$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - mk3 dohc miękki pedał, słabe hamulce
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
mk3 dohc miękki pedał, słabe hamulce
Autor Wiadomość
Julek 
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Wysłany: |15 Kwi 2011|, 2011 19:34   mk3 dohc miękki pedał, słabe hamulce

Pacjent:
2.0 16v manual

Objawy:
-miękki pedał,
-hamowanie dopiero przy samej podłodze,
-przy zgaszonym silniku pedał nie robi się całkiem twardy (chociaż troszkę twardnieje), po odpaleniu auta przyciśnięty pedał schodzi w dół prawidłowo

Podejrzenia:
- zapowietrzony układ --->odpowietrzony wielokrotnie
- wężyk podciśnienia --->wymieniony na drugi, brak przerw w przewodzie, zaworek działa prawidłowo - tj przepuszcza w kierunku kolektora ssącego, nie puszcza w kierunku serwa, po odpięciu od kolektora ssącego następuje kolektor mocno zasysa w swoim kierunku powietrze
- serwo lub pompa hamulcowa--->wymienione na drugie, na pewno sprawne
- wężyki przednich hamulców lub zaciski--->jedne i drugie zmienione na pewne

Po wszystkich powyższych operacjach - bez rezultatu. Auto nadal nie hamuje. Ostatnie co przychodzi mi do głowy to tylne hamulce - o dziwo przy ich odpowietrzeniu - pomimo że zmieniałem przecież pompę, praktycznie nie leciało z odpowietrzników powietrze, tylko płyn. No ale - do jasnej - sam zapowietrzony tył raczej nie powodowałby takich objawów.

Pomóżcie bo tracę cierpliwość... :-d

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |15 Kwi 2011|, 2011 19:37   

znaczy nie odpowietrzony . chyba że tak uciało Ci się zmienić pompę że nie łapnęło powietrza . chyba że unicie ABS się zatkało od jakiegoś paprocha .

Julek 
510 571 845

Wysłany: |15 Kwi 2011|, 2011 19:42   

gufer-posepny, ale odpowietrzałem go wielokrotnie, nie leci już powietrze, a sam płyn. Gdyby coś się przytkało to chyba by nie leciał płyn, a ten wali z odpowietrzników, aż miło.
Ostatnio zmieniony przez Julek |15 Kwi 2011|, 2011 19:43, w całości zmieniany 1 raz  

bolus1 

Auto: 90 liftback 2.0 DOHC EFI; 2.9 24v MSB RS GHIA
Wysłany: |15 Kwi 2011|, 2011 22:30   

tak zapytam dla pewności bo widziałem już człowieka takie, a płyn nowy masz na pewno :> a nie że stary spuściłeś i nim obieg zamknięty przy odpowietrzaniu robisz :> :P
(raczej oczywiste że przy wymianie serwa itp ale wole się upewnić :P )

Julek 
510 571 845

Wysłany: |15 Kwi 2011|, 2011 22:59   

bolus1, zmieniłem płyn
Speedo, OK - jutro przetestuję

fotoretter 

Auto: był MK2
Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 01:25   

jako że mk3 i mk2 mają serwo i pompkę tutaj pisze
jest taka nie dawno wymieniane zaciski tył, teraz lukałem przód gumowe jeszcze sa w miare ok,
natomiast zaraz przy gumowych jest mały zagięty odcinek po obu stronach, oba wykręcałem jeden na wzór z drugiego nie było co zbierać UWAGA na te rurki !! (z tyłu rdza je przewody )
lewy dorobiony z miedzi, prawy oryginalny, cos tam ciekło z dorabianego a skręcałem tak że nie mało co by było po tych końcówkach ale git chyba nie kapie, odpowietrzone 2 razy (bez zapłonu i z zapłonem), przy wszystkich odpowietrzeniach poszedł prawie litr wiec można powiedzieć płyn jest w odświeżony, nie zupełnie nowy bo całego nie spuściłem, w zbiorniczku i z zacisków wchodzi czysty płyn

sie zdziwiłem przy jednym odpowietrzaniu bo sie paliła kontrolka ręcznego akurat lewy przód w na podnośniku (niski stan płynu hamulcowego), ale dna nie zobaczył chyba, choc może łyknęła trochę powietrza pompa

no i hamulec, pierwszy raz miękki, następne co raz lepiej, odczekam znowu to samo, jak ciśnienie jest nabite depne na pedał to pomału zejdzie do podłogi, hamować hamuje ale nie powinien do podłogi uchodzić
na zgaszonym wszystko wolniej,

jak podniosłem lewe przednie koło zapaliła sie lampka recznego (czujnik mowi mało połynu hamulcowego) obawiam sie ze pompa wziała troche tlenu:/

jak poprawnie odpowietrzać hamulce krok po kroku jak dla zielonego, jak odpowietrzyć pompę układu ham.

PS ile regeneracji pompy układu hamulcowego, i ile używka sprawna, bo te uciekanie ciśnienia jakby uszczelki poszły, UFF

noga z gazu kierowcy !! http://www.youtube.com/watch?v=dMXkinfyV8k !!
Ostatnio zmieniony przez fotoretter |12 Cze 2011|, 2011 15:42, w całości zmieniany 1 raz  

gorgo 

Auto: '96, 2.9 24V, ASB, kombi, LPG
Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 16:25   

Pierw chyba by pasowało odpowietrzyć pompe tak jak pisał Speedo a z hamulcami to też by się przydały 2 osoby kluczyk płaski lub oczkowy do odpowietrznika na zaciskach, wężyk i jakiś słoiczek na płyn. Po pierwsze delikatnie popuszczasz odpowietrznik na zacisku tak aby było łatwiej odkręcić, zakładasz wężyk drugi koniec do słoiczka. Jedna osoba kilka razy pompuje pedałem hamulca a następnie trzyma go wciśniętego, natomiast Ty popuszczasz odpowietrznik i obserwujesz co się dzieje, jak pedał hamulca zejdzie do podłogi, odpowietrznik zakręcasz i znowu pompowanie i odpowietrzanie do czasu gdy nie przestanie wydobywać się powietrze z wężyka i tak z każdym zaciskiem.

I oczywiście pamiętaj aby dolewać w w trakcie operacji płynu do zbiorniczka :-d

Ja tak robię i jest ok :-d

qhen 

Auto: Toyota Avensis 2.0 D4D. 2015r/MK3 2.0 dohc
Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 17:19   

Jak nie chcesz sie babrac to w wiekszosci warsztatow odpowietrzaja tzw wymuszonym cisnieniem koszt to gdzies 30 zl. Chyba ,ze masz czym dmuchnac w zbiorniczek to sobie zrobisz sam. Jak juz po tym beda dalej takie cyrki tzn ze cos nie halo.

fotoretter 

Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 17:25   

na zaciskach odpowietrzałęm, juz moze 3 razy, stary płyn był jakis ciemniejszy, syfu NIC

nie możliwe by po zdjeciu i założeniu nowej rurki nie złapał powietrza, deptane było po pedale ale powietrze nie wyszło, po zatym cieknie przez noc kilka kropel było

no ale 1 raz pedał mieki (tu ok 1 moze byc miekki bo może zejść) deptam rosnie, ale jak przycisne to w koncu zejdzie do podłogi (ok 3-4sek) czego juz nie powinno być !!!!
deptam pedał ma opór, podajde pedał robi sie miekki tak jakby cisnienie gdzies uciekało, pedał w podłodze a ja mysle nie wychamóje i dzwon będzie, ale na dole łapie (z 30km/h, do stówy się nie rozpedzałem)

ostro hamowac nie chce bo kilka dni temu wymieniłem tarcze tył i zaciski (w końcu reczny jest)

nie wiem które przewody odkrecać na pompie
cykne fote i pokaże, to może bedzie jaśniej ktore mam odkręcać, spreżarke mam ale obawiam sie zapowietrzyć pompe i servo

Ostatnio zmieniony przez fotoretter |12 Cze 2011|, 2011 17:34, w całości zmieniany 3 razy  

qhen 

Auto: Toyota Avensis 2.0 D4D. 2015r/MK3 2.0 dohc
Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 17:37   

Po wymianie rurki to raczej napewno jest gdzies jeszcze powietrze. Cisnieniowo to sie odpowietrza wszystko i wtedy nie trzeba kombinowac z odpowietrzaniem pompy. Odpowietrzales od najdalszego zacisku od pompy?

fotoretter 

Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 18:33   

qhen napisał/a:
Po wymianie rurki to raczej napewno jest gdzies jeszcze powietrze. Cisnieniowo to sie odpowietrza wszystko i wtedy nie trzeba kombinowac z odpowietrzaniem pompy. Odpowietrzales od najdalszego zacisku od pompy?

1 tył prawy
2 tył lewy
3 przód prawy
4 przód lewy

zastanawia mnie tylko ta pompa może łykneła troche powietrza bo pokazał sie kontrolka recznego

albo jest gdzies nieszczelność przewody, pompa, servo(raczej nie bo chodzi lekko), pierwszy raz pedał schodzi do podłogi az opiera sie o cos metalowego, 2 i 3 raz juz pedał rosnie i odbija same cisnienie

no i gdzie kupić nowe rurki do układu hamulcowego przed przewodami gumowymi idacymi juz do zacisków, dorabiana sie nie sprawdziła
w ASO ?

POLECAM układ hamulcowy - ABS Teves MK II

Ostatnio zmieniony przez fotoretter |12 Cze 2011|, 2011 19:56, w całości zmieniany 4 razy  

gufer-posepny 

Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 21:05   

to albo nadal jest powietrze albo pompa padła .

oczywiście odkręcałeś odpowietrznik jak trzymałeś nogą naciśnięty pedał hamulca ?

fotoretter 

Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 21:10   

gufer-posepny napisał/a:
to albo nadal jest powietrze albo pompa padła .

oczywiście odkręcałeś odpowietrznik jak trzymałeś nogą naciśnięty pedał hamulca ?

no taki szybki nie jestem :-d aby samemu to robic, robiła to inna osoba:)

ile używana sprawna pompa hamulcowa u nas na FST? są jakis zestawy naprawcze?
jak odpowietrzyć pompe który przewód odkrecac 1 czy 2 ? jest jakas kolejność?

gufer-posepny 

Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 21:21   

przy cenach używanych sprawnych pomp nie ma sensu ich naprawiać . jak dla mnie to nadal powietrze jest .

fotoretter 

Wysłany: |12 Cze 2011|, 2011 21:54   

to ile taka pompa tak dla orjentacji do DOHCa 2.0 ??
objaw schodzącego ciśnienia raczej mówi o jakiejś nieszczelności,
wsiadam po przerwie brak cisnienia podeptam jest, przycisne to zejdzie, poczekam godzine lub więcej też zejdzie, przypomne pedał 1 raz schodzi do podłogi i opiera sie o jakis metalowy ogranicznik

Odpowiedz do tematu