$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - OC
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
OC
Autor Wiadomość
__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 20:49   OC

Panowie mam pytanko, otóż wiadomo, że od niedawna silnik stał się częścią zamienną i już nie potrzebne są żadne numery tegoż silnika, i wymieniając silnik nie musimy tego faktu zgłaszać do wydz. komunikacji, i teraz mam pytanko do Was: mam silnik 2.0 i płacę OC za tą właśnie pojemność, ale gdybym chciał przypadkiem zmienić sobie silnik i wsadziłbym pod machą silnik przykładowo 2.9, to jak to jest ze składka OC. Na chłopski rozum przecież nie muszę nikomu nic mówić że mam taką a rtaką pojemność silnika i dalej płacić ową stawkę., Panowie jak to właściwie jest, czy na przeglądzie gościu może sie tego czepić? DZisiaj gadałem xz kolesiem na ten temat i on też nie wie do końca jak to jes z tym właśnie tematem. Panowie jak to właściwie jest ?
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 21:05   

Z tego co udało mi się dowiedzieć z różnych źródeł, sprawa wygląda tak :
zawierając umowę OC, podpisujesz polisę i osobiście poświadczasz wszystkie dane dotyczące samochodu. Możesz nawet (teoretycznie) podać, że masz w Scorpio silnik 1000ccm. Jednak... taka umowa (polisa) w świetle prawa jest nieważna i w przypadku kolizji, czy wypadku, ponosisz wszelkie konsekwencje, ponieważ ubezpieczyciel nie ma najmniejszego obowiązku świadczenia na podstawie sfałszowanej polisy :)
Idąc dalej, możesz być dodatkowo pociągnięty do odpowiedzialności karnej za fałszowanie dokumentu jakim jest polisa OC.
A wszystkie te mądrości można także wyczytać w dodatku do polisy, zawartej z LINK4 :) ... tutaj wszystko opiera sie na tej zasadzie. Nikt z LINK4 nawet nie widzi Twojego auta, nie mówiąc już o silniku :)

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 21:15   

... sie ma w LINK4 - sie wie ;) :mrgreen:

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 21:26   

Czyli nie warto kombinować bo jak Cię capną to niezłe mogą być konsenkwenkcje, ale z drugiej strony to policja przecież chyba nie patrzy na silnik i nie wnika jaką on ma pojemność, policja musiałąby znać każdy silnik ( jego wygląd ), a to raczej nie możliwe.
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 21:38   

Policja to moze i nie, ale kiedys przyjdzie do tego ze jak bedziesz poszkodowany w kolizji to ubezpieczalnia bedzie wnikliwie badala twoj samochod i do kazdej pierdoly beda sie przyczepiac, np miales nieoryginalne biale kierunkowskazy zamiast pomaranczowych. I w tej chwili odszkodowanie zostaje zmniejszone bo jakbys mial takie jak byly oryginalnie to jest wieksze prawdopodobienstwo ze ten co w Ciebie przylozyl to by to zauwazyl. Ubezpieczalnie w koncu sie obudza i zaczna sprawdzac wszystko. Tak jest w Niemczech i innych zachodnich krajach. Odszkodowania to grube pieniadze i w koncu ktos sie za to wezmie predzej czy pozniej. Coraz wiecej jest towarzystw ubezpieczeniowych wiec konkurencja rosnie. Musza schodzic z cen i zaczna szukac dziury w calym zeby nie placic.

zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 08:06   

Adam_2000 napisał/a:
Z tego co udało mi się dowiedzieć z różnych źródeł, sprawa wygląda tak :
zawierając umowę OC, podpisujesz polisę i osobiście poświadczasz wszystkie dane dotyczące samochodu. Możesz nawet (teoretycznie) podać, że masz w Scorpio silnik 1000ccm. Jednak... taka umowa (polisa) w świetle prawa jest nieważna i w przypadku kolizji, czy wypadku, ponosisz wszelkie konsekwencje, ponieważ ubezpieczyciel nie ma najmniejszego obowiązku świadczenia na podstawie sfałszowanej polisy :)
Idąc dalej, możesz być dodatkowo pociągnięty do odpowiedzialności karnej za fałszowanie dokumentu jakim jest polisa OC.
A wszystkie te mądrości można także wyczytać w dodatku do polisy, zawartej z LINK4 :) ... tutaj wszystko opiera sie na tej zasadzie. Nikt z LINK4 nawet nie widzi Twojego auta, nie mówiąc już o silniku :)

tak jest, dzisiaj płaciłem oc i gościu wszystko tak samo mi wyłuszczył, tak że d...pa zimna, nie przejdzie ten myk, chyba że kotoś lubi ryzykować, pozdrawiam

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 09:27   

ale jak wsadzisz 2.9 to spokojnie mozesz powiedzieć ze masz 2.4 ( o ile to coś pomoże w OC ) bosą z wyglądu praktycznie identyczne.

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 09:40   

Tylko ze te litery to czasem przypadkowo moga sie zetrzec lub zardzewiec... :)

masti
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lis 2005|, 2005 21:43   zonk

Witam wszystkich!!!
Ja mam pod ten temat pytanko z całkiem innej beczki.
Odebrałem dzisiaj moją nową polisę z LINK4. Niby nic to samo co poprzednio, ale po wgłębieniu się okazało się, że w modelu zamiast Scorpio 2.9i Kat. MR'95 Ghia to wpisali mi Scorpio 2.9i Kat. MR'85 2.9i24V Ghia. Co za tym idzie jest również inna pojemność i tak na starej polisie mam 2935 cc, a na nowej już 2933 cc.
Oczywiście zadzowniłem od ręki do Linka i zgłosiłem reklamację. Na moje pytanie "Zatem jak mam jeździć skoro polisa jest nieważna, a za 2 dni kończy mi się stara polisa???" otrzymałem odpowiedź "Niech Pan póki co jeździ na tej co jest, a my w ciągu tygodnia przyślemy aneks do umowy i nowy certyfikat umowy....".
Ja mam tylko pytanie w razie tzw. "W". Gdyby coś się stało to nie mam dowodów, że reklamacja jest zgłoszona, a Link4 w swej wspaniałomyślności może się wyprzeć naprawy auta skoro dane w umowie są niezgodne z prawdą. Nie wspomnę już o fakcie, że ubezpieczone mam auto 10-letnie, a w umowie mam auto ponad 10-letnie (jak widnieje w modelu). Stawka powinna tutaj byc chyba inna ???
No nic - póki co czekam na nową polisę, a mój wielorybek-krokodylek :wink: odpoczywa na parkingu strzeżonym. Nie mam póki co zamiaru nim jeździć bo i w baku pusto i OC nieaktualne.
Pozdrawiam wszystkich
Masti

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |15 Lis 2005|, 2005 23:51   

tak to jest jak sieubezpiecza w link4
http://tinyurl.com/qhaqjsk

buku 
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 12:22   

Kiedyś jak szukałem tańszego ubezpieczenia przeanalizowałem link4 ...maja drogo...cokolwiek by nie mówić..Mam ubezpieczenie w MTU Hestia.380 pln
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 16:23   

jaki by nie był ubezpiecyzciel to i tak jeden czort, moje stare scorpio mam na współwaściciela w PZU jak chciałem ubezpieczyć mojego oczatego to PZU nie chcaiło mi dać pełnych zniżek więc przeniosłem się do WARTY i także jestem i w PZU i w Warcie gdzie teraz mam full zniżki :) a opłaty to 564 zł na cały rok
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 19:45   

ja za swojego place 400 pln na caly rok i tez jest git i nie potzrebuje durnego link4 z ktorym a tylko problemy - nie chcialbym miec wypadku w ktorym bylby sprawca ubezp. w link4
run-log.com

SirTrojan 

Auto: Infiniti FX35 '06 AWD 290 KM :)
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 22:01   

Ale mnie wkurzacie :evil: :evil: :evil:
ja za swojego 40 % w dół i aż 1400 PLNów. 2,5 TD 1991.

Proszę nie narzkać tylko cieszyć się, że tak tanio i dobrze ubezpieczają :568:
-Pzdr-
Grzegorz
Ostatnio zmieniony przez SirTrojan |16 Lis 2005|, 2005 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |16 Lis 2005|, 2005 22:02   

gdzie Ty sie Sir ubezpuieczassz - pomscimy Cie
run-log.com

Odpowiedz do tematu