|
czujnik położenia przepustnicy |
| Autor |
Wiadomość |
Pablo

Auto: 1990 2.0 sedan
|
Wysłany: |3 Gru 2012|, 2012 21:39 czujnik położenia przepustnicy
|
|
|
Cześć Wszystkim
Poszperałem w szukajce, ale nie udało się trafić no to, czego szukam.
Ujeżdżam MK1 DOHC od niedawna. Nie jeździ tak jak powinno. Na zimnym czasami dławi się przy dodaniu gazu. Podczas jazdy ze stałą prędkością, czasami odczuwam spadek mocy, tak jakby motor dławił się i nie chodził na wszystkie gary.
Generalnie motor nie chodzi na moje (przewrażliwione) ucho za równo.
Po zakupie fury wymieniłem kable, świece, kopułkę i palec. Auto wcześniej było bardzo mało używane...
Fura nie ma gazu.
Po podłączeniu złącza wyskoczył błąd na czujniku położenia przepustnicy. Nowy kosztuje prawie 4 stówy...
Inwestować, czy szukać innej przyczyny?
Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam |
_________________ www.facebook.pl/poznanskie.klasyki |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2012 Skąd: Zurych
|
Wysłany: |3 Gru 2012|, 2012 21:44
|
|
|
| Najpierw sprawdź, czy czujnik, czy kable. Miernik w dłoń i sprawdzaj. To zwykły potencjometr jest, żadna magia. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
Pablo

Auto: 1990 2.0 sedan
|
Wysłany: |3 Gru 2012|, 2012 22:24
|
|
|
| No właśnie kable przy czujniku są ok. Pytam czy opisane przeze mnie objawy związane są ze wspomnianym czujnikiem, czy może to być coś innego. |
_________________ www.facebook.pl/poznanskie.klasyki |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |3 Gru 2012|, 2012 22:45
|
|
|
| Skąd wiesz, że przewody są OK? Mierzyłes napięcia? Objawy moga wskazywac na problem z TPS-em. |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |4 Gru 2012|, 2012 08:27
|
|
|
Pablo, zmierz sygnał TPS bezpośrednio na stykach ECU.
Zerknij tu odnośnie wartości:
http://www.oldfuelinjection.com/?p=30 |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |4 Gru 2012|, 2012 17:11
|
|
|
Tak na marginesie - sprawny potencjometr TPS lezy u mnie na półce |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |5 Gru 2012|, 2012 08:31
|
|
|
| Pablo napisał/a: | | No właśnie kable przy czujniku są ok. Pytam czy opisane przeze mnie objawy związane są ze wspomnianym czujnikiem, czy może to być coś innego. |
U mnie była lambda ... Ale spróbuj wyłączyć EGR (dowolnym sposobem) - to też może być - o ile ten silnik to już ma.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Gru 2012|, 2012 08:53
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | Ale spróbuj wyłączyć EGR (dowolnym sposobem) - to też może być - o ile ten silnik to już ma. |
Nie ten silnik nie ma EGR |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |5 Gru 2012|, 2012 09:50
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | Ale spróbuj wyłączyć EGR (dowolnym sposobem) - to też może być - o ile ten silnik to już ma. |
Nie ten silnik nie ma EGR |
To dobrze ! Sprawdź sondę, wtryski, ciśnienie paliwa itd.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |5 Gru 2012|, 2012 21:42
|
|
|
Sinik może pobierać fałszywe powietrze, najczęściej w obiegu odpowietrzania skrzyni korbowej błednie nazwanej EGR również swego czasu prze zemnie.
Pod kolektorem wydechowym jest (nazwę go po swojemu separator olejowy) odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika.Połączony jest on krótkim gumowym zbrojonym odcinkiem do stalowego przewodu i dalej do kolektora ssącego. Nie wytrzyma 22 lata.
Zdejmij dolot z kolektora ssącego i zamknij go dłonią. Silnik powinien zgasnąć, ale w tym wypadku (zasysania fałszywego powietrza) silnik będzie miał wyższe obroty biegu jałowego.
Awaria map sensora lub jego połączenia z kolektorem ssącym ma podobne objawy. Brak mocy, nierówna praca i w tym wypadku brak wyższej prędkości obrotowej na biegu jałowym. |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |5 Gru 2012|, 2012 21:52
|
|
|
| Srebrny napisał/a: | Sinik może pobierać fałszywe powietrze, najczęściej w obiegu odpowietrzania skrzyni korbowej błednie nazwanej EGR również swego czasu prze zemnie.
Pod kolektorem wydechowym jest (nazwę go po swojemu separator olejowy) odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika.Połączony jest on krótkim gumowym zbrojonym odcinkiem do stalowego przewodu i dalej do kolektora ssącego. Nie wytrzyma 22 lata.
Zdejmij dolot z kolektora ssącego i zamknij go dłonią. Silnik powinien zgasnąć, ale w tym wypadku (zasysania fałszywego powietrza) silnik będzie miał wyższe obroty biegu jałowego.
Awaria map sensora lub jego połączenia z kolektorem ssącym ma podobne objawy. Brak mocy, nierówna praca i w tym wypadku brak wyższej prędkości obrotowej na biegu jałowym. |
Hmmm, obieg odpowietrzania skrzynio korbowej - tam jest pomiędzy kolektorem i odpowietrznikiem rurka o małym przekroju, bardzo mocno redukująca ten przepływ. Wątpię żeby to było.
MAP - na pewno trzeba sprawdzić, najlepiej woltomierzem. Można i "na sucho", dając podciśnienie czymkolwiek, nawet pardon, gębą.
Jeszcze jedno - podciśnienie do serwa hamulcowego - fałszywe powietrze ale czasem nie do wszystkich cylindrów.
I jeszcze - zawory, szczególnie ssące. Kompresja sprawdzona ?
Co do błędu - należy go skasować i zobaczyć za jakieś 10-20 km. I dobrze wyresetować kompa przez odpięcie aku. Potencjometr sprawdza się szybko miernikiem, lepiej oscyloskopem (czy dobrze ślizgacz kontaktuje).
I analiza spalin - co dokładnie pokazuje ? To bardzo szybki i dobry analizator stanu instalacji paliwowej.
I jeszcze poza sondą lambda - czujnik temperatury silnika, i w zasadzie prawie wszystko po kolei, poza tym co sprawdzone i wymienione na nowe. Także marne świece zapłonowe ...
Moja rada - pomierzyć co się da, nie wymieniać części na hura, bo szkoda kasy i czasu.
I daj znać co już zmierzyłeś bo jakoś nic nie piszesz.
Powodzenia ! |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 09:02
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | MAP - na pewno trzeba sprawdzić, najlepiej woltomierzem. Można i "na sucho", dając podciśnienie czymkolwiek, nawet pardon, gębą. |
Samym woltomierzem to nie bardzo, prędzej już multimetrem ustawionym na pomiar częstotliwości. |
Reader |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 09:21
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | MAP - na pewno trzeba sprawdzić, najlepiej woltomierzem. Można i "na sucho", dając podciśnienie czymkolwiek, nawet pardon, gębą. |
Samym woltomierzem to nie bardzo, prędzej już multimetrem ustawionym na pomiar częstotliwości. |
A który czujnik ma wyjście częstotliwościowe ?
Nie znam tych starszych, ale w MK3 i MAP i DPS mają wyjścia napięciowe.
Ale rzeczywiście CKP, CPS, VSS, TSS, czy sondy - lepiej oscyloskopem. O PIP i SAW nie wspominam.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Reader

|
|