu autach). A pozniej bede myslal nad zastapienie wiatrakow na stale zblokowanym wiskiem coby nie zastanawiac sie kiedy nalezy je wlaczac.

A wlasnie ile plynu wchodzi do V-ki ??

zbyszek 
WKZ U 802

Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 23:15   

Lepiej dorób czujnik do tych wiatraków. Gdzieś ktoś już pisał co robi wisko zblokowane.
Płynu do V-ki wchodzi w układ 8,5l.

Dochodzenie odszkodowań

gregor
[Usunięty]

Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 13:24   po problemie

nabyłem wizkozę od opla, nie wiem jakiego, i wiatrak od sierry za łączną sumę 100PLN zmontowałem i studzi. Włącza się przy R i nieżle dmucha. Mam jednak koncepcję wywalenia wiattraka od chłodnicy klimy, który i tak od paru lat nie działa i wstawieniu czegoś dmuchającego do przodu. Pytanie , które mnie nurtuje czy czujnik wkręcony do chlodnicy steruje tylko dmuchawą czy czymś jeszcze i czy nim można wysterować wentylator???. (Cosworth 93)

misio_23
[Usunięty]

Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 23:48   

Monter ....

Cytat:
Teraz moje pytanie. Czy jesli wywale wiatraki elektryczne od deohaca i wstawie na stale zblokowane wisko to czy chlodzenie bedzie wystarczajace ??

..... w lecie tak , ale zimnymi porami silnik będzie nie dogrzany a w kabinie zimno ... przerabiałem to ...

Posłuchaj zbyszka i misia ...

monter
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 00:14   

Kurde... wlasnie ja tak mialem zblokowane wisko w OHCu poprzednim. Wiem to na bank bo Kamax nieswiadomie chcial je paluszkami zatrzymaj i malo ich nie stracil. Zima bylo git :) Piecyk w srodku jak cholera :) Latem tez nie mialem problemow. Tylko nie wiem jak to w V6 stad wlasnie pytam.

zbyszek 
WKZ U 802

Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 11:14   

Ale zblokowane wisko potrafi rozwalić pompe :( . No i dodatkowo dźwięk tego na okrągło :roll:
edit: tutaj masz więcej o tym:
http://www.forum.ford-sco...ghlight=wiskoza

Dochodzenie odszkodowań

gregor
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2005|, 2005 12:47   Dziękuje za pomoc

Koniec z wiskozą są już dwa wiatraki, ledwo upchane, ale są od DOHCa. Dmucają cichutko, chłodzą jak należy. Polecam w razie problemów z wiskiem. Ja trzy używki sprawdzalem i wszystkie do d... , koszty czas - nie warto. Pozdrawiam

monter
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2005|, 2005 21:05   

No inawet jak kupisz uzywke to mozesz przeoczyc moment kiedy Ci ona padnie. Wtedy niestety konczy sie to kkosztownie. A wiatraki slychac :)

Struna 

Wysłany: |28 Cze 2005|, 2005 16:30   

V6 to ogólnie niezbyt dogrzeny silnik więc jak mu jeszcze wisko zblokujesz to już wogóle będzie mu zimno.

Odpowiedz do tematu