|
OC |
| Autor |
Wiadomość |
__Robert__
FST Member

Auto: Nie ma Forda
|
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 20:49 OC
|
|
|
| Panowie mam pytanko, otóż wiadomo, że od niedawna silnik stał się częścią zamienną i już nie potrzebne są żadne numery tegoż silnika, i wymieniając silnik nie musimy tego faktu zgłaszać do wydz. komunikacji, i teraz mam pytanko do Was: mam silnik 2.0 i płacę OC za tą właśnie pojemność, ale gdybym chciał przypadkiem zmienić sobie silnik i wsadziłbym pod machą silnik przykładowo 2.9, to jak to jest ze składka OC. Na chłopski rozum przecież nie muszę nikomu nic mówić że mam taką a rtaką pojemność silnika i dalej płacić ową stawkę., Panowie jak to właściwie jest, czy na przeglądzie gościu może sie tego czepić? DZisiaj gadałem xz kolesiem na ten temat i on też nie wie do końca jak to jes z tym właśnie tematem. Panowie jak to właściwie jest ? |
_________________ Był
Ford Scorpio 2.0 OHC + LPG
był
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 21:05
|
|
|
Z tego co udało mi się dowiedzieć z różnych źródeł, sprawa wygląda tak :
zawierając umowę OC, podpisujesz polisę i osobiście poświadczasz wszystkie dane dotyczące samochodu. Możesz nawet (teoretycznie) podać, że masz w Scorpio silnik 1000ccm. Jednak... taka umowa (polisa) w świetle prawa jest nieważna i w przypadku kolizji, czy wypadku, ponosisz wszelkie konsekwencje, ponieważ ubezpieczyciel nie ma najmniejszego obowiązku świadczenia na podstawie sfałszowanej polisy
Idąc dalej, możesz być dodatkowo pociągnięty do odpowiedzialności karnej za fałszowanie dokumentu jakim jest polisa OC.
A wszystkie te mądrości można także wyczytać w dodatku do polisy, zawartej z LINK4 ... tutaj wszystko opiera sie na tej zasadzie. Nikt z LINK4 nawet nie widzi Twojego auta, nie mówiąc już o silniku |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 21:15
|
|
|
... sie ma w LINK4 - sie wie |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
__Robert__
FST Member

Auto: Nie ma Forda
|
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 21:26
|
|
|
| Czyli nie warto kombinować bo jak Cię capną to niezłe mogą być konsenkwenkcje, ale z drugiej strony to policja przecież chyba nie patrzy na silnik i nie wnika jaką on ma pojemność, policja musiałąby znać każdy silnik ( jego wygląd ), a to raczej nie możliwe. |
_________________ Był
Ford Scorpio 2.0 OHC + LPG
był
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 21:38
|
|
|
| Policja to moze i nie, ale kiedys przyjdzie do tego ze jak bedziesz poszkodowany w kolizji to ubezpieczalnia bedzie wnikliwie badala twoj samochod i do kazdej pierdoly beda sie przyczepiac, np miales nieoryginalne biale kierunkowskazy zamiast pomaranczowych. I w tej chwili odszkodowanie zostaje zmniejszone bo jakbys mial takie jak byly oryginalnie to jest wieksze prawdopodobienstwo ze ten co w Ciebie przylozyl to by to zauwazyl. Ubezpieczalnie w koncu sie obudza i zaczna sprawdzac wszystko. Tak jest w Niemczech i innych zachodnich krajach. Odszkodowania to grube pieniadze i w koncu ktos sie za to wezmie predzej czy pozniej. Coraz wiecej jest towarzystw ubezpieczeniowych wiec konkurencja rosnie. Musza schodzic z cen i zaczna szukac dziury w calym zeby nie placic. |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 08:06
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | Z tego co udało mi się dowiedzieć z różnych źródeł, sprawa wygląda tak :
zawierając umowę OC, podpisujesz polisę i osobiście poświadczasz wszystkie dane dotyczące samochodu. Możesz nawet (teoretycznie) podać, że masz w Scorpio silnik 1000ccm. Jednak... taka umowa (polisa) w świetle prawa jest nieważna i w przypadku kolizji, czy wypadku, ponosisz wszelkie konsekwencje, ponieważ ubezpieczyciel nie ma najmniejszego obowiązku świadczenia na podstawie sfałszowanej polisy
Idąc dalej, możesz być dodatkowo pociągnięty do odpowiedzialności karnej za fałszowanie dokumentu jakim jest polisa OC.
A wszystkie te mądrości można także wyczytać w dodatku do polisy, zawartej z LINK4 ... tutaj wszystko opiera sie na tej zasadzie. Nikt z LINK4 nawet nie widzi Twojego auta, nie mówiąc już o silniku |
tak jest, dzisiaj płaciłem oc i gościu wszystko tak samo mi wyłuszczył, tak że d...pa zimna, nie przejdzie ten myk, chyba że kotoś lubi ryzykować, pozdrawiam |
_________________ tel.603221275
Moje Allegro-wszystko do SCORPIO i nie tylko |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 09:27
|
|
|
| ale jak wsadzisz 2.9 to spokojnie mozesz powiedzieć ze masz 2.4 ( o ile to coś pomoże w OC ) bosą z wyglądu praktycznie identyczne. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 09:40
|
|
|
Tylko ze te litery to czasem przypadkowo moga sie zetrzec lub zardzewiec... |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2005|, 2005 21:43 zonk
|
|
|
Witam wszystkich!!!
Ja mam pod ten temat pytanko z całkiem innej beczki.
Odebrałem dzisiaj moją nową polisę z LINK4. Niby nic to samo co poprzednio, ale po wgłębieniu się okazało się, że w modelu zamiast Scorpio 2.9i Kat. MR'95 Ghia to wpisali mi Scorpio 2.9i Kat. MR'85 2.9i24V Ghia. Co za tym idzie jest również inna pojemność i tak na starej polisie mam 2935 cc, a na nowej już 2933 cc.
Oczywiście zadzowniłem od ręki do Linka i zgłosiłem reklamację. Na moje pytanie "Zatem jak mam jeździć skoro polisa jest nieważna, a za 2 dni kończy mi się stara polisa???" otrzymałem odpowiedź "Niech Pan póki co jeździ na tej co jest, a my w ciągu tygodnia przyślemy aneks do umowy i nowy certyfikat umowy....".
Ja mam tylko pytanie w razie tzw. "W". Gdyby coś się stało to nie mam dowodów, że reklamacja jest zgłoszona, a Link4 w swej wspaniałomyślności może się wyprzeć naprawy auta skoro dane w umowie są niezgodne z prawdą. Nie wspomnę już o fakcie, że ubezpieczone mam auto 10-letnie, a w umowie mam auto ponad 10-letnie (jak widnieje w modelu). Stawka powinna tutaj byc chyba inna ???
No nic - póki co czekam na nową polisę, a mój wielorybek-krokodylek odpoczywa na parkingu strzeżonym. Nie mam póki co zamiaru nim jeździć bo i w baku pusto i OC nieaktualne.
Pozdrawiam wszystkich
Masti |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |15 Lis 2005|, 2005 23:51
|
|
|
| tak to jest jak sieubezpiecza w link4 |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
buku
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
|
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 12:22
|
|
|
| Kiedyś jak szukałem tańszego ubezpieczenia przeanalizowałem link4 ...maja drogo...cokolwiek by nie mówić..Mam ubezpieczenie w MTU Hestia.380 pln |
_________________ Piotr
Było:Fiat Tempra 1.9 TDS Version Limitada
Daihatsu HI-Jet
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
|
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 16:23
|
|
|
jaki by nie był ubezpiecyzciel to i tak jeden czort, moje stare scorpio mam na współwaściciela w PZU jak chciałem ubezpieczyć mojego oczatego to PZU nie chcaiło mi dać pełnych zniżek więc przeniosłem się do WARTY i także jestem i w PZU i w Warcie gdzie teraz mam full zniżki a opłaty to 564 zł na cały rok |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 19:45
|
|
|
| ja za swojego place 400 pln na caly rok i tez jest git i nie potzrebuje durnego link4 z ktorym a tylko problemy - nie chcialbym miec wypadku w ktorym bylby sprawca ubezp. w link4 |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
SirTrojan

Auto: Infiniti FX35 '06 AWD 290 KM :)
|
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 22:01
|
|
|
Ale mnie wkurzacie
ja za swojego 40 % w dół i aż 1400 PLNów. 2,5 TD 1991.
Proszę nie narzkać tylko cieszyć się, że tak tanio i dobrze ubezpieczają |
_________________ INFINITI FX35 '06 290 KM
www.emakeup.pl
www.emakeup.eu
-Pzdr-
Grzegorz |
| Ostatnio zmieniony przez SirTrojan |16 Lis 2005|, 2005 22:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 22:02
|
|
|
| gdzie Ty sie Sir ubezpuieczassz - pomscimy Cie |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
|