$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - NIECHODZI OBROTOMIERZ
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
NIECHODZI OBROTOMIERZ
Autor Wiadomość
wojtek-merc
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2005|, 2005 22:34   NIECHODZI OBROTOMIERZ

pROSZE O POMOC - OBROTOMIERZ NIEDZIAŁA - KIEDYŚ JAK MI LPG USTAWIALI TO POSZARPAŁ KABLAMI I CHODZIŁ PRZEZ CHWILKĘ I ZDECHŁ. ALBO JAK KIEDYŚ ZDJOŁEM JEDEN PRZEWÓD WYSOKIEGO NAPIĘCIA Z CEWKI TO TERZ SIE RUSZYŁ. A OBECNIE NIC NIECHODZI I NIEWIEM CO MAM ZROBIĆ . NIEWIEM Z KĄD KOMPUTER BIEŻE IMPULS NA OBROTOMIERZ. TAK POZATYM TO SZUKAM WIĄZKI KABLI OD KOMPUTERA DO SILNIKA ZE WSZYSTKIMI WTYCZKAMI . JEŚLI KTOŚ MOŻE MI POMÓC BARDZO PROSZE. MAM FORDA SCORPIO 2.0DOHC 8V Z 1995R. TA FAJNE AUTKO ALE MOJE TROSZKE SIE PSUJE.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2005|, 2005 08:01   

Nie przejmuj sie. Ja z moim obrotkiem walcze od 3 miechow i nadal nic. Wlasnie leci do mnie poczta inny sprawny. Zobaczymy moze przynajmniej to jedno bede mial pewne ze dziala.

wojtek-merc
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2005|, 2005 23:05   PRZEPRASZAM

Sorry niewiedziałem że drukowanymi niemożna więc więcej niebędę, ale mam nielada zagadkę z mym obrotomierzem terz czekam na nową wiązkę el. silnika myślę że tu siedzi pies pogrzebany szkoda że niewiem z kąd sie impuls bierze do kompa na wskazania obrotomierza?

monter
[Usunięty]

Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 23:15   

No niestety jak widze nie wymienimy sie doswiadczeniami bo dziela nas 2 generecje Scorpio wiec i jakos inaczej to wszystko wyglada. Ja mam nadzieje ze moj ozyje jeszcze w tym tygodniu.
A mam jeszcze takaalternatywna koncepcje na rozwiazanie tego problemu. Sa w sprzedazy uniwersalne obrotki kktore podlacza sie w banalny sposob: + - oraz trzeci przewod wpina sie do cewki. Nasze fabryczne dzialaja na takiej samej zasadzie (czy sie nie myle ??). Wiec po co szukac gdzie ucieka sygnal jak mozna podpiac przewod do bolca na zegarze i wyprowadzic go do cewki.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 12:55   

w wielorybach to jakoś inaczej chyba jest rozwiązane.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 22:20   

Struna a w naszych sie da ??

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 22:26   

da sie.
sam tak sprawdzalem u siebie czy obrotomierz ktory dostalem bedzie sprawny.
+ i - z akumulatora i sygnal z cewki. dzialal bez problemu.

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 22:31   

Wieloryb to czysta elktronika

mIRO
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 16:47   Padł obrotomierz

wojtek-merc napisał/a:
pROSZE O POMOC - OBROTOMIERZ NIEDZIAŁA - KIEDYŚ JAK MI LPG USTAWIALI TO ...

Witam,

u mnie stało się dziś TO SAMO i z TEGO SAMEGO POWODU - byłem na regulacji LPG, wyjeżdzam a obrotomierz raz działa, raz nie (częściej nie) a jeśli już działa to przy schodzeniu na wolne obroty, skacze do gory i opada.
Co mi spieprzyli?

Pozdrawiam,

mIRO

mIRO
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 19:22   

...dodatkowo, samochód przestał jeździć na benzynie - dusi się, pali się ikonka ABS (!) i właśnie mi się rozładował akumulator...

Co jest DO CHOLERY?! :evil:

mIRO

dszyszko
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 23:12   

Witam
ja u siebie tez mialem problem z obrotomierzem, ale wyszla drobnostka. Probowalem wymienic na nowy obrotomierz, ktory mialem ale okazalo sie ze jest troche inny i nie da sie go podlaczyc, ale do rzeczy.. u mnie okazalo sie ze byl uszkodzony filtr, ktory jest nie daleko cewki, na kablach, po wyjeciu jego obrotomierz zaczal bez problemu chodzic. :) Jest to filtr przeciwzakloceniowy co sie pozniej okazalo, pozniej dostalem nowy i wstawilem go w tamto miejsce i obrotomierz dalej chodzi juz bez problemu. Stary sprawdzalem dalej nie dziala.
Pozdrawiam

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 00:45   

Akumulator, może to strzał w 10 :lol:

Walcker
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 00:56   

Powiem tak: w starym dieslu scorpio tzn 86' obrotościomierz zależał od szczotek altrnatora wiem że w 2.9 V6 92' jest chyba kondensator czyli chyba właśnie ten filtr przeciw zakłuceniowy to taka mała kosteczka jak się patrzy pod maskę to po prawej stronie w okolicach cewki zapłonowej ma dwa kabelki jak to kiedyś odpiąłem to przestał obrotoścomierz działać.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 10:23   

ale w dieslu obrotomierz dziala na calkiem innej zasadzie niz w benzynie. cos o tym czytalem na sierrafanie jak chcieli zalozyc obrotomierz do 2.3D
pozdrawiam
maciek

mIRO
[Usunięty]

Wysłany: |22 Lip 2005|, 2005 16:26   Naprawione!

Już wiadomo co się stało... Byłem u elektryka, wszystko zdiagnozował i okazało się że spaliła się na żar płytka alternatora i regulator. Wymienił wszystko na nowe, złożył, skasował 440zł i Scorpio odżyła! Oczywiście obrotomierz zaczął znowu pracować, plus w końcu skończyła mi się tlić co jakiś czas ikonka akusia.

Stała się tylko jedna podejrzana i PRZEDZIWNA rzecz... A mianowicie lusterko autochromatyczne się stopiło, szkło nie jest już przezroczyste ale zalane takim płynem od środka, a przycisk gdzie się je włącza, stopił się i wyciekła przez niego jakaś ciecz/plastik (?) i skapało na moje wspaniałe drewno wokół lewarka zmiany biegów... Jak to się stało?! Na słońcu?! Przez wysoką temperaturę?!

Pozdrawiam,

mIRO

Odpowiedz do tematu